Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1959

BOŚNIA I HERCEGOWINA: Dubioza Kolektiv - Rijaliti Empty BOŚNIA I HERCEGOWINA: Dubioza Kolektiv - Rijaliti

Nie 3 Maj - 13:02
BOŚNIA I HERCEGOWINA: Dubioza Kolektiv - Rijaliti Fb9d4599a0e03042633fb4ca6f9c095681d9

Swoją propozycją na krajówkę nawiążę trochę do starych dobrych czasów - :bosnia: bośniacki zespół Dubioza Kolektiv był moim wyborem w jednym z moich pierwszych udziałów w KP. Co prawda poradzili tam sobie wtedy dość miernie (nie żebym teraz spodziewał się, że będzie inaczej Wink ), ale ich muzyka została ze mną na dłużej i postanowiłem podzielić się z Wami teraz czymś z ich nowszej twórczości.

Rijaliti opowiada historię chłopaka ze wsi, który ma marzenie, żeby zostawić za sobą swoje stare życie i z pomocą programu typu talent show zostać uwielbianą przez wszystkich gwiazdą muzyki. Piosenka wyśmiewa tutaj takie programy jak i w ogólności całe reality tv. Pada też obserwacja, że w istocie takie programy niewiele różnią się od tego, co widzimy w polityce przy okazji wyborów. Wygrywa ten, na kogo większość ludzi będzie głosować, kogo najłatwiej polubią. Zwycięzca staje się potem kimś w rodzaju gwiazdy, ciesząc się swoim nowym statusem i zapominając o trudach codzienności, z którymi wszyscy inni wciąż muszą się zmagać.

Życzę miłego odsłuchu! Uśmiech

Skrót: 2:11 - 3:01

Moje tłumaczenie z angielskiego:

Wczoraj na targu sprzedałem krowę i traktor
Żebym mógł się zapisać do tego X-Factor
Żegnajcie: rolnictwo, kajmak* i polenta* [potrawy kuchni bałkańskiej]
Mamo, pójdę tam, gdzie idą wszystkie gwiazdy
Zapomnę o stodołach i domowym jedzeniu
Teraz moi przyjaciele będą mnie oglądać na małym ekranie
A sławne jury umiejętnie rozpozna
Że mam dar, że mam w sobie "to coś"
Że mam w sobie to coś, że mam w sobie "to coś"

Powiedziałem "do widzenia" rolniczym zmartwieniom
Nie nabawię się odcisków na dłoniach od mikrofonu
W muzycznym niebie słońce świeci dla wszystkich
Jeżeli ty możesz być gwiazdą, to czemu nie ja?
Przeniosę się do miasta, zamieszkam w mieszkaniu
Cała Bośnia będzie mnie oglądać na każdym kanale
A sławne jury umiejętnie rozpozna
Że mam dar, że mam w sobie "to coś"
Że mam w sobie to coś, że mam w sobie "to coś"

Nie płacz za mną, maleńka, nie tęsknij
Nie wrócę do ciebie, idę do "reality"
Nie płacz za mną, maleńka, nie tęsknij
Nie wrócę do ciebie, idę do "reality"
O-o! Idę do "reality" [x8]

Nie potrzebujesz stronnictwa ani ulubionej partii
Głosuj na mnie, to jest demokracja
Jednym SMS-em sprawisz także,
że moja twarz stanie się dla ciebie znajoma
Stanę się popularny, nigdy nie jest za późno
Z telewizora głośno pozdrowię swoją wieś
Pozdrowiam moją rodzinę i każdego kto mnie zna
Hej, Bośnio, Bośnio, mój rodzinny kraju!

O-o! Idę do "reality" [x8]

Dobrze sobie poradzę w każdym "reality"
Ale nie wrócę na farmę, stamtąd uciekłem
DanielW
DanielW
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 209

BOŚNIA I HERCEGOWINA: Dubioza Kolektiv - Rijaliti Empty Re: BOŚNIA I HERCEGOWINA: Dubioza Kolektiv - Rijaliti

Czw 7 Maj - 13:03
Jakbym miał określić Twoją propozycję jednym słowem, powiedziałbym - sympatyczna. Piosenka ma wesołe brzmienie, nie będę jednak ściemniał, nie jest to do końca mój gust, Fajnie, że znów stawiasz na oryginalność Szeroki uśmiech Dodatkowo plusem utworu jest ciekawy tekst. Mam nadzieję, że kawałek znajdzie swoich fanów i uda się osiągnąć zadowalający wynik Skromny Powodzenia!
Yngwie / admin
Yngwie / admin
Administrator
Administrator
Liczba postów : 1465
https://eurowizyjnie.forumpolish.com

BOŚNIA I HERCEGOWINA: Dubioza Kolektiv - Rijaliti Empty Re: BOŚNIA I HERCEGOWINA: Dubioza Kolektiv - Rijaliti

Sob 9 Maj - 11:13
oh Lol ciekawy wybór, rozumiem że w BiH trochę ciężko z repertuarem więc dobrze, że wygrzebałeś coś nieszablonowego - zdradzę, że na edycję krajową (z językiem narodowym) szykuję utwór w podobnym klimacie więc trzymam kciuki haha Szeroki uśmiech

.....................................

Autor powyższego posta: Yngwie
Dawid
Dawid
Administrator
Administrator
Klan : Murzita

Liczba postów : 2304

Sob 9 Maj - 16:36
Ciężko mi ocenić ten song nie patrząc na video. 0.0 Doceniam przekaz. Prosty i jasny, a tak często o tym zapominamy. W songu nie czuję zbytniej spójności, trochę wkradł się kaos. Tym razem będę wolał inne państwa. Szeroki uśmiech
hawk21cmb
hawk21cmb
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 94

Sob 9 Maj - 18:36
Co tam u mojej półfinałowej "12"?

Hmmmm, oryginalnie znowu jest, no ale pojawia się tym razem jakieś tam ale. Ostatnio oprócz oryginalności, piosenka uderzyła mnie muzycznie. Tutaj no muszę się trochę zgodzić z Dawidem, jest lekki przesyt i bałagan. Kawałek jak na 4 minuty trwania, ma dużo faz, co go troszkę gubi. Co chwilę wchodzi inny "bajer", i na koniec powstaje taka trochę zbitka i ciężko to ogarnąć.

Z takich ciekawostek moment jak wokalista śpiewa że idzie do reality, kojarzy mi się jak kiedyś Marcin Siegieńczuk śpiewał Lecę na Oslo (odnośnie ESC 2010). Biedak nawet do preselekcji się wtedy nie dostał Szeroki uśmiech

Mną się jednak przejmować tym razem nie musisz, bo zostałem wydelegowany do drugiego semi, więc póki co nie mam prawa głosu odnośnie Twojego songa.

Mimo wszystko, powodzenia, bo na pewno jest barwnie i inaczej, a tak pewnie chciałeś Wink
Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: