- DarkaUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 282
HOLANDIA: Girls' Generation - Gee
Nie 28 Mar - 0:31
Wykonanie na żywo, które polecam ze względu na niezwykle żywą reakcję publiczności
Holandię w 38. edycji PDF będzie reprezentował południowokoreański girlsband Girls' Generation
Skąd taki wybór?
Przez długi czas nie myślałam nad tym, aby wybrać piosenkę z Korei Południowej do tej edycji. Już w październiku ubiegłego roku wybrałam nawet piosenkę do tej edycji, ale.. w ostaniej chwili zmieniłam swój wybór. Nie chciałam wystawiać 4 dość siebie podobnych piosenek pod rząd, więc postanowiłam to jakoś przełamać. Nie chciałam jednak wybierać spośród przebojów, które w tamtym czasie królowały na europejskich listach przebojów, bo wiem, że niektórzy z was postawią na właśnie takie piosenki. Myślę też, że to dobra okazja, aby pokazać wam trochę historii k-popu, a Girls' Generation to z pewnością jedna z najważniejszych grup w tej historii.
No dobrze, ale kim są Girls' Generation?
Girls' Generation (SNSD) to południowowkoreański girlsband, który zadebiutował w 2007 roku z piosenką "Into The New World". Początkowo w skład zespołu wchodziło 9 dziewczyn: Taeyeon, Sunny, Hyoyeon, Yuri, Yoona, Tiffany, Sooyoung, Seohyun i Jessica, która jednak w 2014 roku. Fandom zespołu nazywa się S♡ne. SNSD osiągnęły wielki sukces w kraju i zdobyły również wielką popularność w innych krajach azjatyckich. Łącznie sprzedały ponad 7 milionów albumów. Są jedną z grup, które miały ogromny wpływ na rozwój k-popu, np. to właśnie w albumie dziewczyn o raz pierwszy pojawiły się karty z członkiem grupy. Obecnie jest to wręcz nieodłączny element albumu k-popowego, a niektóre z nich osiągają zawrotne ceny. Najdroższa karta o której słyszałam została sprzedana za blisko 840$.
Piosenka "Gee", którą wybrałam do tej edycji, również przeszła do historii k-popu. Jest to najlepiej sprzedająca się piosenka w Korei w roku 2009, a Melon (jeden z najpopularniejszych serwisów streamingowych w Korei) uznał "Gee" za najpopularniejszą piosenkę dekady. "Gee" również przez 9 tygodni pod rząd zdobywało 1 miejsce na jednej z najważniejszych telwizyjnych list przebojów (programów muzycznych). Do dziś jest jedną z 3 najczęściej nagradznych piosenek w historii tego programu - łącznie zdobyła tam 11 nagród.
Niestety mimo wielu osiągnięć agencja zespołu (SM Entertainment) obecnie skupia się bardziej na ich młodszych zespołach i już dawno nie dostaliśmy nowej muzyki od SNSD. Dziewczyny mimo to nie dają o sobie zapomnieć i niektóre z nich nagrywają solową muzykę albo udzielają się aktorsko. "Gee" jest kwintesencją roku 2009 i tego czym była 2 generacja w kpopie (lata od około 2004 do 2011).
CIEKAWOSTKA: W teledysku występuje Minho, czyli członek grupy SHINee, która reprezentowała Holandię w edycji azjatyckiej.
CIEKAWOSTKA 2: Istnieje również japońska wersja piosenki. W konkursie bierze jednak udział wersja koreańska.
[You must be registered and logged in to see this image.]
- BatioooUżytkownik
- Liczba postów : 353
Re: HOLANDIA: Girls' Generation - Gee
Nie 28 Mar - 23:06
Nawet nie wiem jak to skomentować, uwielbiam wracać do tej piosenki !!! Kwintesencja lat 00 w k-popie. Potrzebujemy wracać do takich utworów aby świat stawał się coraz lepszy. Pozdrawiam i powodzenia [You must be registered and logged in to see this image.]
Pozwolenia na tym forum: