- GośćGość
UKRAINA: Arca - Desafío
Nie 11 Sie - 0:00
Arca - Desafío
Arca - producentka muzyczna, piosenkarka, twórczyni tekstów piosenek oraz dj-ka urodzona w Wenezueli. Debiutowała w 2012 roku epką Baron Libre, później wydając w tym samym roku epki Stretch 1 i Stretch 2 czym zaskarbiła sobie uznanie krytyków oraz samego Kanyego Westa, który zaprosił ją do współpracy przy Yeezusie. Arca ma na swoim koncie również współpracę z FKA Twigs, Kelelą, Frankiem Oceanem oraz samą Björk (uczestniła przy produkcji jej dwóch ostatnich albumów). Desafío jest singlem z jej ostatniego longplay'a zwanego po prostu Arca wydanego w 2017 roku. Interpretacja utworu z Groove.pl:
- Interpretacja:
- https://www.groove.pl/arca/desafio/piosenka/938673[/mention] napisał:Na albumie, który skupia się na miłości, stracie i bólu, ta piosenka prawdopodobnie znajduje się w miejscu centralnym. Arca szuka cielesnej miłości, kogoś, kto wypełni otchłań, którą ma w swoim sercu.
Motywy utraty, śmierci, miłości i smutnego pragnienia znajdują dramatyczne sedno właśnie w tej piosence, ale odnoszą się bezpośrednio do tego, czego najbardziej chce narrator. Miłość tak głęboka i ważna, że chciałby się w niej zagubić, dosłownie. Umrzeć w tej miłości. Za swoją osobowość, myśli i fizyczną istotę rozpłynie się w tej niesamowicie potężnej, odurzającej miłości.
Właśnie dlatego Arca chce zostać brutalnie zabity, przeniknięty i pożarty. Śmierć jest więc metaforą tego, jak chce, aby miłość do kochanka, całkowicie go pochłonął. Działa to jako podwójny entender, odnoszący się do faktycznego aktu seksualnego, ale także duchowej / egzystencjalnej całości, którą może znaleźć jedynie w porzuceniu fizycznej miłości.
Arca jest tak spragniony miłości, że nie będzie już czekał, aż jego kochanek zrobi pierwszy ruch. Podkreśla ogromną potrzebę bycia kochanym. To dlatego nie może się powstrzymać. Opróżnia swoją miłość niedbale, chcąc oddać absolutnie każdą cząstkę siebie swojemu kochankowi.
Ponadto Arca jest pierwszym jej albumem w którym użycza swojego głosu, do tej pory zajmowała się produkcją utworów, a do tej decyzji namówiła ją sama Björk, cały materiał z albumu, prócz jednego utworu powstały w wyniku improwizacji.
Dla kogoś jej wygląd może być mylący ze względu na obrazek czy też teledysk, są one z 2017 roku, natomiast w tym roku Arca zrobiła coming out wyznając, że jest niebinarna i chce by zwracać się do niej "she" lub "they".
Dla kogoś jej wygląd może być mylący ze względu na obrazek czy też teledysk, są one z 2017 roku, natomiast w tym roku Arca zrobiła coming out wyznając, że jest niebinarna i chce by zwracać się do niej "she" lub "they".
- DroverUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 792
Re: UKRAINA: Arca - Desafío
Czw 15 Sie - 17:36
Arca to był mój pierwszy pomysł na tę edycję, jak już zostały ujawnione, tylko z innym utworem, ale odpuściłem sobie jak się dowiedziałem, że ty chcesz zgłosić i znalazłem coś innego. Moim zdaniem jest to jeden z twoich najlepszych wyborów w serii.
- GośćGość
Czw 15 Sie - 18:51
Drover napisał:Arca to był mój pierwszy pomysł na tę edycję, jak już zostały ujawnione, tylko z innym utworem, ale odpuściłem sobie jak się dowiedziałem, że ty chcesz zgłosić i znalazłem coś innego. Moim zdaniem jest to jeden z twoich najlepszych wyborów w serii.
A co chciales wystawic? :P
- DroverUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 792
Czw 15 Sie - 20:03
Reverie
- GośćGość
Czw 15 Sie - 20:32
Drover napisał:Reverie
Tez bralem to pod uwage zeby wystawic, jeden z lepszych utworów z płyty.
- AroUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 930
Pon 19 Sie - 11:36
Utwór praktycznie od pierwszych sekund przyciąga uwagę. Jednak z pewnością nie jest to piosenka łatwa, która od razu chwyta od pierwszego przesłuchania. Jedne fragmenty piosenki są niesamowicie ciekawe, z kolei inne nieco męczą. Ryzykowny wybór, który może różnie się skończyć - albo w czołówce tabeli, albo na jej dnie, raczej nic po środku.
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2304
Sob 24 Sie - 16:34
Bardzo się cieszę, że ostatecznie zdecydowałeś się na wystawienie Arki. Brzmienia z innego uniwersum i niesamowita immersyjność. Zaskoczyło mnie to jak bardzo moja interpretacja tych emocji pokryła się z tą zaproponowaną w pierwszym poście. Więcej takiej muzyki proszę.
Pozwolenia na tym forum: