Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

UKRAINA: GreenJolly (Razom Nas Bahato) Empty UKRAINA: GreenJolly (Razom Nas Bahato)

Czw 4 Mar - 1:27

Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 73

Zawsze uważałem to za piękne, że goszcząc Eurowizję u siebie po raz pierwszy Ukraińcy zdecydowali się na piosenkę, która jest dla nich zdecydowanie czymś więcej niż po prostu piosenką - symbolem ważnych wydarzeń w kraju. Robiło to na mnie wrażenie nawet wówczas, gdy jako dziecko średnio kojarzyłem o co w ogóle w tej pomarańczowej rewolucji chodzi. Z jakiegoś pododu byłem jednak zawsze przekonany, że to był wybór wewnętrzny, ewentualnie deklasacja konkurencji w preselekcjach. Tymczasem GreenJolly dostali jedną z dzikich kart do finału preselekcji, w którym jedynie o 295 głosów pokonali Ani Lorak. Wcześniej zaś odbyło się aż 15 półfinałów (sic!), a o udział ubiegało się aż 79 piosenek.

Wracając do samej piosenki: naprawdę ją lubię, choć mocno czuć, że ma już swoje lata. Niby jest to głównie rap, ale za to taki przyjazny, nieszkodliwy i okraszony sporą ilością melodii - tak jak lubię. Uśmiech No i refren jest zwyczajnie chwytliwy. Prezentacja sceniczna jest przejmująca i dynamiczna, a tancerze w kajdanach nie dość, że są dobrze osadzeni w tematyce, to jeszcze robią spore wrażenie gdy się z tych kajdanów wyzwalają.

Uważam, że dobrze zachowany został balans między fragmentami przetłumaczonymi na angielski a tymi po ukraińsku, które zostawiono w spokoju tam gdzie trzeba było. No i mamy oczywiście pojedyncze linie w paru innych językach. Do dziś pamiętam jak się całe TVP podniecało, że może i nie będziemy mieć swojego reprezentanta w finale, ale za to BĘDZIE ŚPIEWANE PO POLSKU. Hehe... Język 3 No i oczywiście od Polski poszła obowiązkowa dwunastka.
Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: