- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
TURCJA: Şebnem Paker (Beşinci Mevsim)
Sro Lut 10, 2021 9:56 pm
Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 96
Chyba nie znałem wcześniej tej piosenki. "Dinle" owszem, ale nie to. Od razu oderzył we mnie ten ciekawy, bogaty instrumental. To połączenie skrzypiec z akordeonem to po prostu poezja, a charakterystyczny "skaczący" motyw powtarzany wielokrotnie przez pianino oraz przez instrument dęty nadają piosence tożsamości. Zresztą instrumenty dęte to ja łykam niemal w każdej postaci, a tu mają swoje subtelne momenty.
Sama Şebnem Paker również wypada bardzo dobrze, ma dziewczyna talent. Występ sam w sobie może nie jest jakoś szczególnie pasjonujący, ale tworzy klimatyczną całość, szczególnie gdy spojrzymy na to przez pryzmat tamtego okresu. Świadomie bym może tego do topki nie wsadził, ale w plebiscycie poradziło sobie całkiem dobrze, więc oto jest.
Mamy jeszcze tekst, który może nie jest może niczym rewolucyjnym, ale trzyma poziom. Partner ją znienacka porzucił i w jej życiu nastała ciemna jesień. Ona cierpi w samotności i chciałaby, żeby po tej jesieni nastała tytułowa "piąta pora roku" - żeby on do niej wrócił, a kwiaty znowu rozkwitły. Całkiem ładne.
Darka lubi ten post
Pozwolenia na tym forum: