HISZPANIA: Miki (La venda)
+9
Wilk
CzerwonePaznokcie
Luna
Skrzeczek
Sebek
monkeyy
iguś
marjuz
Fenistil
13 posters
Strona 1 z 2 • 1, 2
Na ile oceniasz reprezentanta Hiszpanii?
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
HISZPANIA: Miki (La venda)
Pon 21 Sty - 0:50
Reprezentantem Hiszpanii został 23-letni Miki Núñez Pozo znany szerzej jako Miki Núñez lub po prostu Miki, uczestnik i laureat 6. miejsca ubiegłorocznej edycji programu Operación Triunfo. Jego piosenka "La venda" okazała się bezkonkurencyjna podczas Gali Eurowizyjnej programu, zdobywając 34% spośród wszystkich głosów widzów.
Miki urodził się 6 stycznia 1996 roku w mieście Terrassa w Katalonii. Rodzice od zawsze wspierali jego pasję do muzyki, gdy w dzieciństwie zaczął uczęszczać na lekcje gry na gitarze i pianinie. Od kilku lat jest wokalistą katalońskiego zespołu Dalton Bang, z którym koncertuje po Hiszpanii. Oprócz tego ma też swój kanał z coverami na youtubie - Miki Nunyez Covers. Do swoich największych muzycznych inspiracji zalicza zespoły Dub Inc, La Raíz, The Cat Empire oraz Muse.
Poza muzyką, studiował Administrację i Zarządzanie i pracował jako asystent profesora na uniwersytecie. Siebie samego widzi jako optymistę o dużej sile woli, co popiera przykładem zmotywowania się do zrzucenia 20 kilo wagi.
Występ z preselekcji
Wersja studyjna
TEKST
Te compran porque te vendes
Te vendes porque te sobras
Te pierdes porque hay camino
Te digo: hay otras cosas
Te sales porque te quieres
Te quieres, tu mente en forma
Te eliges porque hay camino
Te digo: hay otras cosas
La venda ya cayó y solo quedó la alegría
La venda ya cayó y empezarán nuevos días
La venda ya cayó avivando fantasías
La venda ya cayó y serás como querías
Te rezas porque confías
Te sientes que ya tenías
Te vives, alto voltaje
Te traje buenas noticias
Te vales y ya no fuerzas
Te vives y te interesas
Te saltas, no quedan normas
Ahora, la vida loca
La venda ya cayó y empezarán nuevos días
Lo que ere, lo que ere, ere, ere, e
La venda ya cayó y empezaran nuevos días
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Re: HISZPANIA: Miki (La venda)
Pon 21 Sty - 1:20
Teraz tak na poważnie. Hiszpania w tym roku ma duże szanse na wysokie miejsce. Dla mnie jest średnio, ale rozumiem że może się podobać.
6/12
6/12
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Pon 21 Sty - 1:25
Gratuluję Hiszpanom świetnego wyboru. Przede wszystkim jest to utwór niesamowicie przystępny dla przeciętnego odbiorcy - zarówno dla młodszych, jak i dla Januszów i Grażyn, którym "La venda" skojarzy się z Sylwestrem z Dwójką czy zakrapianą zabawą weselną. Dobre to i do radia dobre i na scenę, i oczywiście nie jest to żadne arcydzieło, ale tej piosenki nie da się z góry wrzucić do kategorii "ale guwno" (jak było w przypadku trzech zeszłorocznych triumfatorów jewrobaczenie xd). Może za wcześnie na takie tezy, ale wydaje mi się że to nie może być nisko.
Daję okejkę :done:
Daję okejkę :done:
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 920
Pon 21 Sty - 16:58
To jest taka Mołdawia 2018, tylko dużo bardziej przystępna. Z jednej strony utwór jest irytujący, a z drugiej nie mogę mu odmówić chwytliwości. Zwyczajna piosenka, ale skoczna, radosna, generalnie uważam, że na ESC się sprawdzi i po raz pierwszy od 5 lat Hiszpania wskoczy do top20. Idealna odskocznia od ballad dla przeciętnego widza.
5/12
5/12
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Pon 21 Sty - 17:28
Hiszpanie nie mieli w tym roku w stawce żadnej piosenki naprawdę wysokiej jakości, więc cieszę się, że poszli za głosem serca i postawili na tę kwintesencję radości jaką jest "La venda". Piosenka ani wykonanie nie są wybitne, ale jest w tym masa pozytywnej energii, która w mig rozrusza tłumy widzów, a sam Miki jest niesamowicie sympatyczny. Widać, że idealnie odnajduje się w tej piosence i daje się jej ponieść na scenie.
Dla mnie "La venda" od początku była faworytem i wierzę, że to najlepsza szansa dla Hiszpanii na wygrzebanie się po kilku latach z dna tabeli. Wszystko zależy oczywiście od prezentacji i od tego, czy eurowizyjna publika da się złapać do zabawy tak samo jak hiszpańska. Jeśli podobnie jak w preselekcjach Miki postawi na zabawę, luz, autentyczność i mocny kontakt z publicznością, to top 15 na pewno jest osiągalne. Trzymam kciuki!
Dla mnie "La venda" od początku była faworytem i wierzę, że to najlepsza szansa dla Hiszpanii na wygrzebanie się po kilku latach z dna tabeli. Wszystko zależy oczywiście od prezentacji i od tego, czy eurowizyjna publika da się złapać do zabawy tak samo jak hiszpańska. Jeśli podobnie jak w preselekcjach Miki postawi na zabawę, luz, autentyczność i mocny kontakt z publicznością, to top 15 na pewno jest osiągalne. Trzymam kciuki!
- monkeyyUżytkownik
- Liczba postów : 85
Nie 27 Sty - 13:30
Kandydat do zagoszczenia w czołówce rankingu szybszych piosenek. Mimo radosnej treści i braku poważnego przekazu Miki nie przeszarżował w drugą stronę i Hiszpanów nie zalewa kicz i tandeta. Po pierwszym przesłuchaniu zostaje w głowie, co na pewno pomoże w maju. Trzymam kciuki.
- SebekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 710
Wto 5 Lut - 19:20
O hiszpańskim wyborze nie ma co się rozpisywać, trzeba zaznaczyć tylko, że jest to bardzo żywiołowy, prosty, momentami irytujący ale chwytliwy utwór. Zgadzam się z Igim, że jest to taka zeszłoroczna Mołdawia tylko podana w bardziej zjadliwej formie. Od występu na żywo bije bardzo dużo pozytywnej energii i myślę, że przełoży się na trochę lepsze miejsce Hiszpanii niż w ostatnich latach.
5/12
5/12
- SkrzeczekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 631
Sob 9 Lut - 21:04
Wśród sześciu pierwszych wyborów jest to jak dla mnie ten najlepszy, choć wynika to po części z faktu, że jeszcze żaden kraj nie postawił na coś naprawdę niesamowitego. La Venda jest prostą piosenką, ale nie pozbawioną ciekawiło i miłych dla moich uszu dźwięków. Występ bardzo przyjazny, Miki może dużo zyskać dzięki charyzmie. Utwór kojarzy mi się dość mocno z Alvaro Solerem. Wynik powinien być dobry, może nawet bardzo dobrych patrząc na dotychczasowe wybory, choć mogę się mylić.
8 mogę dać ;D
8 mogę dać ;D
- LunaUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 86
Pon 18 Lut - 14:00
Jestem zadowolona z wyboru Hiszpanii i dałam 8 punktów. Przede wszystkim jest to utwór, który od razu kojarzy się z Hiszpanią, żaden inny kraj nie mógłby wysłać czegoś w tym stylu (a nawet jeśli, to pewnie odniósłby potencjalnie dużo mniejszy sukces). Wykonanie na hiszpańskich preselekcjach podobało mi się, wyszło naturalnie i pasowało do zareprezentowanego utworu. Mam nadzieję, że w Tel Awiwie nie przesadzą i będzie to utrzymane w podobnym klimacie, a wtedy Hiszpania może w końcu odbije się od dna. Jedyne moje zastrzeżenie to to, że instrumental mógłby być trochę bardziej wyrazisty, bo teraz brzmi dość surowo, ale nie wiem, czy planowany jest jakiś revamp piosenki.
- DastameUżytkownik
- Klan :
Wto 19 Lut - 15:08
Żal że to się tak wkręca xD z 1/12 na początku jest już 7/12 i pomyśleć że gdyby nie Fen to La venda byłaby ostatnia w podsumowaniu naszych rankingów. Nie będzie to moja czołówka nadal, ale jest w gronie piosenek spoko. Fajnie będzie posłuchać w finale.
- CzerwonePaznokcieUżytkownik
- Liczba postów : 33
Sob 23 Lut - 14:27
No strasznie to słabe. Czuję się jakbym była na wiejskim festynie. Moje przedostatnie miejsce i raczej się to nie zmieni.
Te preselekcje powinny zostać zlikwidowane. Ich format jest okropny.
O wiele bardziej podobała mi się Hiszpania kiedy wybierali wewnętrznie.
Barei, where are you?
Te preselekcje powinny zostać zlikwidowane. Ich format jest okropny.
O wiele bardziej podobała mi się Hiszpania kiedy wybierali wewnętrznie.
Barei, where are you?
- WilkUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 680
Sob 2 Mar - 7:59
Po zhejceniu prawie całych Bałkanów xD (sorry taki mamy poziom) przychodzę tu napisać coś pozytywniejszego gdyż przynajmniej tutaj mamy coś chwytliwszego i weselszego, cenię sobie to ale z drugiej strony uważam że znowu wybór Hiszpanów przypadnie do gustu tylko im i nikt nie będzie na to głosował, wiele razy wystawiali tego typu piosenki i za każdym razem kończyło się tak samo źle, powinni zmienić podejście i stworzyć coś co będzie konkretnym sztosem po angielsku a nie ich sztampowym umpa umpa albo patetyczną balladą. 5/12
- syguuUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 216
Sob 2 Mar - 19:55
W końcu Hiszpania wysyła coś swojego. Miki od początku był moim faworytem i cieszę się, że to on jedzie na Eurowizję.
Jak tak dalej pójdzie to Hiszpania będzie w moim top 5.
Jak tak dalej pójdzie to Hiszpania będzie w moim top 5.
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
Czw 7 Mar - 0:13
- DastameUżytkownik
- Klan :
Czw 7 Mar - 0:29
Jeszcze bardziej brzmi to jak piosenka na otwarcie jakiś mistrzostw europy w nożnej xD
Strona 1 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: