Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Forumvision PdF - wasza wizja

+8
Daniell
Jasiek
Insiles
Radek
Aro
marjuz
Liver
Yngwie / admin
12 posters
Go down
Yngwie / admin
Yngwie / admin
Administrator
Administrator
Liczba postów : 1465
https://eurowizyjnie.forumpolish.com

Forumvision PdF - wasza wizja Empty Forumvision PdF - wasza wizja

Czw Kwi 06, 2017 9:40 pm
Mam nadzieję, że za wstawiennictwem Monetty monetta osiągniemy konsensus dotyczący forumowego konkursu. Niech każdy przedstawi swoje pomysły i wizję konkursu.

Moje propozycje:

:done: podział na strefy zostaje (chociaż proponuję min. 5 edycji bez-strefowych w serii).
:done: automatyczny awans zwycięzcy do finału
:done: brak możliwości wyboru piosenek eurowizyjnych i preselekcyjnych (zawsze można zrobić edycję z artystami eurowizyjnymi)
:done: brak możliwości wyboru piosenek z KP (jeśli ktoś zgłosi że dana piosenka była w KP i to pamięta, będzie 3 dni na zmianę)

czekam na wasze.

MOŻNA NAPISAĆ JEDEN POST z MOŻLIWOŚCIĄ EDYCJI

.....................................

Autor powyższego posta: Yngwie
Liver
Liver
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Rockowiec

Liczba postów : 1312

Forumvision PdF - wasza wizja Empty Re: Forumvision PdF - wasza wizja

Czw Kwi 06, 2017 10:00 pm
To co zaproponował wyżej Łukasz jest według mnie ok. Od siebie dorzucam tylko to, żeby osoby nieuprawnione do destabilizowania konkursu tego nie robiły i by na takie próby, Yngwie natychmiast reagował Uśmiech

Daniell napisał:
Liver napisał:Od siebie dorzucam tylko to, żeby osoby nieuprawnione do destabilizowania konkursu tego nie robiły i by na takie próby, Yngwie natychmiast reagował Uśmiech
Pytanie tylko kim są te nieuprawnione osoby, bo ja nie wiem :P Wink
Nie myślisz chyba, że wy jesteście uprawnionymi.

Ostatnio zmieniony przez Liver dnia Pią Kwi 07, 2017 3:55 pm, w całości zmieniany 2 razy
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

Czw Kwi 06, 2017 10:37 pm
Gdy w Wielkiej Brytanii przegłosowano referendum o Brexicie, premier rządu David Cameron podał się do dymisji. To poniekąd symboliczny akt, kiedy wola ludzi wygrywa z zatwardziałością władzy. Tak było też w przypadku referendum we Włoszech, gdzie zrezygnował Matteo Renzi. Przekładając to na dzisiejszą sytuację, uważam, że bez podobnego zachowania nie dojdziemy do satysfakcjonującej konkluzji.

Z mojej strony, mam pewien kłopot, który na ten moment nie pozwala mi startować w tej zabawie. PdF to nie jest KP. PdF na razie nie ma żadnej wagi i jeżeli KP kiedyś wróci (być może na tym forum) wystawianie przez nas tutaj piosenki w pewien sposób przepadną. Konkurs KP śledziło dużo więcej osób, każdy znał tą markę i nikt nie wahał się z wyborem najlepszych piosenek. Jeżeli wystawię daną piosenkę w PdFie, już nie wypada wystawić ją drugi raz w KP.

Ja proponuję coś w rodzaju "Konkursu Piosenki Nieznanej". Wystawialibyśmy piosenki o bardzo małej popularności (tak do 30000 wyświetleń na youtubie, czy inna ilość odtworzeń na spotify) by odnaleźć prawdziwe perełki. Stref by nie było oczywiście, w końcu wyszukiwanie takich piosenek jest bardzo utrudnione. Dzięki temu realnie odetniemy się od KP. Oczywiście, takie piosenki wystawiane były i w tym konkursie, niemniej zabawa skierowana w nieco inną stronę dla wszystkich, z pewnością zmieni oblicze PdFu. Przede wszystkim jednak takie ograniczenie spowoduje, że najlepsze kąski zostawimy na później Wink.

CB93 lubi ten post

Aro
Aro
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Eurofan

Liczba postów : 919

Czw Kwi 06, 2017 10:56 pm
Naprawdę brakuje mi dobrej muzyczki od Was, więc chciałbym, żeby PdF się odbyło i miało jak najwyższy poziom. Gdybyśmy mieli sprawę jasno na przykład: ''Za miesiąc wraca stare forum'' to ok, można byłoby się wstrzymać, ale jak jest naprawdę każdy wie.
Konkurs piosenki nieznanej podoba mi się, ale zastosowałbym inne kryterium niż wyświetlenia na yt czy odtworzenia na spotifaju, mianowicie - obecność w najpopularniejszych stacjach radiowych. Żeby uniknąć sytuacji, w której nieznane perełki toczą bój z kotletami totalnymi. Dajmy na to - powyżej trzech odtworzeń w RFM, RFM MAXXX, Radiu Zet i Esce dyskwalifikuje dany utwór. I oczywiście ban dla piosenek eurowizyjnych/preselekcyjnych.
A jeżeli to nie przejdzie, to postawmy jednak na edycje strefowe/krajowe/światowe lub europejskie. Po co na siłę narzucać tematykę, skoro można postawić na prawie całkowitą dowolność w wyborze, w którym główną rolę będzie grał tylko i wyłącznie nasz gust (no chyba, że ktoś wystawia piosenki tylko po wynik to nie wnikam)
I powtórzę to, co już pisałem - takie konkursy jak KP są i będą, i większość opiera się na zbliżonych zasadach, więc w tej kwestii trudno odkryć nową Amerykę.

Ostatnio zmieniony przez Aro dnia Czw Kwi 06, 2017 11:32 pm, w całości zmieniany 1 raz
Radek
Radek
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 106

Czw Kwi 06, 2017 11:07 pm
No to może zróbmy KP dalej, skoro macie takie obawy o "utratę" piosenek. Nie wiadomo czy tamto forum wróci czy nie.
Jak dla mnie możemy przecież wybrać kraje na 3 edycje, żeby dokończyć tamtą serię, bez nacisku na punkty
albo
wybrać kraje na 13 edycji i dopiero wtedy wyłonić zwycięzce serii.
Wiem, pojawią się komentarze, że nie ma listy piosenek, ale tutaj chcecie na słowo zaufać starej liście, więc dlaczego nie mili byśmy tego zrobić, część piosenek jest znana, część pamiętana, a może kiedyś odzyskamy starą listę

a jeśli nie to ja głosuję tak jak Yngwie
z tym, że jeśli piszemy np. Azja Wschodnia czy Bliski Wschód, to wolałbym, żeby były wypisane kraje konkretnie, żeby nie było niedomówień Szeroki uśmiech

Yngwie napisał:

Moje propozycje:

:done: podział na strefy zostaje (chociaż proponuję min. 5 edycji bez-strefowych w serii).
:done: automatyczny awans zwycięzcy do finału
:done: brak możliwości wyboru piosenek eurowizyjnych i preselekcyjnych (zawsze można zrobić edycję z artystami eurowizyjnymi)
:done: brak możliwości wyboru piosenek z KP (jeśli ktoś zgłosi że dana piosenka była w KP i to pamięta, będzie 3 dni na zmianę)

Pozdrawiam Szeroki uśmiech
Insiles
Insiles
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 107

Pią Kwi 07, 2017 3:15 pm
Dla mnie powinno być tak:
12 edycji i finał
Podział na strefy ale 5 edycji bez-strefowych (tak jak @Yngwie)
Edycje tematowe (czyli rockowa, muzyka z gier wideo, młodzi wykonawcy ltp)
KP nie ma znaczenia
Jak coś to możecie dać uwagi  Uśmiech
Jasiek
Jasiek
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Labadziara

Liczba postów : 249

Pią Kwi 07, 2017 3:22 pm
Nie puszczam swoich słów na wiatr i mimo, że wiele osób napisało, że nie da się wymyślić czegoś innowacyjnego to ja postaram się pójść pod prąd i coś takiego zaproponować. Niespecjalnie obmyślałem szczegółowy plan mojej koncepcji, ale jeśli przypadłaby ona innym do gustu można byłoby się tym zająć - na razie ma to charakter luźnej propozycji.

Moja wizja jest taka, że poszerzanie muzycznych horyzontów odbywałoby się na zasadzie przeprowadzania cyklicznego notowania piosenek. Co jakiś ustalony czas (powiedzmy miesiąc) każdy chętny zgłaszałby jakąś piosenkę, której aktualnie najczęściej słucha. Następnie zebrałoby się te piosenki do kupy i głosowanie mogłoby dzielić się na dwie rundy. Najpierw propozycje do notowania walczyłyby o wejście do (powiedzmy) top20, a później te najlepsze piosenki walczyłyby o konkretne pozycje w głównym rankingu. Kilka (trzy-pięć) najlepszych piosenek z notowania z konkretnego miesiąca przechodziłyby automatycznie do kolejnego (ewentualnie możnaby prowadzić jakiś ranking osób, którego najwyżej uplasowane parę z nich mogłoby mieć automatyczne przejście do głównego notowania w kolejnym miesiącu - do ewentualnego przegadania). System punktacji mógłby opierać się na przyznaniu każdemu określonej puli punktów, którą mógłby odpowiednio porozkładać pomiędzy piosenki (oczywiście należałoby wprowadzić pewne limity np. w ilości oddawania punktów na jedną piosenkę żeby uniknąć manipulacji).
Od czasu do czasu możnaby zrobić jakąś odsłonę tematyczną, ale raczej nie pod kątem gatunkowym a bardziej kontynentu, języka, ram czasowych itp. Możnaby wprowadzić ban na piosenki eurowizyjne, preselekcyjne, radiowe, covery, instrumentalne, KP-owe i np. mające więcej niż 3-4 lata (ale ta reguła nie musi być stała -> tematyczne edycje, chodzi po prostu żeby uniknąć jakichś przestarzałych utworów lub tych co były dawno temu w KP i nikt ich nie pamięta - co za tym idzie zachować świeżość). I apropo KP to jeśli kiedyś by wróciło to możnaby w jakiś sposób sporządzić punktację stąd i podliczyć do rankingu głównego KP bo i tak bawimy się w niemal tym samym składzie. Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.

Bóg zapłać. monetta
Daniell
Daniell
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Labadziara

Liczba postów : 639

Pią Kwi 07, 2017 3:37 pm
No to tak. Jak już Jasiek wspomniał w temacie PDFu głównym powodem, dla którego nie chciałbym żeby konkurs ten wyglądał jak KP jest kwestia piosenek - czy to tych tu z ostatnich edycji na starym forum, czy (daj Boże) tych, które wezmą udział tutaj, a potem w KP. Nie wiadomo jak na to patrzeć. Później powiedzmy wróci KP i np. 3/4 edycji zawierałoby piosenki stąd. Myślę, że wielu z nas straciłoby zapał, który mamy (co niektórzy) od wielu edycji.
Pomysł z notowaniami brzmi interesująco, myślę, że fajnie by było się nad tym zastanowić Uśmiech.
No i jeszcze jedna kwestia myślę, że najważniejsza - prowadzący. Chciałbym żeby była to osoba, która liczy się ze zdaniem społeczności forum i nie idzie sama w zaparte mimo wyraźnych potrzeb konsultacji. No i żeby wszystko dopięte było na ostatni guzik, a nie jak powiedzmy nasze eurowizyjne KE (coś tam będzie, ale jak co i dlaczego nie wiadomo Szeroki uśmiech).

Liver napisał:Od siebie dorzucam tylko to, żeby osoby nieuprawnione do destabilizowania konkursu tego nie robiły i by na takie próby, Yngwie natychmiast reagował Uśmiech

Pytanie tylko kim są te nieuprawnione osoby, bo ja nie wiem :P Wink

Tyle ode mnie, miłego dnia Uśmiech
vestmann
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 346

Pią Kwi 07, 2017 4:18 pm
Ja też dorzucę coś od siebie. Wydaje mi się, że dobrym pomysłem jest przynajmniej próba odróżnienia nowego konkursu od KP.

Nawiązując do propozycji Naar'a proponowałbym zrezygnowanie z edycji tematycznych (albo przynajmniej zredukowanie ich do 2-3 w ciągu serii). Moim zdaniem powinno to zwiększyć różnorodność wystawianych piosenek.

Wybór krajów i stref pozostałby bez zmian. Z 10 edycji w danej serii można by było przeznaczyć jedną lub dwie na edycje ogólnoświatowe i europejskie, w pozostałych trzeba by było wystawiać utwory ze swojej strefy.
Drugim rozwiązaniem jest przyznanie uczestnikom konkursu wyboru kiedy wystawiają utwór ze strefy, a kiedy ogólnoświatowy. To znaczy każdy uczestnik miałby w trakcie serii możliwość wystawienia np. jednej piosenki z całego świata i jednej z Europy, ale sam mógłby zdecydować kiedy to zrobi. Można wtedy również wprowadzić obowiązek wystawienia przynajmniej jednego utworu w języku narodowym kraju, który ma się pod swoją opieką.
Gość
Gość

Pią Kwi 07, 2017 4:32 pm
W całości popieram propozycje vestmanna, brak określonych tematów, ogólnoświatowej/europejskie i językowa, wystawia z nich po razie, kiedy będzie miał ochotę i piosenkę.
Do tego zwycięzca edycji ma gwarantowany finał w następnej edycji Uśmiech
Przemek
Przemek
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Björkman

Liczba postów : 157

Pią Kwi 07, 2017 4:53 pm
Ja również miałem pewną propozycję do wspólnego rozważenia, ale tak się składa, że została ona już wcześniej wspomniana w tym temacie przez Ara. Zwężenie wyboru piosenek do takich, które nie były (albo były bardzo rzadko) grane w największych rozgłośniach radiowych w Polsce (takie właśnie jak RMF FM, RMF MAXX, Radio Zet i Eska), przede wszystkim ograniczyło by w większym stopniu możliwość wybierania tzw. "kotletów" do naszej zabawy - jak wiemy nie brakowało ich w KP i nie każdemu to się podobało. Poza tym naprawdę rozwijałoby poszerzanie muzycznych horyzontów, ponieważ wszyscy wystawialiby coś bardziej unikatowego.
Jest tylko jeden mały problem, gdzie można byłoby sprawdzać co było grane w danym radiu lub nie? Witryna odsluchane.eu na pewno trochę by w tym pomogła, ale z tego co zauważył Dawid w rozmowie ze mną - archiwum sięga tylko do paru miesięcy wstecz. Kiedyś istniała inna stronka, praktyczniejsza w użyciu - radioarchiwum.net - z tego co pamiętam, sprawdzałem na niej co i gdzie grali w 2011 roku, ale niestety nie można już z tego cudeńka korzystać.
Mimo wszystko, myślę że dałoby się to jakoś ogarnąć. A dodatkowo do odtworzeń na YT piosenek np. do 10 mln wyświetleń też można byłoby się ograniczyć.

EDIT: Pomyliłem się, jest sposób, dzięki któremu można sprawdzić co było grane parę lat temu, ale z tymi o wiele starszymi piosenkami np. okres 2000 rok byłby już problem.

Poza tym dla mnie mile widziane:

- brak możliwośći wyboru piosenek obecnych na liście z KP (nie mamy jej do dyspozycji, ale niektóre osoby mają naprawdę spoko pamięć do takich rzeczy, poza tym myślę, że dałoby się ją chociaż w małej części odtworzyć, bo np. każdy raczej pamięta co wystawiał w ostatnim czasie)
- brak możliwości udziału utworów biorących udział w preselekcjach i Eurowizji oczywiście
- automatyczny awans zwycięzcy do finału
- likwidacja stref i cały czas edycje ogólnoświatowe - już dużym ograniczeniem byłoby zakazanie piosenek z radia i z YT powyżej iluś tam wyświetleń

Co do propozycji Jaśka - ja jestem na tak. Na pewno byłoby to coś nowego i świeższego niż konkurs na zasadzie KP. Gdybyśmy to szczegółowo obgadali i wszystko sobie wyjaśnili, to wydaje mi się to trafnym pomysłem. Mam nadzieję, że chociaż trochę się przyjmie to rozwiązanie.

No i jeszcze jedno - muszę podpisać się pod tym, o czym wspomniał Daniell.

No i jeszcze jedna kwestia myślę, że najważniejsza - prowadzący. Chciałbym żeby była to osoba, która liczy się ze zdaniem społeczności forum i nie idzie sama w zaparte mimo wyraźnych potrzeb konsultacji. No i żeby wszystko dopięte było na ostatni guzik, a nie jak powiedzmy nasze eurowizyjne KE (coś tam będzie, ale jak co i dlaczego nie wiadomo  Szeroki uśmiech).

Także pomyślałbym nad jakimiś wyborami na organizatora czy coś. :P
Dawid
Dawid
Administrator
Administrator
Klan : Murzita

Liczba postów : 2288

Pią Kwi 07, 2017 6:21 pm
Forumvision PdF - wasza wizja EqCCAAD Istnienie konkursu.

Forumvision PdF - wasza wizja EqCCAAD Brak piosenek eurowizyjnych, preselekcyjnych.

Forumvision PdF - wasza wizja EqCCAAD Awans zwycięzcy do finału.

Forumvision PdF - wasza wizja Z2m5owx Nie do końca widzę ten zakaz używania znanych/radiowych piosenek. Jeżeli już to to powinno być umowne lub z jakimś ograniczeniem, które będzie łatwo zweryfikować, a nie szukać w zakamarkach archiwów radiowych, np. max 15mln na YouTube / 20mln na Spotify, czy jakiś inny lepiej dopracowany przelicznik.

Forumvision PdF - wasza wizja Z2m5owx Żadnej listy zabronionych piosenek, bo były w KP, niech każdy decyduje sam co wystawia i co podpowiada mu sumienie. Jeśli ktoś nie lubi kotletów to niech konsekwentnie je nagradza zerami. :P

Forumvision PdF - wasza wizja Z2m5owx Jakiekolwiek strefy czy nawet dopasowywanie do państw! Proponuję, aby nie było żadnych ograniczeń regionalnych (z wyjątkiem pewnych edycji). Niech każdy wystawia co chce, a żeby nie było nudno to można na przykład ustalić, że każdy wymyśla własny kraj, wymyśla nazwę, projektuje flagę. Myślę, że nie byłoby to złe, a przynajmniej dość nieszablonowe. Szeroki uśmiech

Forumvision PdF - wasza wizja Z2m5owx Tak jak inni wspomnieli - niech będzie jak najwięcej normalnych, ewentualnie z ograniczeniem kontynentu w pewnych edycjach. Jak najmniej na siłę "różnych".

Forumvision PdF - wasza wizja V6vz7E2 Prowadzący. Mam tylko uwagę - jeśli prowadzących jest dwóch to dajmy "pomysłodawcy" chociaż dojść do słowa.

Jak wymyślę coś więcej to dopiszę.
KarolStark
KarolStark
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Lolita

Liczba postów : 984
https://www.lecznicadrcocktora.pl/asystentka

Pią Kwi 07, 2017 6:23 pm
Ja jestem za wszystkim. Czyli covery, instrumentalne, zwykłe utwory czy remixy. Bo w końcu muzyka to muzyka kochani tak. Bez edycji tematycznych to jest świetny pomysł
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

Sro Cze 22, 2022 12:01 am
bardzo fajny ciekawy projekt, ciekawe jak się to rozwinie

Liver, Łosoś, Sebek, Aleks and cryo_official_profile lubią ten post

Sponsored content