Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

GRECJA: Babo Koro - Tou potamou o horos Empty GRECJA: Babo Koro - Tou potamou o horos

Sob 19 Paź - 0:55

skrót 2:35

:greece: Witam was serdecznie w Korfu! To największe miasto wyspy o tej samej nazwie, choć Grecy posługują się raczej nazwą "Kerkyra". Miałem okazję w czerwcu tego roku spędzić tam wakacje i polecam każdemu - w niedalekiej odległości jest mnóstwo pięknej przyrody i plaż, jedzenie jest dobre i tanie, a samo miasto jest również bardzo malownicze, co możecie zauważyć na pocztówce  Zawstydzony

Tou potamou o horos (pol. Taniec rzeki) to utwór zespołu Babo Koro, który to zespół z inną piosenką wystawiłem w jednej z edycji w zeszłej serii. Wystawiłem utwór zdecydowanie słabszy i plułem sobie wtedy w brodę, ale myślę że będąc gospodarzem jest dobra okazja na powtórkę i zaprezentowanie kolejnej dawki greckiej kultury.

Teledysk do utworu nawiązuje do obrazu "Stańczyk" Jana Matejki z 1862 roku.

GRECJA: Babo Koro - Tou potamou o horos 1200px-Jan_Matejko%2C_Sta%C5%84czyk

Tekst piosenki (tłumaczenie po polsku):
Skrzeczek
Skrzeczek
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Kaliopi

Liczba postów : 631

GRECJA: Babo Koro - Tou potamou o horos Empty Re: GRECJA: Babo Koro - Tou potamou o horos

Pią 1 Lis - 19:53
Miło, że znowu dostarczone zostało nam tłumaczenie, lubię wiedzieć, o co chodzi w utworach. Różnie to bywa z utworami, czasem z tymi, które lubi się bardziej osiąga się też lepsze wyniki, czasem jednak nie. Ta piosenka jest w dość wyraźnej stylistyce, więc pewnie nie wszystkim będzie leżała, ale też powinna znaleźć swoich większych zwolenników. Ogólnie jestem na tak. Ciekawe, jak ostatecznie sobie poradzi. Nawiązanie do "Stańczyka" w teledysku wyszło super!

marjuz lubi ten post

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: