- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
SZWECJA: Carola Häggkvist (Främling)
Nie Lut 28, 2021 3:49 pm
Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 77
Ponadczasowy szwedzki szlagier w wykonaniu niezrównanej Caroli, wówczas zaledwie 16-letniej dziewczyny. Już wtedy potrafiła zalśnić na scenie ze swoim świetnym, mocnym głosem. Bardzo miło się ją w tym występie ogląda.
Piosenka jest dość ciekawie zbudowana - tak, że wywołuje we mnie nietypowe odczucia. Fragmenty instrumentalne oraz zwrotki są dość mocno intrygujące i tajemnicze, kryją w sobie jakąś delikatnie mroczną nutę. Potem jednak przychodzi refren, a tam nagle sielanka na całego. Wciąż jednak jest to wszystko ze sobą muzycznie bardzo spójne. Jest tu też dość mocno we wszystkim obecny wyraźny rytm, który nadaje energii.
Język szwedzki jest dla mnie bardzo przyjemny w brzmieniu i to dla mnie kolejna zaleta tego utworu, nawet jeśli wymuszona przez ówczesny regulamin. Zawsze zastanawiałem się jednak, czy tam faktycznie jest jakaś mowa o Mona Lizie, czy po prostu mój mózg to sobie skonstruował ze szwedzkim słów. I okazuje się, że faktycznie Mona Liza tam jest. Piosenka o tytule "Nieznajomy" opowiada o pewnym nieznajomym mężczyźnie, który ma jednak coś intrygującego w oczach i zdaje się skrywać tym jakiś intrygujący sekret, podobnie jak Mona Liza swoim słynnym uśmiechem. Carola jest tym mężczyzną mocno zaintrygowana i próbuje go sobą zainteresować, żeby przeżyć wspólną miłość.
Darka lubi ten post
Pozwolenia na tym forum: