- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
UKRAINA: Alyosha (Sweet People)
Sro 28 Kwi - 19:47
Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 9
Tematy ekologiczne są teraz wyjątkowo na czasie, ale Alyosha wyprzedziła trendy i śpiewała o tym już dekadę temu. Chociaż muszę przyznać, że nigdy nie byłem do końca pewny czy w tej piosence chodzi o niszczenie planety czy o wojnę, a nie chciało mi się sprawdzać - bez względu na to emocje wywoływała podobne. Świadomość ekologiczna była jednak podobno dla piosenkarki wyjątkowo ważna, a teledysk do piosenki kręcony był w Prypeci - opuszczonym mieście-widmie od czasu czarnobylskiej katastrofy.
Piosenka ma w sobie pewien szczególny mroczny ton, w którym wyraźnie da się wyczuć te gorzkie wyrzuty względem ludzkości. Zaczyna się bardzo delikatnie, a potem Alyosha zaczyna uwalniać coraz większą moc. A jest co uwalniać, bo wokalnie jest perfekcyjna, co szczególnie słychać przy tej długiej nucie pod koniec, kiedy kamera kręci się wokół niej w pełnym emocji i dynamiki ujęciu. Cudo, natychmiastowe ciarki!
Może nie jest to piosenka, o której w pierwszej kolejności myślę, gdy pojawia się temat moich faworytów wszech czasów, ale jednak za każdym razem gdy ją sobie włączałem, to przecierałem oczy [i uszy] ze zdumienia jakie to jest świetne.
CB93 lubi ten post
Pozwolenia na tym forum: