FINLANDIA: Aksel (Looking Back)
+6
mercator
Dastame
marjuz
Drover
Batiooo
Łosoś
10 posters
Ile punktów przyznał(a)byś fińskiej propozycji?
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
FINLANDIA: Aksel (Looking Back)
Sob 7 Mar - 21:46
Dzisiejszego dnia zakończyła się kolejna edycja UMK. Zwyciężcą finału, a zarazem reprezentantem Finlandii, został wokalista Aksel Kankaanranta, który zaśpiewa w Rotterdamie utwór "Looking Back".
(AUDIO)
(LIVE)
TEKST:
We would fall asleep
Talking 'bout our dreams
Waiting for eighteen
Is never what it seems
We were young and naive
Didn’t know what we need
We were in such a rush to grow up
We were restless, confused
Summer nights on the roof
Didn't know what was in front of us
(Refren)
Chasing the high life
Stuck in the low lights
But we never know what we have
Until it's over and we’re looking back
Speeding through red lights
We had a good ride
Until it's over and we're looking back
All these memories
Made me feel at home
When I walk these streets
I'm the only one, I know
We were young and naive
Didn't know what we need
Now it's too late to save
All the seasons have changed
(Refren) x2
Yeah, we never know what we have
Until it’s over and we're looking back
(AUDIO)
(LIVE)
TEKST:
We would fall asleep
Talking 'bout our dreams
Waiting for eighteen
Is never what it seems
We were young and naive
Didn’t know what we need
We were restless, confused
Summer nights on the roof
(Refren)
Chasing the high life
Stuck in the low lights
Until it's over and we’re looking back
Speeding through red lights
We had a good ride
Until it's over and we're looking back
All these memories
Made me feel at home
When I walk these streets
I'm the only one, I know
We were young and naive
Didn't know what we need
Now it's too late to save
All the seasons have changed
(Refren) x2
Yeah, we never know what we have
Until it’s over and we're looking back
- BatioooUżytkownik
- Liczba postów : 353
Re: FINLANDIA: Aksel (Looking Back)
Sob 7 Mar - 22:21
zamiast eksperymentować i wysłać coś ciekawego, a w dodatku w języku narodowym, którego już dawno nie było na ESC to przecież można wysłać nic nie wyróżniającą się balladę. Finlandia nie wyciągnęła wniosków po 2017 jak widać przynajmniej szanse Polski na finał wzrastają z każdym kolejnym wyborem <3
- DroverUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 782
Nie 8 Mar - 0:00
Mimo że pre były tragiczne to i tak wybrali jedną z gorszych piosenek... Nienawidzę takich balladę bez żadnych emocji, no i bardziej basic chyba nie mogło być! Dla mnie to jest na równi z UK czy Francją, których też nie da się słuchać.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Nie 8 Mar - 2:55
Jest mi wręcz wstyd że ta piosenka mi się podoba, bo obiektywnie ten utwór jest generyczny i nieciekawy, splagiatowana popowa radiówka. Staging też bez wyrazu, koleś stoi wystraszony i jeszcze smarka do mikrofonu. Cóż chyba mam jakiś fetysz do tego typu utworów, tak jak podobała mi się zeszłoroczna Estonia. Przynajmniej mam świadomość że są to słabe piosenki, więc mnie nie biczujcie.
Inna sprawa, że nie spodziewałem się że będę musiał się z tego tłumaczyć, ale to nie tylko ja.
Inna sprawa, że nie spodziewałem się że będę musiał się z tego tłumaczyć, ale to nie tylko ja.
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Nie 8 Mar - 7:31
Mogli wysłać Cycoline i zostać zapamiętani nawet jeśli jury by ją udupiło w semi. Ta piosenka idealnie wpisuje się w większość piosenek w tym roku, czyli typowa średniość, której w sumie wysłucham do końca, ale wracać mi się nie chcę. Dodatkowo koleś ma zero charyzmy.
- mercatorUżytkownik
- Liczba postów : 519
Nie 8 Mar - 9:49
marjuz napisał:Jest mi wręcz wstyd że ta piosenka mi się podoba, bo obiektywnie ten utwór jest generyczny i nieciekawy, splagiatowana popowa radiówka. Staging też bez wyrazu, koleś stoi wystraszony i jeszcze smarka do mikrofonu. Cóż chyba mam jakiś fetysz do tego typu utworów, tak jak podobała mi się zeszłoroczna Estonia. Przynajmniej mam świadomość że są to słabe piosenki, więc mnie nie biczujcie.
W sumie mam podobne odczucia, po pierwszym przesłuchaniu od razu co mi się narzuciło, to to że już tą piosenkę słyszałem. Ale piosenka nie jest zła i może się nawet podobać. Do tego dochodzi ciekawa oprawa, jest dość minimalistyczna, ale dobrze pasuje do utworu. Finlandia ma duże szanse na awans, ale wg mnie w finale będzie prawa strona tabeli.
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 920
Nie 8 Mar - 10:55
Miałem spore oczekiwania po tegorocznym UMK, ale niestety - opublikowane piosenki bardzo mocno rozczarowały i Finowie nie mieli szczególnie z czego wybierać. Powinna jednak była wygrać Erika.
Looking Back to przeciętność w definicji tegoż słowa. Podobają mi się zwrotki - wprowadzają w bardzo przyjemny, nawet wręcz delikatnie mistyczny klimat. Następnie wchodzi jednak refren, w którym fajny klimat momentalnie przekształca się w nudę. Sprawia on, że całość utworu wypada nieszczególnie zapamiętywalnie. Do tego Aksel charyzmą na scenie nie grzeszy (choć tutaj nie mam co się czepiać, bo chociażby Roxen, której utwór z kolei bardzo lubię, też nie jest w tym zakresie mistrzynią). Występ sam w sobie jest OK - minimalistyczny, pasuje do piosenki.
Inna kwestia, że Erika trochę sama podarowała wygraną Akselowi, bo jednak jej staging był tragiczny. Rozumiem, że chciała odwalić coś szalonego, bo jej utwór jak najbardziej do tego typu stagingu by pasował. Pomysł z niedźwiedziami uważam jednak za kompletnie chybiony.
Dla Finlandii 5/12, może jurorzy trochę Aksela podratują, ale w televotingu bottom3 jest raczej nieuniknione, co raczej przełoży się na brak awansu.
Looking Back to przeciętność w definicji tegoż słowa. Podobają mi się zwrotki - wprowadzają w bardzo przyjemny, nawet wręcz delikatnie mistyczny klimat. Następnie wchodzi jednak refren, w którym fajny klimat momentalnie przekształca się w nudę. Sprawia on, że całość utworu wypada nieszczególnie zapamiętywalnie. Do tego Aksel charyzmą na scenie nie grzeszy (choć tutaj nie mam co się czepiać, bo chociażby Roxen, której utwór z kolei bardzo lubię, też nie jest w tym zakresie mistrzynią). Występ sam w sobie jest OK - minimalistyczny, pasuje do piosenki.
Inna kwestia, że Erika trochę sama podarowała wygraną Akselowi, bo jednak jej staging był tragiczny. Rozumiem, że chciała odwalić coś szalonego, bo jej utwór jak najbardziej do tego typu stagingu by pasował. Pomysł z niedźwiedziami uważam jednak za kompletnie chybiony.
Dla Finlandii 5/12, może jurorzy trochę Aksela podratują, ale w televotingu bottom3 jest raczej nieuniknione, co raczej przełoży się na brak awansu.
- PolandUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 818
Nie 8 Mar - 11:54
Co do Eriki przypomina mi się wilk Ivana z Białorusi 2016 który to przyniósł im flopa. W przypadku Eriki pewnie by tak źle ale niestety Finlandię jak i całą Skandynawię dopadła choroba gorsza od koronawirusa a polega ona na ignorowaniu świetnych piosenek na rzecz nie wiadomo czego. Broni się tylko propozycja Norwegii i częściowo Danii.
- MorisonUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 619
Nie 8 Mar - 16:11
Całe te selekcje to walka fanów Ciccioliny i jej przeciwników, wygrali ci drudzy i skazali Finlandię na porażkę, bo Aksel ma podobne szanse na dobry wynik w roku przepełnionym balladami co Darude rok wcześniej gdzie dominował szybsze songi. Przy Erice pewnie też świata by nie zawojowali ale finał byłby pewny (a w finale pewnie miejsce w 3. dziesiątce ALE może zebrałaby częściowo tak dobre reakcje jak Keiino i głosami tele wskoczyła w okolice 15 lokaty).
Mamtenutwórwdupie/12
Mamtenutwórwdupie/12
- AroUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 919
Nie 8 Mar - 22:45
Mam do tego wyboru strasznie mieszane uczucia. Z jednej strony z pewnością to polaryzująca fanów Cicciolina powinna jechać. Finlandia na pewno nie przeszłaby niezauważona, a w tegorocznej stawce disco w języku narodowym pięknie by się wyróżniało...
Ale skoro jury zablokowało Ericę to Aksel był drugim najlepszym wyborem. Przyjemny, nowoczesny utwór z ciekawym standingiem. Mimo to maksymalnie 15 miejsce w finale to wszystko, co może ugrać, a i jak jest duża szansa, że zginie w tłumie.
Ale skoro jury zablokowało Ericę to Aksel był drugim najlepszym wyborem. Przyjemny, nowoczesny utwór z ciekawym standingiem. Mimo to maksymalnie 15 miejsce w finale to wszystko, co może ugrać, a i jak jest duża szansa, że zginie w tłumie.
Pozwolenia na tym forum: