POLSKA w Eurowizji 2011: Magdalena Tul - Jestem
Sro 15 Mar - 17:53
Rok 2011, Eurowizja u naszych zachodnich sąsiadów, konkretnie Düsseldorf, Germany. Nikt jeszcze wtedy nie podejrzewał, że to ostatnie preselekcje przed 2-letnią przerwą na Eurowizji. W preselekcyjne szranki staje dziesięciu artystów w tym takie gwiazdy jak ZoSia oraz Anna Gogola. Zwyciężczynią jednak zostaje Magdalena Tul w piosence "Jestem" i to ona wygrywa bilet do reprezentowania Polski na 56. Konkursie Piosenki Eurowizji. "Jestem" przyjął się dobrze wśród fanów, Magdalena dostałą nawet 12 punktów w głosowaniu OGAE Rest of the World, co jeszcze bardziej pobudziło niespełnione nadzieje polskich fanów.
Rok ten uznaje się za obfitujący w mniejsze i większe eurodramaty związane z naszą reprezentantką. Najpierw fani krytykują angielskojęzyczną wersję "Jestem" (First Class Ticket to Heaven), w rezultacie p. Tul rezygnuje ze zmiany języka. Kolejną bitwą polsko-polską jest bitwa o strój, Magda planuje wystąpić w podkreślającym biodra kostiumie wzorowanym na Jennifer Lopez. Strój również zostaje skrytykowany, a w ostatnim momencie Marcin Mroziński dostarcza Magdzie zapasową sukienkę (szytą na ostatni moment).
Nadpobudliwość fanów i przesadne dbanie o szczegóły nie przynoszą jednak zamierzonego efektu w postaci awansu do finału. Mimo tanecznej melodii, pierwszej pozycji startowej (przyp. "Namba łan plissss.." ~ Marisa HoD delegacji) oraz suchego lodu (ostatni akt hojności ze strony TVP) Magdalena Tul zajmuje ostatnie miejsce w półfinale. Istnieje niepotwierdzona teoria, że za brakiem awansu stoi awaria televotingu, przez co 5 pierwszych utworów nie zakwalifikowało się do finału w tym Turcja oraz faworyzowana Norwegia z popularnym Haba Haba.
Rok ten uznaje się za obfitujący w mniejsze i większe eurodramaty związane z naszą reprezentantką. Najpierw fani krytykują angielskojęzyczną wersję "Jestem" (First Class Ticket to Heaven), w rezultacie p. Tul rezygnuje ze zmiany języka. Kolejną bitwą polsko-polską jest bitwa o strój, Magda planuje wystąpić w podkreślającym biodra kostiumie wzorowanym na Jennifer Lopez. Strój również zostaje skrytykowany, a w ostatnim momencie Marcin Mroziński dostarcza Magdzie zapasową sukienkę (szytą na ostatni moment).
Nadpobudliwość fanów i przesadne dbanie o szczegóły nie przynoszą jednak zamierzonego efektu w postaci awansu do finału. Mimo tanecznej melodii, pierwszej pozycji startowej (przyp. "Namba łan plissss.." ~ Marisa HoD delegacji) oraz suchego lodu (ostatni akt hojności ze strony TVP) Magdalena Tul zajmuje ostatnie miejsce w półfinale. Istnieje niepotwierdzona teoria, że za brakiem awansu stoi awaria televotingu, przez co 5 pierwszych utworów nie zakwalifikowało się do finału w tym Turcja oraz faworyzowana Norwegia z popularnym Haba Haba.
- Magdalena Tul - Jestem (TEKST):
- Jestem...
Jestem...
Jestem - w Twym słowie, myślach, każdym geście.
Jestem - jak woda, ziemia, ogień i powietrze.
Jestem, w ramionach mych roztapiasz się jak lód.
Czekasz, na choćby jeden uśmiech, jedno słowo,
Co dnia próbujesz zdobyć mnie na nowo,
Z Tobą oswoiłam się.
A gdy kłopot jakiś mam,
U drzwi stajesz pierwszy.
Teraz wreszcie pewność mam,
To Ty kwiaty do mnie ślesz co dnia
Jestem Twym natchnieniem,
Dla łez ukojeniem.
(Twój świat kręci się wokół mnie)
Jesteś moim cieniem,
Na każde skinienie
(Pojawiasz się tuż obok mnie, skaczesz w ogień gdy chcę)
Czuję, jak raz po raz ogarnia Cię niepokój.
Jak talię kart odkrywam Cię po trochu.
Z Tobą zapominam się.
A gdy noc kołysze nas, do snu,
Myśli biegną.
W stronę Twoich oczu, Twoich ust,
By upewnić się że wciąż jeszcze...
Dla łez ukojeniem.
Jesteś moim cieniem,
Na każde skinienie
(Pojawiasz się tuż obok mnie)
Dla łez ukojeniem.
Jesteś moim cieniem,
Na każde skinienie
(Pojawiasz się tuż obok mnie, skaczesz w ogień gdy chcę)
Jestem...
Jesteeem!
Dla łez ukojeniem.
Jesteś moim cieniem,
Na każde skinienie
Dla łez ukojeniem.
Jesteś moim cieniem,
Na każde skinienie
Tuż obok mnie
- PolandUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 818
Re: POLSKA w Eurowizji 2011: Magdalena Tul - Jestem
Czw 5 Gru - 13:04
Ta teoria jest potwierdzona bo razem z televotingiem rozwaliło się wszystko - od komentowania Orzecha do odsłuchów o czym Magda mówiła kiedyś na swoim live czacie dostępnym obecnie na Youtube.
Pozwolenia na tym forum: