ISLANDIA: Diljá (Power)
+2
Łosoś
yngve
6 posters
- yngveUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 319
Sob 28 Sty - 22:31
Głosowaniem widzów Söngvakeppnin 2023 - islandzkie preselekcje wygrała DILJÁ w utworze POWER, tym samym piosenkarka będzie reprezentować Islandię na Konkursie Eurowizji w Liverpoolu.
DILJÁ - POWER
Występ w preselekcjach
Wersja studio
Występ w preselekcjach
Wersja studio
Diljá zdobyła sławę biorąc udział w talent show Ísland Got Talent w 2015 roku. W 2020 roku przeniosła się do Kopenhagi, gdzie przeplatała studia z fizjoterapii z lekcjami śpiewu. W styczniu 2023 roku Diljá została zakwalifikowana wraz z 10 uczestnikami do corocznego festiwalu Söngvakeppnin, będącego platformą wyboru reprezentanta Islandii w Konkursie Piosenki Eurowizji. Podczas pierwszego półfinału18 lutego zaprezentowała swój niewydany singiel Lifandi inni í mér i zakwalifikowała się do finału. Podczas finału 4 marca zaprezentowała anglojęzyczną eurowizyjną wersję swojej piosenki Power. Wygrała konkurs, pokonując w superfinale Langi Seli og Skuggarnir, dzięki czemu została reprezentantką Islandii na Konkursie Piosenki Eurowizji 2023 w Liverpoolu. Lifandi inní mér dotarła do 11. miejsca islandzkiej listy przebojów, natomiast Power zajęła 29. miejsce.
- yngveUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 319
Sob 28 Sty - 22:40
PÓŁFINAŁ 1 – Luty 18
PÓŁFINAŁ 2 – Luty 25
FINAŁ – Marzec 4
PÓŁFINAŁ 2 – Luty 25
FINAŁ – Marzec 4
Ujawniono dziesięć piosenek startujących w Söngvakeppnin 2023 - zostały one po raz pierwszy zaprezentowane publicznie, wraz z fragmentami wykonywanych utworów i ujawnieniem uczestników islandzkich preselekcji narodowych. Do islandzkich selekcji zgłoszono łącznie 132 utwory, z których wyłoniono szczęśliwą dziesiątkę.
Półfinał pierwszy
BRAGI - Stundum snýst heimurinn gegn þér
MÓA - Glötuð ást
Bendeikt - Þora
Celebs - Dómsdagsdans
Diljá - Lifandi inni í mér
Półfinał drugi
Kristín Sesselja - Óbyggðir
Langi Seli og Skuggarnir - OK
Silja Rós & Kjalar - Ég styð þína braut
Úlfar - Betri maður
Sigga Ózk - Gleyma þér og dansa
___________________ wersje islandzkie (playlista)
___________________ wersje angielskie (playlista)
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Re: ISLANDIA: Diljá (Power)
Sro 1 Mar - 1:02
Kocham Sigga Ózk niech jedzie queen
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
Nie 5 Mar - 16:00
Po kilku fajnych latach Islandia wraca do czasów sprzed Hatari. Nie jest to jakoś złe, ale sama piosenka taka czysta przeźroczysta. Kojarzy mi się trochę z "Paper" Svali - podobnie muza do spotify indie pop isląd top 50 i jednocześnie totalny non-event na scenie. Różnica przynajmniej na korzyść "Power" jest taka, że to semi nie zapowiada się najwybitniej, ale i tak uważam, że Islandia będzie miała problem z awansem do finału.
.....................................
marjuz, Sebek and Iker lubią ten post
- lepikUżytkownik
- Liczba postów : 199
Nie 5 Mar - 16:36
Na Reddicie ktoś ogłosił, że wyczuwa zwycięskie fluidy od tej piosenki, ja z kolei wyczuwam, że co roku w selekcjach jest CO NAJMNIEJ 5 takich "Power", zajmują sobie 6 miejsce np. w takim Eesti Laul i czekamy rok na kolejne.
Aro, Fenistil and Sebek lubią ten post
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Pon 6 Mar - 0:41
Trafia do worka moich piosenek które nie są złe, ale zapomnę o nich od razu po eurowizji. Natomiast myślę, że nie powinna mieć problemu z awansem w tak słabym semi
- IkerUżytkownik
- Liczba postów : 154
Pon 6 Mar - 17:32
No to jest niestety takie do bólu przeciętne i ''middle of the road'' zarazem. Wpada jednym uchem i wypada długim. Sposób śpiewania wokalistki irytuje mnie niestety. Refren nie robi żadnego wrażenia.
Ja myślę, że Islandia się nie zakwalifikuje, choć półfinał wygląda słabo.
Daję ''Power'' 4 punkty na 12 jedynie.
Paper podobało mi się, ten utwór niestety wcale. Choć przyznam, że też dostrzegam podobieństwa między dwoma zgłoszeniami.
Ja myślę, że Islandia się nie zakwalifikuje, choć półfinał wygląda słabo.
Daję ''Power'' 4 punkty na 12 jedynie.
Łosoś napisał:Po kilku fajnych latach Islandia wraca do czasów sprzed Hatari. Nie jest to jakoś złe, ale sama piosenka taka czysta przeźroczysta. Kojarzy mi się trochę z "Paper" Svali - podobnie muza do spotify indie pop isląd top 50 i jednocześnie totalny non-event na scenie. Różnica przynajmniej na korzyść "Power" jest taka, że to semi nie zapowiada się najwybitniej, ale i tak uważam, że Islandia będzie miała problem z awansem do finału.
Paper podobało mi się, ten utwór niestety wcale. Choć przyznam, że też dostrzegam podobieństwa między dwoma zgłoszeniami.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Czw 9 Mar - 12:34
Utwór przeciętny. Jednak czuję pewną sympatię to takich dźwięków i tej stylistyki scenicznej - jest to mało ambitne ale nikt nie udaje że tak nie jest. Nie ma nagle wyskakujących czterech tancerzy, mieszanki języków czy amerykańskiego pisarza. Niezobowiązujące, niewulgarne, celem jest wpaść w ucho; czy to się udaje - umiarkowanie, ale będę kibicować by w gronie różnych hitów w 2 półfinale się to obroniło. Kojarzy mi się z latami 2014-2017, trochę z czasami KP gdzie Skandynawia dominowała konkurs - i faktycznie można stwierdzić że "Power" pasuje do tamtejszego paradygmatu na rynku muzycznym.
Pozwolenia na tym forum: