Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator
Klan : Manjola

Liczba postów : 1591

ŁOTWA: Sudden Lights (Aijā) Empty ŁOTWA: Sudden Lights (Aijā)

Sro 21 Wrz - 19:14
:slatvia: :slatvia: :slatvia:
Post zostanie zaktualizowany po wyborze reprezentanta.

Ostatnio zmieniony przez Łosoś dnia Nie 12 Lut - 1:13, w całości zmieniany 1 raz

.....................................

ŁOTWA: Sudden Lights (Aijā) Laura-poldvere-laura
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator

ŁOTWA: Sudden Lights (Aijā) Empty Re: ŁOTWA: Sudden Lights (Aijā)

Sro 21 Wrz - 19:19
Łotysze ogłosili dzisiaj, że ponownie wybiorą swojego reprezentanta poprzez preselekcje "Supernova". Ogłoszenie utworów w styczniu, zaś finał w lutym. Jury zastrzega sobie możliwość wybrania większej lub mniejszej ilości piosenek do konkursu.

yngve
yngve
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Eurofan

Liczba postów : 319

Pią 6 Sty - 11:02
ŁOTWA: Sudden Lights (Aijā) Supernova_Latvia_2019

:slatvia: Supernova 2023 będzie ósmą edycją konkursu. Gospodarzami konkursu będą Ketija Šēnberga i Lauris Reiniks. Ketija będzie gospodarzem konkursu po raz szósty. Wcześniej gościła konkurs w 2015, 2016, 2019, 2020 i 2022 roku. Lauris reprezentował Łotwę na rodzimej ziemi w Rydze w 2003 roku jako część F.L.Y. z utworem Hello From Mars. Był również łotewskim komentatorem podczas Eurowizji 2000 i 2004 - teraz drugi rok z rzędu będzie gospodarzem łotewskich preselekcji Supernova.

15 konkursowych utworów zostało wybranych spośród 121 zgłoszeń. Zgłoszenia zostały przeanalizowane przez jury wybrane przez LTV, w skład którego weszli przedstawiciele łotewskiej branży muzycznej, eventowej i telewizyjnej, a także zagraniczni profesjonaliści. Ze względów bezpieczeństwa LTV ujawni nazwiska przedstawicieli jury dopiero po majowym Konkursie Piosenki Eurowizji.

Uczestnicy :slatvia: Supernova 2023 to:

24. Avēnija - You Said
Adriana Miglāne - Like I Wanna
Alise Haijima - Tricky
Artūrs Hatti - Love Vibes
Avéi - Let Me Go
Inspo - Sway
Justs - Stranger
Katrine Miller - Beaten Down
Luīze - You To Hold Me
Markus Riva - Forever
Patrisha - Hush
Raum - Fake Love
Saule - Finally Happy
Sudden Lights - Aijā
Toms Kalderauskis - When It All Falls

Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator

Nie 5 Lut - 2:35
FINALIŚCI:

24. Avēnija - You Said
Alise Haijima - Tricky
Artūrs Hatti - Love Vibes
Avéi - Let Me Go
Luīze - You To Hold Me
Markus Riva - Forever
Patrisha - Hush
Raum - Fake Love
Sudden Lights - Aijā
Toms Kalderauskis - When It All Falls

Wyniki dokładne nie są znane, jednakże łotewski nadawca pokazał wyniki głosowania w środku jego odbywania się. Prezentowały się następująco:

ŁOTWA: Sudden Lights (Aijā) 5GJt5Sc0mFtL

marjuz lubi ten post

marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

Nie 5 Lut - 2:51
Sudden Lights - absolutna klasa. Pamiętam świetne "Just Fine" z 2018 roku i miałem zapisanych ich w swoim serduszku na liście artystów, których chce zobaczyć na Eurowizji. Wygląda to więcej niż obiecująco; "Aijā" to naprawdę utwór na poziomie, a występ - cudny.
Skrzeczek
Skrzeczek
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Kaliopi

Liczba postów : 631

Wto 7 Lut - 22:42
Od początku tymi trzema utworami, które najbardziej mnie przekonują, były "Sway", "Hush" oraz w mniejszym stopniu "Aijā"  i każdy z nich u mnie z czasem zaczął zyskiwać. 3 bardzo dobre utwory, to lepiej niż rok temu, choć nadal trochę bardziej wolę zeszłoroczną propozycję zespołu Inspo. Chciałbym, żeby ta grupa się nie poddała, tworzy utwory w stylu, który bardzo lubię - udane połączenia bardziej spokojnych brzmień z ostrzejszymi gitarami, choć jakieś pole do poprawy jest i "Sway" wykonane na żywo nie brzmiało rewelacyjnie (ale nadal Inspo powinno znaleźć się w finale, większość finalistów to utwory, które nie mają w sobie czegoś szczególnie interesujące). Justs wyeliminowany, mimo że bardziej rozpoznawalny. Jak go w ogóle z aż tak słabym utworem dopuścili? Możliwe, że to najsłabszy utwór, jaki w tym roku słyszałem.

Do wygranej typowani są Patrisha oraz Sudden Lights. "Hush" jakoś zdołało mnie chwycić i wyróżnia się w tej stawce swoim brzmieniem, ale wydaje mi się, że "Aijā" wygra i sądzę, że ma większą szansę na to, by urzec telewidzów i ewentualnie awansować do finału niż "Hush". (jakoś mam przeczucie, że Europejczycy nie byliby chętni głosować na ten utwór i zająłby ostatnie lub przedostatnie miejsce w półfinale, trudno mi określić, czemu, to takie moje przeczucie), ale z obu wyborów będę zadowolony, także nie chcę już tutaj żadnych niespodzianek, wystarczy, że Inspo wywalili z finału.
Dastame
Dastame
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Murzita

Liczba postów : 901

Nie 12 Lut - 21:27
Ja uwielbiam <3 Kojarzy mi się ze starymi czasami jak mnie rodzice wozili do podstawówki i coś takiego moglo lecieć wtedy w radio. Mega licze ze uda im sie wejsc o finalu
10/12

Dawid, marjuz, Sebek and Luna lubią ten post

iguś
iguś
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 920

Pon 13 Lut - 19:45
:latvia: Łotwa to chyba najmilsze zaskoczenie tego sezonu preselekcyjnego póki co. Przy pierwszym odsłuchu Aija całkiem mi się spodobała, ale dopiero finałowy występ mnie naprawdę wciągnął klimatem.  Prezentacja sceniczna jest idealnie dopasowana do utworu, w tej materii nie mam do czego się przyczepić. Sama piosenka to bardzo jakościowa alternatywa, której największym atutem jest instrumental. Delikatny wokal go uzupełnia, ale nie dominuje. Chciałbym, żeby moment kulminacyjny trwał dłużej, bo pozostawia mi uczucie niedosytu.
Tak jak wspomniał Dast, Aija daje mi vibe lekkiej nostalgii, kojarzy mi się z obserwowaniem zachodzącego Słońca podczas jazdy autem w trakcie powrotu z rodzinnych wakacji. xD Dosyć randomowe skojarzenie, ale jak najbardziej pozytywne.

Dobra robota, 8/12, Łotwa obowiązkowo wraca do finału.

marjuz and Sebek lubią ten post

Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

Sob 18 Mar - 0:08

Na etapie preselekcji nie byłem w pełni przekonany do tej piosenki, ale już się to zmieniło. Ma dość ciekawą konstrukcję. Rozpoczyna się tym chaotycznym, nieregularnym rytmem, który już na starcie intryguje. Później robi się trochę bardziej szablonowo, ale tak naprawdę wszystko zmierza do tej niesamowicie intymnej końcówki. Cieszę się, że jej klimat jest zachowany na te ostatnie 20 sekund i że jako jedyna jest po łotewsku, bo dzięki temu magia jest jeszcze bardziej spotęgowana. Takie skupienie i oparcie piosenki na jednym konkretnym fragmencie jak najbardziej mnie satysfakcjonuje, choć reszta piosenki oceniana niezależnie nie jest jakoś szalenie porywająca.

Mam pewne flop vibes, szczególnie przy 100% tele. Mam nadzieję, że się mylę.
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

Sob 25 Mar - 23:29
Wzrusza mnie jak poukładany jest to utwór, niczym ze snu perfekcjonisty. Każdy element w utworze jest tu wstawiony nieprzypadkowo, ma swoją funkcję i buduje jeden wspólny organizm. @Fenistil zwrócił uwagę na końcówkę, ja dodam o świetnym prowadzeniu refrenów - pierwszy dość nagle się urywa, przez co pozostaje uczucie niedosytu. Przy drugim dostajemy kontynuację która jest bardzo treściwa i zaspokaja nasz głód.

To zwłaszcza w kontekście "garażowych" bandów na Eurowizji nowum, gdzie ich utwory potrafią być tworzone na pełnym freestyle'u czego efektem bywa chaos i poczucie braku profesjonalizmu. Czy solidnością, prostotą
i artyzmem jest się w stanie przezwyciężyć przeciwności losu i osiągnąć lepszy wynik niż się przewiduje? - historia pokazuje że nierzadko tak bywa, ale ewentualny awans z pewnością pozostawi po sobie innych, też czujących artyzm poległych.

iguś lubi ten post

Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: