- DroverUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 782
NORWEGIA: Taylor Swift - Betty
Nie 26 Lip - 0:07
"Betty" dotyka podobnej tematyki, co inny utwór na najnowszym albumie Swift - "August" - miłości, która od początku skazana była na klęskę. Słuchacze dowiadują się, że podczas letniego romansu mówca, James, wciąż spotykał się ze swoją koleżanką z klasy, Betty. Utwór przyjmuje bardziej feministyczne podejście, przedstawiając narratora jako chłopca, który nie może przyznać się do swoich błędów, podczas gdy Betty rozwija się i jest świadoma swojej wartości. Brzmieniowo, piosenka brzmi nostalgicznie, przypominając poprzednie projekty Taylor jak Fearless czy Speak Now, z których oba nagrania napisane zostały przez wokalistkę w podobnie naiwnym okresie dojrzewania. Uważa się, że "Betty" jest trzecią częścią Folklorowego "trójkąta miłosnego nastolatków" opowiedzianego z punktu widzenia Jamesa. Fabułę poprzedza "Cardigan" i "August". Co ciekawe, płeć Jamesa nigdy nie została wyraźnie określona - James i Inez to w rzeczywistości imiona najstarszych córek Blake'a Lively i Ryana Reynoldsa - co prowadzi niektórych do przekonania, że James może być dziewczyną, a nastoletni trójkąt miłosny jest w rzeczywistości lesbijską historią miłosną.
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Re: NORWEGIA: Taylor Swift - Betty
Sro 29 Lip - 21:10
Po pierwszym przesłuchaniu: na pewno przyjemna piosenka, dźwięki harmonijki wprowadzają sielski klimat mimo poważnego tematu. Na pewno nie tego spodziewałem się wchodząc do tego tematu.
Przyznaj się! Pewnie sam to wymyśliłeś, żeby pozgarniać te wszystkie homodwunastki.Drover napisał:James może być dziewczyną, a nastoletni trójkąt miłosny jest w rzeczywistości lesbijską historią miłosną.
- DroverUżytkownik
- Klan :
Sro 29 Lip - 21:53
Przyznaj się! Pewnie sam to wymyśliłeś, żeby pozgarniać te wszystkie homodwunastki. [/quote]Drover napisał:James może być dziewczyną, a nastoletni trójkąt miłosny jest w rzeczywistości lesbijską historią miłosną.
Csii, to miała być moja strategia, a ty to rujnujesz. :<:
- Szymek79Użytkownik
- Liczba postów : 551
Czw 30 Lip - 14:18
To taka Taylor sprzed płyty "Red" sympatyczne nagranie muszę przyznać jakby żywcem wyjęte z ścieżki dźwiękowej "Jeziora Marzeń" ale na "folklore" mam innego faworyta a jest nim "Exile".
- DroverUżytkownik
- Klan :
Czw 30 Lip - 16:38
Szymek79 napisał:To taka Taylor sprzed płyty "Red" sympatyczne nagranie muszę przyznać jakby żywcem wyjęte z ścieżki dźwiękowej "Jeziora Marzeń" ale na "folklore" mam innego faworyta a jest nim "Exile".
Same. W sumie to moim zdaniem na Folklore jest dużo lepszych utworów, ale "August" i "Betty" najbardziej mi do tej edycji pasowały.
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Czw 6 Sie - 23:47
W zwykłej edycji przepadło w odchłani półfinału, ale tutaj jest naprawdę powiewem świeżości. Całkiem podoba mi się (szczególnie refren). Ciekawy jestem wyniku.
- DanielWUżytkownik
- Liczba postów : 209
Pią 7 Sie - 15:03
Bardzo przyjemna piosenka, jak zresztą cały album. Może Betty nie jest moim faworytem z płyty, ale dobrze się tego słucha, nie sposób odnieść wrażenia odprężenia i spokoju bijącego z tego utworu, a jednocześnie czuć klimat ciepłego, letniego wieczoru. Powodzenia!
Pozwolenia na tym forum: