Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1959

POLSKA: Justyna (Sama) Empty POLSKA: Justyna (Sama)

Sro 31 Mar - 0:16

Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 41

Oczywiście znałem wcześniej piosenkę Justyny, ale jakoś nigdy wcześniej nie robiła na mnie większego wrażenia. Kojarzyłem przede wszystkim ten fragment z podbudowaniem do rozdzierającego pisku w końcówce, który to zawsze pojawiał się w każdym youtubowym skrócie lub topce polskich występów eurowizyjnych. O i ile oczywiście wciąż jest to bardzo dobry, imponujący moment, to jednak ta piosenka ma o tyle więcej do zaoferowania! Przystępując do tego projektu w życiu bym nie przypuszczał, że to nie Ich Troje ani Anna Maria Jopek, tylko właśnie Justyna Steczkowska znajdzie się w moim rankingu najwyżej sklasyfikowaną polską propozycją.

Wszystko tutaj po prostu krzyczy do mnie: "sztuka". Ta piosenka jest subtelna w swoim charakterze, bardzo nieoczywista oraz szokująco zmienna. Początkowe powolne zawodzenia Justyny nabierają potem rytmu i hipnotyzującej energii, a praktycznie cała druga część utworu w jej wykonaniu to pozbawione artykulacji jęki i onomatopeje, wszystkie utrzymane w niesamowitej, lekko niepokojącej harmonii. Do tego tekst jest bardzo poetycki i otwarty na oścież jeśli chodzi o interpretacje. Justyna mogła jedynie trochę więcej uwagi przyłożyć do dykcji, bo słów dotyczących pchły za nic się tam nie da ze słuchu wyłapać.

Jestem ogromnym fanem tego góralskiego trio, które dostajemy w pakiecie. Kocham zarówno ten ludowy, przeszyty celowym lekkim fałszem flet, jak też wydające się niezbędnymi męskie chórki w kluczowych momentach. Kobiecy dwuosobowy chórek również skradł moje serce tą swoją intensywną i skrajnie nieskoordynowaną machaniną rękoma. Uśmiech
Poland
Poland
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Eurofan

Liczba postów : 826

POLSKA: Justyna (Sama) Empty Re: POLSKA: Justyna (Sama)

Pią 15 Kwi - 23:48
Niestety ale moim zdaniem ta piosenka jest dla mnie najgorszą w historii polskich startów.
Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: