Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down

Ile punktów przyznał(a)byś holenderskiej propozycji?

0 - 0%
1 - 33%
0 - 0%
1 - 33%
1 - 33%
0 - 0%
0 - 0%
0 - 0%
0 - 0%
0 - 0%

Wszystkich Głosów: 3

Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator
Klan : Manjola

Liczba postów : 1591

HOLANDIA: Jeangu Macrooy (Grow) Empty HOLANDIA: Jeangu Macrooy (Grow)

Pią 10 Sty - 15:23
Po zwycięstwie w zeszłorocznej edycji, telewizja :netherlands: AVROTROS, zdecydowała się ogłosić swojego reprezentanta. W Rotterdamie, gospodarzy reprezentować będzie surinamski wokalista Jeangu Macrooy, z utworem "Grow".

HOLANDIA: Jeangu Macrooy (Grow) Maxresdefault

Jeangu urodził się w 1993 roku w Paramaribo. Muzykę wokalisty określana jest jako nowoczesna odmiana muzyki soul. Swoją karierę rozpoczął w 2011, kiedy wraz ze swoim bratem sformował swój pierwszy zespół. Pierwszą płytę wydał dwa lata później. Po przeprowadzce do Niderlandów, zdecydował się podpisać kontrakt z wytwórnią "Unexpected Records". Jego pierwszy singiel "Gold" był wykorzystany w reklamie serialu "Gra o Tron". W 2017 roku, wydał swój pierwszy album "High on You". Oprócz muzyki, występuje często w niderlandzkich programach talk-show.

:netherlands: (AUDIO) :netherlands:

TEKST:

When I'm sad, I am unreasonable
Just like a little kid, mad at the world
When I'm alone, I am defenseless
Just like the boy I was, afraid in the dark

Don't take it personally, don't be offended
Don't mind my mood changing like the weather
God knows I tried to hold it all together
Oh, I'm getting older and it ain't what I thought it would be

Wide awake, the planet spins around
A little too fast for me most of the time
Lost control, my thoughts are flickering
Just like satellites, lost in the sky

Don't take it personally, don't be offended
Don't mind my mood changing like the weather
God knows I've tried to hold it all together
I'm getting older and it ain't what I thought it would be

One day I'm fine
Some peace of mind
And then I'll stop being afraid
I'll make it through the night

The more I learn, the less I know
Through every high and every low
Oh, oh, the more I learn (Grow)
The less I know (Grow)
Through every high and every low (Grow)
I'll grow, oh-oh
The more I learn (Grow)
The less I know (Grow)
Through every high and every low (Grow)
I'll grow, oh-oh

:snetherlands: :snetherlands: :snetherlands: :snetherlands: :snetherlands:

Ostatnio zmieniony przez Łosoś dnia Sro 4 Mar - 19:26, w całości zmieniany 3 razy
Dawid
Dawid
Administrator
Administrator
Klan : Murzita

Liczba postów : 2288

HOLANDIA: Jeangu Macrooy (Grow) Empty Re: HOLANDIA: Jeangu Macrooy (Grow)

Pią 10 Sty - 17:18
Mogę być w błędzie, ale artystę wybrała :netherlands: HOLANDIA. Wink

Już teraz mówię, że boski wybór. Piosenkę na pewno stworzy mu jakiś lokalny dream-team producentów. Kocham tego typu soulowy klimacik, ale "High on You" jest klasyczne, więc "nowoczesnym" bym nie nazwał. :P Sam Smith, Alicia Keys i Cesaro-Lundvik tegorocznej Eurowizji. Bardzo mnie cieszy, że Konkurs coraz chętniej sięga po takie klimaty!
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator

Sro 4 Mar - 19:27
Odbyła się premiera utworu:

KarolStark
KarolStark
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Lolita

Liczba postów : 984
https://www.lecznicadrcocktora.pl/asystentka

Sro 4 Mar - 19:30
hndeplahdbl wystawily niezly siet dedykowany 26 miejscu he he
Dastame
Dastame
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 901

Sro 4 Mar - 19:47
drugi szit dzis
mercator
mercator
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 519

Sro 4 Mar - 19:53
O rany :affraid: :affraid: :affraid: , ale koszmar. Tego nie idzie wysłuchać do końca. Jakby wsadzili za takie piosenki na 5 lat do więzienia, to świat byłby piękniejszy :twisted: . Znając jednak eurowizję, znajdzie się pewnie jury z jakiegoś kraju, które przyzna punkty tej piosence Lol ...
Drover
Drover
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Labadziara

Liczba postów : 782

Sro 4 Mar - 21:07
Holandia znowu nie zawodzi, chociaż nadal moim ulubieńcem pozostaje Outlaw In Em. Szeroki uśmiech Dobra soulowa propozycja, która z pewnością będzie się wyróżniać na tegorocznej ESC. Tekstowi też należą się pochwały, chociaż nie jest rewelacyjnie napisany, to porusza fajny temat i w końcu nie jest o ckliwej miłości, jak większość ani o niczym (Still Breathing, The Best in Me, Chains on You, What Love Is czy inny shit - lepsze teksty pisałem, gdy miałem 12 lat). Punkty na pewno jakieś będą, o to się nie bójcie, ale na sukces raczej bym się nie nastawiał. Może i jury jakoś ten utwór doceni, ale umówmy się - większość eurowizyjnych fanów podnieca się piosenkami w stylu Hasta La Vista czy Replay.
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

Sro 4 Mar - 22:07
mercator napisał:Jakby wsadzili za takie piosenki na 5 lat do więzienia, to świat byłby piękniejszy :twisted: .  

Za gó*no w uszach też powinni.

Jak komuś przeszkadzają takie piosenki na ESC to szczerze współczuję. Można utworu nie lubić, ale obiektywnie ten utwór jest bardzo jakościowy. Gdy co druga piosenka ocieka kiczem i taniością, Eurowizja potrzebuje choć namiastki czegoś normalnego. Raczej sam liczyłem na coś szybszego, ale tego typu soulowe/gospelowe brzmienia dobrze się sprzedają na scenie i są raczej przyjemne w odbiorze.

Utwór ma świetne crescendo (zatem tytuł "Grow" jest tu adekwatny) i świetny tekst. Ostatnie 30 sekund rozwalają, szkoda że pieprznięcia nie ma troszkę wcześniej. Niemniej to stopniowe wzrastanie mnie osobiście urzeka i jest bardzo w moim klimacie. I do tego ten piękny teledysk. 12/12, Diodato zagrożony.
Dawid
Dawid
Administrator
Administrator

Liczba postów : 2288

Sro 4 Mar - 22:58
Wtf, nawet już szkoda komentować gust eurofanów. Podpisuję się klasycznie pod panami powyżej. Uśmiech

Dostałem to o czym napisałem 2 miesiące temu. Mamy soulową duszę (pleonazm?), ciekawą budowę, a tytuł adekwatny jest do struktury - nie tylko do samej treści tekstu. Chciałem żeby Jeangu zwojował trochę w wynikach. Z tym utworem łatwo nie będzie, ale na pewno nie jest to fakt, który miałby umniejszać jakości "Grow". Z dzisiejszych premier chyba wybieram :switzerland: Szwajcarię, ale :netherlands: Holandia będzie zyskiwać z każdym odsłuchaniem.
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator

Sro 4 Mar - 23:16
Przesada w reakcjach.

Szczerze, spodziewałem się czegoś gorszego, myśląc że po przesłuchaniu usnę. Jednakże, nie jest źle, nawet powiedziałbym że jest jakościowo i ciekawie. Początkowo trochę wieje nudą, utwór się praktycznie nie rozwija, ale końcowa minuta jest świetna. Podoba mi się lekkie przyspieszenie w piosence, dzięki któremu kompozycja się broni (tu się zgadzam, tytuł idealnie podkreśla strukturę utworu). Co prawda, brakuje mi tu jakiegoś punktu odniesienia i mam pewne przekonanie, że "Grow" podzieli los "Home" i "O Jardim", ale ogółem jest ok, daleko max tej piosence do shietu jakimi są tegoroczna Francja czy Estonia.

Zostawiam 6/12, nie uważam że będe jakoś specjalnie wracać do tego utworu. Pod względem dzisiejszego dnia, :switzerland: Szwajcaria przebija :netherlands: Holandię.
iguś
iguś
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 920

Czw 5 Mar - 8:37
Po tym gdy wczoraj w ciągu dnia propozycja holenderska wyciekła do internetu, czytałem wiele opinii i spodziewałem się, że będzie to coś naprawdę złego. A tak z pewnością nie jest.

Jak już było to tutaj wspominane, tytuł fajnie nawiązyje do struktury piosenki. Rozwija się ona jednak według mnie za wolno, przez co przez pierwsze półtorej minuty nie do końca potrafię zagłębić się w jej klimat. Ostatnie 30 sekund jest świetne, uwielbiam gospelowe klimaty, więc to zdecydowanie moja ulubiona partia utworu. Urywa się to jednak za szybko i pozostawia za sobą niedosyt, ale też pewnego rodzaju tajemnicę.
Całość wypada naprawdę przyjemnie i z dużą klasą. Trochę się boję, że powtórzy losy Portugalii 2018. Jednak oby nie.

7/12
Skrzeczek
Skrzeczek
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Kaliopi

Liczba postów : 631

Nie 15 Mar - 11:08
Świetny wybór Holandii. Uważam, że jest to nawet lepsze nagranie od ich zeszłorocznej zwycięskiej propozycji, do której na początku nie mogłem się przekonać, ale później też bardzo polubiłem. Przede wszystkim ciekawie się rozwija, choć przy pierwszym odsłuchu początek mnie nieco nużył. Potem jakoś przywykłem. Pod względem tekstowym chyba najlepsza propozycja w tym roku. Jestem niemalże pewny, że znajdzie swoje większe grono zwolenników i może nie obroni zwycięstwa, ale pewnie będzie to kolejny udany rok dla Holandii.

10/12
Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: