- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
NORWEGIA: Maria (Hold On Be Strong)
Sro 17 Mar 2021, 22:52
Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 54
Ten występ to na pierwszy rzut oka naprawdę nic specjalnego - ot, piątka chórzystów stojących w miejscu oraz delikatnie spacerująca sobie po scenie wokalistka. W tle też za bardzo nic się nie dzieje. Przy użyciu kilku prostych zabiegów udało się jednak sprawić, że wyszło to w oku kamery bardzo dynamicznie. Przede wszystkim choć na pozór wszyscy stoją w miejscu, to jednak Maria kręci zmysłowo biodrami jak szalona. Na dodatek wraz z chórzystkami przez cały czas aktywnie gestykulują, tworząc w ten sposób coś w rodzaju charakterystycznej choreografii w miejscu, a gdy w trakcie ostatniego refrenu w końcu ruszają się one z miejsca i maszerują przez środek, to robi to naprawdę ogromne wrażenie. Oprócz tego same ujęcia kamery są tu bardzo ciekawe i dynamiczne, często pokazując nam np. obraz pod kątem. Niesamowicie podoba mi się też ten klucz stylistyczny w ubiorze, którego trzymają się tutaj panie: bardzo ładna granatowa sukienka Marii jednocześnie pasuje i znacząco się odróżnia od bluzek chórzystek. Co ciekawe, panowie chórzyści też są tu niby na widoku, ale jednocześnie jakoś zupełnie dla mnie niewidoczni...
Jeśli zaś chodzi o piosenkę, to nie można jej na pewno odmówić charakteru. W sumie nie wiem co mogę o niej więcej powiedzieć poza tym, że ten instrumental zawsze działał na mnie w pewien sposób ożywczo i intrygująco. Zwrotki zaczynają się dość powolnie i pozwalają przy tym Marii na pokazanie swojej wrażliwszej strony, ale potem w bardzo sprawny sposób następuje przyspieszenie rytmu i wejście w bardziej rozrywkowe klimaty. Od utworu bije klimat pewności siebie i wzajemnego wsparcia, który zresztą płynie też prosto z tekstu.
Pozwolenia na tym forum: