Polska w Eurowizji 1994: Edyta Górniak - To nie ja
Sro 30 Gru - 18:03
"A ja, jestem białą czystą kartką pośród was..."
Stanowczo brakowało tego tematu na forum. Eurowizja 1994 to rok debiutów, w tym pierwszy eurowizyjny występ Polski. Do roli reprezentantki została wybrana 21-letnia Edyta Górniak, która miała wówczas na swoim koncie występy w musicalu "Metro". Chociaż muzyczny team pracował nad przebojową piosenką („Śpijcie, dzieci nocy” do muzyki Piotra Rubika) to jak wspomina Edyta, postawiła na to co jej w sercu gra czyli na nowoczesnym, ale prostym utworem z dobrym tekstem. Po ponad 26-latach od tamtego występu trzeba przyznać, że był to doskonały wybór - minimalistyczny i skromny występ oraz idealnie skrojona i zaśpiewana piosenka przyniosły Polsce historyczny sukces (drugie miejsce) oraz drugi najlepszy debiut w historii konkursu Eurowizji. Melodia do "To nie ja" została skomponowana już 10 lat wcześniej bo w 1984 roku przez Stanisława Syrewicza z oryginalnym tekstem "No One Said It Was Easy” autorstwa Dona Blacka. Tekst do kultowego już eurowizyjnego utworu został napisany przez Jacka Cygana, który stworzył go w nie świadomości, iż to właśnie ten utwór będzie reprezentował Polskę na 39. Konkursie Piosenki Eurowizji w Dublinie. "To nie Ja" był zatem pierwszym singlem naszej narodowej diwy, zagościł on na pierwszym albumie Edyty "Dotyk" z 1995 roku, który na fali popularności artystki pokrył się złotem, a następnie czterokrotnie platyną - w tym czasie powstała też anglojęzyczna wersja utworu pt. "Once in a Lifetime". Edyta została również uhonorowana Fryderykiem za najlepszy debiut muzyczny roku.
Wracając do samego konkursu, na drugie miejsce Polski złożyło się w sumie 166 pkt tj. 60 pkt straty do zwycięskiej piosenki (maksymalne 12 pkt Edyta Górniak otrzymała od Francji, Austrii, Litwy, Wielkiej Brytanii i Estonii.. w sumie Polska otrzymała punkty od wszystkich krajów z wyjątkiem trzech). Nie obyło się także bez kontrowersji, nasza eurowizyjna duma o mały włos nie została zdyskwalifikowana z konkursu. Próby do Eurowizji 1994 rozpoczęły się już 24 kwietnia, 6 dni przed samym konkursem. W trakcie pobytu w Irlandii Edytę dopadło przeziębienie, które przerodziło się w zapalenie krtani i tchawicy przez co zdecydowała się ona zaśpiewać część utworu w mniej wymagającym języku angielskim - takie nagranie też trafiło do jurorów. Swój protest w tej kwestii podniosły trzy kraje: Hiszpania, Szwecja i Grecja, podtrzymujące nakaz śpiewu w języku ojczystym, na szczęście do EBU nie trafił, żaden oficjalny protest w tej sprawie, a Edyta została dopuszczona do udziału w konkursie.
Jedną z ciekawostek jest fakt, że niepozorna, biała sukienka, którą Edyta miała na sobie podczas występu została zakupiona w Hongkongu za 30 milionów ówczesnych złotych (dla porównania było to średnie roczne wynagrodzenie w Polsce).
Edyta Górniak - To nie ja (Live)
Edyta Górniak - To nie ja (Audio)
Edyta Górniak - To nie ja (Audio)
- Edyta Górniak - To nie ja [Tekst]:
Świat mój tak zwyczajny
Pod niebem biało-czarnym
Ludzie są wycięci z szarych stron
Ze środka ksiąg
Piękni są z romansu tła
Zmęczeni tylko z gazet
A ja... jestem białą, czystą kartką
Pośród Was
To nie ja byłam Ewą
To nie ja skradłam niebo
Chociaż dosyć mam łez
Moich łez, tylu łez
Jestem po to, by kochać mnie
To nie ja byłam Ewą
To nie ja skradłam niebo
Nie dodawaj mi win
To nie ja, to nie ja
Nie ja!
...Jestem Ewą
Niebo wieje chłodem
Piekło kłania się ogniem do stóp
A ja... papierowa marionetka, muszę grać
To nie ja byłam Ewą
To nie ja skradłam niebo
Chociaż dosyć mam łez
Moich łez, tylu łez
Jestem po to, by kochać, wiem...
Zanim w popiół się zmienię
Chcę być wielkim płomieniem
Chcę się wzbić ponad świat
Hen, do gwiazd
Ogrzać niebo marzeniem
Dawid, iguś and Wilk lubią ten post
- PolandUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 826
Re: Polska w Eurowizji 1994: Edyta Górniak - To nie ja
Pią 15 Kwi - 23:52
Jest teź angielska wersja tej piosenki która to spowodowała kontrowersje na konkursie w samym Dublinie a konkretniej w próbach do niego:
- Edyta 2024 czyli 30 lat Polski w Konkursie Piosenki Eurowizji - Głosowanie Publiczności cz. 1 (1994 - 2008)
- POLSKA na Eurowizji w latach 1994 - 1999
- Edyta 2024 czyli 30 lat Polski w Konkursie Piosenki Eurowizji - Głosowanie Główne
- Edyta 2024 czyli 30 lat Polski w Konkursie Piosenki Eurowizji - Głosowanie Publiczności cz. 4 (FINAŁ)
- Edyta 2024 czyli 30 lat Polski w Konkursie Piosenki Eurowizji - Głosowanie Publiczmości cz. 3 (2019 - 2023)
Pozwolenia na tym forum: