Losowanie półfinałów
+10
Kuba
tomano
Yngwie / admin
Łosoś
Luna
marjuz
Skrzeczek
monkeyy
Justi
Wonder
14 posters
Strona 1 z 2 • 1, 2
Losowanie półfinałów
Sob 26 Sty - 14:23
Znamy już koszyki z których odbędzie się losowanie do półfinałów:
* za zgodą EBU Szwajcaria wystąpi automatycznie w 2 półfinale.
Losowanie już 28 listopada!
Macie jakieś wymarzone losowanie?
Koszyk 1 | Koszyk 2 | Koszyk 3 |
Albania Chrowacja Macedonia Czarnogóra Serbia Słowenia | Dania Estonia Finlandia Islandia Norwegia Szwecja | Armenia Azerbejdżan Białoruś Gruzja Rosja Ukraina |
Koszyk 4 | Koszyk 5 | Koszyk 6 |
Australia Irlandia Litwa Łotwa Polska Portugalia | Austria Belgia Czechy Węgry Holandia Szwajcaria* | Cyprus Grecja Malta Mołdawia Rumunia San Marino |
* za zgodą EBU Szwajcaria wystąpi automatycznie w 2 półfinale.
Losowanie już 28 listopada!
Macie jakieś wymarzone losowanie?
.....................................
Autor powyższego posta: Yngwie
- monkeyyUżytkownik
- Liczba postów : 85
Re: Losowanie półfinałów
Pon 28 Sty - 17:45
Minus jest taki, że nie ma żadnego kraju, który często nam sprzyja.
Plus jest taki, że z każdorazowych faworytów do finału mamy tylko Ukrainę i Australię.
- mercatorUżytkownik
- Liczba postów : 519
Pon 28 Sty - 18:13
W sumie ciekawe się zapowiadają półfinały. W pierwszym jest dużo państw, które często miały kłopoty z awansem do finału. W drugim za to jest mnóstwo państw, które zazwyczaj awansują do finału.
Trochę nam jednak szczęście nie sprzyjało, bo mało mamy państw z liczną polonią. W pierwszym półfinale będą głosowały: Izrael, Francja oraz Hiszpania; w drugim zaś Niemcy, Wielka Brytania i Włochy. Szkoda że nie na odwrót, ale nie ma co narzekać.
Trochę nam jednak szczęście nie sprzyjało, bo mało mamy państw z liczną polonią. W pierwszym półfinale będą głosowały: Izrael, Francja oraz Hiszpania; w drugim zaś Niemcy, Wielka Brytania i Włochy. Szkoda że nie na odwrót, ale nie ma co narzekać.
- WonderUżytkownik
- Liczba postów : 266
Pon 28 Sty - 18:19
Super, że w naszym półfinale jest Slayhat, to będę mógł głosnąć na niego
Pon 28 Sty - 22:14
1 półfinał jest dla nas lepszy od drugiego, gdzie jest masa pewniaków, w 1 półfinale mamy bądź co bądź sąsiadów Ukrainę, Białoruś, Czechy + Węgry i nie oszukujmy się UK nie jest krajem nam sprzyjającym, głosy z diaspory są rok w rok niwelowane poprzez głosowanie jury, które zazwyczaj umieszcza Polskę po za top 10.
.....................................
Autor powyższego posta: Yngwie
- JustiUżytkownik
- Liczba postów : 49
Pią 8 Mar - 12:31
No to znamy już prawie wszystkie piosenki z naszego półfinału, oprócz naszego killer songa. Trzeba przyznać, że całkiem ciekawa stawka. Nie wiem co tam nam dzisiaj dziewczyny zaserwują, ale zostanie w półfinale raczej nam w tym roku nie grozi.
- mercatorUżytkownik
Pią 8 Mar - 12:53
Po wycofaniu Ukrainy, zwolniło się jedno miejsce w półfinale. 7 państw musi pozostać w półfinale, na tą chwilę wydaje mi się że będzie to: Białoruś, Czarnogóra, San Marino, Gruzja, Islandia Trudno mi wskazać 2 pozostałe państwa, które nie awansują, ale jeżeli już musiałbym kogoś wskazać to byłyby to Węgry i Finlandia. Czekam jednak z obawami na piosenkę Tulii...
- MorisonUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 619
Pią 8 Mar - 18:17
Moim zdaniem grono wyłonione do awansu będzie wyglądać tak:
- jak dla mnie pewniaki
- raczej też ale nie dam sobie za nich uciąć kończyny
- iluzoryczne szanse
- też raczej nie (sorry Serhat)
nie flopnie trzeci raz w ciągu 4 lat
bym dał najniżej z grona dziwadeł ale znowu jury podciągnie
- tu zadziałają widzowie
- wyróżni się normalnością
- żeby zgadzała się ilość ballad w finale
- bo muszę napisać że awansują
---
- zbyt miałkie na awans
- j.w. ale tu ze znakiem zapytania bo może zaskoczyć
- jest sporo entuzjastów takiej muzyki więc nie skreślam
Podsumowujac: mam 7 faworytów do awansu, 4 odrzuciłem na wstępie, a pozostałe 6 (w tym Polska) będą się biły o 3 wolne miejsca
- jak dla mnie pewniaki
- raczej też ale nie dam sobie za nich uciąć kończyny
- iluzoryczne szanse
- też raczej nie (sorry Serhat)
nie flopnie trzeci raz w ciągu 4 lat
bym dał najniżej z grona dziwadeł ale znowu jury podciągnie
- tu zadziałają widzowie
- wyróżni się normalnością
- żeby zgadzała się ilość ballad w finale
- bo muszę napisać że awansują
---
- zbyt miałkie na awans
- j.w. ale tu ze znakiem zapytania bo może zaskoczyć
- jest sporo entuzjastów takiej muzyki więc nie skreślam
Podsumowujac: mam 7 faworytów do awansu, 4 odrzuciłem na wstępie, a pozostałe 6 (w tym Polska) będą się biły o 3 wolne miejsca
- monkeyyUżytkownik
- Liczba postów : 85
Pią 8 Mar - 19:03
Skoro znamy już wszystkie piosenki naszego półfinału to i ja pokuszę się o typowanie (które i tak do maja zmieni się jakieś 50 razy ).
Pewniaki:
Stawiam, że awansują, ale sobie ręki uciąć nie dam:
Nie awansują:
Będą bić się o awans (od tych z największymi szansami do tych z najmniejszymi):
Pewniaki:
Stawiam, że awansują, ale sobie ręki uciąć nie dam:
Nie awansują:
Będą bić się o awans (od tych z największymi szansami do tych z najmniejszymi):
- SkrzeczekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 631
Pią 8 Mar - 19:30
Moim zdaniem:
Prawie na pewno wejdzie:
Cypr
Najprawdopodobniej wejdą też:
Grecja
Belgia
Islandia
Portugalia
Australlia
Ciężko powiedzieć:
Słowenia
Estonia
Czechy
Polska
San Marino
Serbia
Białoruś
Prawie na pewno odpadną:
Gruzja
Czarnogóra (daję jej 90% szans na ostatnie miejsce, najmniejszy potencjał ze wszystkich eurowizyjnych piosenek w ostatnich latach...)
Prawie na pewno wejdzie:
Cypr
Najprawdopodobniej wejdą też:
Grecja
Belgia
Islandia
Portugalia
Australlia
Ciężko powiedzieć:
Słowenia
Estonia
Czechy
Polska
San Marino
Serbia
Białoruś
Prawie na pewno odpadną:
Gruzja
Czarnogóra (daję jej 90% szans na ostatnie miejsce, najmniejszy potencjał ze wszystkich eurowizyjnych piosenek w ostatnich latach...)
- KubaUżytkownik
- Liczba postów : 155
Sob 9 Mar - 12:15
Pewniaki:
1. Islandia
2. Portugalia
3. Cypr
4. Australia
Powinny wejść:
5. Grecja
6. Belgia
7. Węgry
Trudno powiedzieć - raczej tak:
8. Czechy
9. Słowenia
10. San Marino
Trudno powiedzieć - raczej nie:
11. Estonia
12. Polska
Powinny nie wejść:
13. Serbia
14. Gruzja
15. Finlandia
Nie ma szans:
16. Białoruś
17. Czarnogóra
1. Islandia
2. Portugalia
3. Cypr
4. Australia
Powinny wejść:
5. Grecja
6. Belgia
7. Węgry
Trudno powiedzieć - raczej tak:
8. Czechy
9. Słowenia
10. San Marino
Trudno powiedzieć - raczej nie:
11. Estonia
12. Polska
Powinny nie wejść:
13. Serbia
14. Gruzja
15. Finlandia
Nie ma szans:
16. Białoruś
17. Czarnogóra
- mercatorUżytkownik
Sob 9 Mar - 20:05
Nie wiem co wy macie z tą Islandią. Przecież tą piosenkę to jury zmasakruje, a widzów będzie maksymalnie na 9 miejscu. Po za tym moje przewidywania są prawie identyczne jak w poście powyżej @Kuby. Jedynie bym zamienił miejscami Słowenię z Węgrami; a Islandię oczywiście umieścił razem z Białorusią i Czarnogórę.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Pon 11 Mar - 1:51
mercator napisał:Nie wiem co wy macie z tą Islandią. Przecież tą piosenkę to jury zmasakruje, a widzów będzie maksymalnie na 9 miejscu. Po za tym moje przewidywania są prawie identyczne jak w poście powyżej @Kuby. Jedynie bym zamienił miejscami Słowenię z Węgrami; a Islandię oczywiście umieścił razem z Białorusią i Czarnogórę.
Ta, już widzę jak przeraźliwie ciekawe Węgry, Słowenia i San Marino wywalają z finału Islandię. Mam wrażenie, że tylko na tym forum mogą powstać takie pomysły
Pewniakami są i to raczej bezdyskusyjnie. Do odpadu . O 3 miejsca w finale powalczą i .
Australia to może być taki pewniak jak Veronka w 2017, kiczowata opera to chyba ostatnia rzecz którą doceniają jurorzy. "Zachodni" nie zagłosują na Australię, bo mają trochę więcej świadomości. "Wschodni" może i by zagłosowali, gdyby wystawiła to Mołdawia czy inne coś z Kaukazu. Nie wyróżnia się na tle i , 0 diaspory, i do tego nikt tej piosenki nie lubi (chyba nie widziałem topki na yt w której Australia byłaby w top 30). Liczę na flopa.
Duże szanse daję za to , utwór wydaje się być stworzony pod jury i wyróżni się na tle ciężkostrawnej pierwszej połówki. Dwa pozostałe miejsca w tym momencie raczej dla i , choć serce podpowiada i .
-------
W drugim półfinale jest jeszcze ciekawiej. Pewniakami wydają się być . Na pierwszy rzut oka, w finale powinny się też znaleźć . Będzie więc ciasno. i mają zagwarantowane masę punktów od diaspory; Litwa to ma w ogóle idealny zestawik (Irlandia, UK, Norwegia, Łotwa + Kaukaz i Rosja), Albania też nieźle (Włochy, Macedonia, Szwajcaria). Moim zdaniem brak południowej Europy pozostawi Albanię w semi, a Litwie znów się uda. Ostatnie miejsce widzę dla , bardzo kibicuję , ale awans wydaje się być mało realny.
- mercatorUżytkownik
Pon 11 Mar - 7:00
Forum jest po to żeby dyskutować. Jak dla mnie nigdy nie ma 100% pewniaka do awansu, ani też nie można od razu kogoś wskazywać na pozostanie w półfinale. Rok temu tylko nie liczni przewidywali że Albania, Mołdowia czy Irlandia tak dobrze poradzi sobie na ESC 2018. Z drugiej strony mieliśmy masę "pewniaków", z Grecją na czele, którzy polegli w półfinale. Z jednej strony chwalicie za "inność" Islandię, a z drugiej jedziecie za to "Australię". Że jakaś piosenka jest inna, to nie znaczy, że ma automatyczny awans do finału :P. Zresztą na razie to tylko takie nasze przewidywania, wiele piosenek znamy tylko w wersji studyjnej, nie wiadomo jak one zabrzmią na żywo.
Co do Węgier to też mi się wydaje że odpadnie w półfinale, ale Finlandia nie wydaje mi się takim pewniakiem do finału.
Co do Węgier to też mi się wydaje że odpadnie w półfinale, ale Finlandia nie wydaje mi się takim pewniakiem do finału.
- LunaUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 86
Pon 11 Mar - 13:32
No więc tak. Na tym etapie mogę wyróżnić tylko kilku 'pewniaków' (choć z tym i tak nie wiadomo) do awansu i jego braku. Większość się wyklaruje dopiero po pierwszych próbach. Ogólnie podobają mi się obydwa półfinały, drugi ma ogólnie lepszy poziom, ale pierwszy jest bardziej zróżnicowany.
SF I:
Awansują:
- Cypr 95%
- Belgia 80%
- Grecja 80%
- Islandia 70%
- Portugalia 65% - ciężko mi przewidzieć, jak poradzą sobie te bardziej nietuzinkowe utwory, a w tym półfinale jest ich sporo
- Słowenia 65%
- Serbia 65% - bo ma kto na nich głosować
Flopną:
- Gruzja 95% - pewnie znowu będą ostatni
- Czarnogóra 85%
- Polska 80% - dość trudno przyswajalny utwór, żyri ma alergię na folk, no i nie ma za bardzo na nas kto głosować poza może innymi słowiańskimi państwami :(
- San Marino 70% - ten dość niezrozumiały dla mnie hype na Serhata panuje tylko na forach eurowizyjnych :P
- Białoruś 65%
Reszta na razie wypada 50/50. W sumie myślę, że Czechy mogą być takim surprise qualifier.
Sama w finale chcę (w tej kolejności): Portugalię, Węgry, Islandię, Grecję, Belgię, Czechy, Polskę, Słowenię, Serbię i Cypr
SF II:
Awansują:
- Rosja 95% - niby odbiór piosenki gorszy niż w 2016 (ja za to wolę tegoroczny utwór) ale jednak pewniaczek
- Holandia 95%
- Szwajcaria 90% - jak tego nie będzie w finale to ja bojkotuję taką Eurowizję
- Norwegia 90%
- Szwecja 85%
- Azerbejdżan 80%
- Rumunia 60%
- Litwa 60% - bo mają dobre kraje do zbierania głosów w półfinale, w przeciwieństwie do nas
Flopną:
- Mołdawia 90% - niestety ale oni sobie radzą najlepiej gdy są memiczni
- Austria 80%
- Irlandia 75%
- Chorwacja 65%
- Macedonia 60%
Reszta 50/50.
A sama chcę awansu (w tej kolejności): Szwajcarii, Albanii, Holandii, Azerbejdżanu, Rosji, Szwecji, Łotwy, Malty, Rumunii i Norwegii.
SF I:
Awansują:
- Cypr 95%
- Belgia 80%
- Grecja 80%
- Islandia 70%
- Portugalia 65% - ciężko mi przewidzieć, jak poradzą sobie te bardziej nietuzinkowe utwory, a w tym półfinale jest ich sporo
- Słowenia 65%
- Serbia 65% - bo ma kto na nich głosować
Flopną:
- Gruzja 95% - pewnie znowu będą ostatni
- Czarnogóra 85%
- Polska 80% - dość trudno przyswajalny utwór, żyri ma alergię na folk, no i nie ma za bardzo na nas kto głosować poza może innymi słowiańskimi państwami :(
- San Marino 70% - ten dość niezrozumiały dla mnie hype na Serhata panuje tylko na forach eurowizyjnych :P
- Białoruś 65%
Reszta na razie wypada 50/50. W sumie myślę, że Czechy mogą być takim surprise qualifier.
Sama w finale chcę (w tej kolejności): Portugalię, Węgry, Islandię, Grecję, Belgię, Czechy, Polskę, Słowenię, Serbię i Cypr
SF II:
Awansują:
- Rosja 95% - niby odbiór piosenki gorszy niż w 2016 (ja za to wolę tegoroczny utwór) ale jednak pewniaczek
- Holandia 95%
- Szwajcaria 90% - jak tego nie będzie w finale to ja bojkotuję taką Eurowizję
- Norwegia 90%
- Szwecja 85%
- Azerbejdżan 80%
- Rumunia 60%
- Litwa 60% - bo mają dobre kraje do zbierania głosów w półfinale, w przeciwieństwie do nas
Flopną:
- Mołdawia 90% - niestety ale oni sobie radzą najlepiej gdy są memiczni
- Austria 80%
- Irlandia 75%
- Chorwacja 65%
- Macedonia 60%
Reszta 50/50.
A sama chcę awansu (w tej kolejności): Szwajcarii, Albanii, Holandii, Azerbejdżanu, Rosji, Szwecji, Łotwy, Malty, Rumunii i Norwegii.
Strona 1 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: