- yngveUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 335
Nie 04 Gru 2022, 19:28
Po kilku dniach rywalizacji podczas Festiwalu Włoskiej Piosenki w Sanremo zwycięzca konkursu okazał się MARCO MENGONI, który wykonując utwór DUE VITE został także reprezentantem słonecznej Italii w Liverpoolu podczas Konkursu Eurowizji.
MARCO MENGONI - DUE VITE
Występ podczas Sanremo 2023
Teledysk
Występ podczas Sanremo 2023
Teledysk
Marco Mengoni to włoski piosenkarz pop, który zdobył sławę w 2009 roku, po wygraniu trzeciego sezonu włoskiego talent show X Factor. Od tego czasu sprzedał ponad 2,8 miliona płyt we Włoszech, zdobywając szczyt włoskiej listy przebojów albumów siedem razy z rzędu i wchodząc do Top 10 Italian Singles Chart piętnaście razy.
Jego debiutancki extended play z 2009 roku, Dove si vola, poprzedzony był singlem o tym samym tytule, który dotarł do pierwszego miejsca włoskiej listy przebojów Top Digital Downloads. W lutym 2010 roku, Mengoni wziął udział w 60. Sanremo Music Festival z piosenką "Credimi ancora", zajmując trzecie miejsce. Piosenka została włączona do jego drugiego extended play, Re matto, który zadebiutował na pierwszym miejscu we Włoszech. EP-ka była promowana poprzez włoską trasę koncertową, która zaowocowała albumem Re matto live. Pierwszy pełnowymiarowy album studyjny Mengoni, Solo 2.0, został wydany we wrześniu 2010 roku i otrzymał certyfikat złota od Federacji Włoskiego Przemysłu Muzycznego.
W 2013 roku Mengoni wygrał 63. festiwal muzyczny w Sanremo z piosenką "L'essenziale". Podczas konkursu został wewnętrznie wybrany przez RAI do reprezentowania Włoch w Konkursie Piosenki Eurowizji 2013 w Malmö, gdzie wykonał "L'essenziale". Piosenka stała się również głównym singlem albumu Prontoacorrere, który stał się jego czwartym numerem jeden na włoskiej liście przebojów albumów. W 2015 roku Mengoni wydał albumy Parole in circolo i Le cose che non ho, które były częścią tego samego projektu artystycznego, zawierającego również płytę Marco Mengoni Live, wszystkie osiągnęły numer jeden włoskiej listy przebojów albumowych. Po współpracy w 2017 roku "Come neve" z włoską piosenkarką Giorgią, w 2018 roku wydał swój siódmy z rzędu numer jeden na albumie Atlantico. W 2023 roku, dziesięć lat po pierwszym triumfie, wygrał 73. Sanremo Music Festival z utworem "Due vite", uzyskując prawo do ponownego reprezentowania Włoch w Konkursie Piosenki Eurowizji, tym razem w Liverpoolu.
Podczas swojej kariery Mengoni otrzymał wiele nagród, w tym dwie TRL Awards, dziewięć Wind Music Awards, dziewięć MTV Italian Music Awards i Nickelodeon Kid's Choice Awards. W 2010 i 2015 roku zdobył nagrodę MTV Europe Music Award dla najlepszego europejskiego aktu, stając się pierwszym włoskim artystą, który zdobył tę nagrodę. W 2013 roku zdobył również MTV European Music Award dla Najlepszego Południowoeuropejskiego Aktu.
Jego debiutancki extended play z 2009 roku, Dove si vola, poprzedzony był singlem o tym samym tytule, który dotarł do pierwszego miejsca włoskiej listy przebojów Top Digital Downloads. W lutym 2010 roku, Mengoni wziął udział w 60. Sanremo Music Festival z piosenką "Credimi ancora", zajmując trzecie miejsce. Piosenka została włączona do jego drugiego extended play, Re matto, który zadebiutował na pierwszym miejscu we Włoszech. EP-ka była promowana poprzez włoską trasę koncertową, która zaowocowała albumem Re matto live. Pierwszy pełnowymiarowy album studyjny Mengoni, Solo 2.0, został wydany we wrześniu 2010 roku i otrzymał certyfikat złota od Federacji Włoskiego Przemysłu Muzycznego.
W 2013 roku Mengoni wygrał 63. festiwal muzyczny w Sanremo z piosenką "L'essenziale". Podczas konkursu został wewnętrznie wybrany przez RAI do reprezentowania Włoch w Konkursie Piosenki Eurowizji 2013 w Malmö, gdzie wykonał "L'essenziale". Piosenka stała się również głównym singlem albumu Prontoacorrere, który stał się jego czwartym numerem jeden na włoskiej liście przebojów albumów. W 2015 roku Mengoni wydał albumy Parole in circolo i Le cose che non ho, które były częścią tego samego projektu artystycznego, zawierającego również płytę Marco Mengoni Live, wszystkie osiągnęły numer jeden włoskiej listy przebojów albumowych. Po współpracy w 2017 roku "Come neve" z włoską piosenkarką Giorgią, w 2018 roku wydał swój siódmy z rzędu numer jeden na albumie Atlantico. W 2023 roku, dziesięć lat po pierwszym triumfie, wygrał 73. Sanremo Music Festival z utworem "Due vite", uzyskując prawo do ponownego reprezentowania Włoch w Konkursie Piosenki Eurowizji, tym razem w Liverpoolu.
Podczas swojej kariery Mengoni otrzymał wiele nagród, w tym dwie TRL Awards, dziewięć Wind Music Awards, dziewięć MTV Italian Music Awards i Nickelodeon Kid's Choice Awards. W 2010 i 2015 roku zdobył nagrodę MTV Europe Music Award dla najlepszego europejskiego aktu, stając się pierwszym włoskim artystą, który zdobył tę nagrodę. W 2013 roku zdobył również MTV European Music Award dla Najlepszego Południowoeuropejskiego Aktu.
- yngveUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 335
Nie 04 Gru 2022, 19:33
Sanremiarze i Sanremiarki!
Amadeus ujawnił dziś po południu 22 artystów, którzy będą rywalizować w Festival di Sanmremo 2023. Do tych dwudziestu dwóch artystów dołączą wybrani artyści z Sanremo Giovani 2022. Uczestnikami są:
01 Giorgia
02 Articolo 31
03 Elodie
04 Colapesce DiMartino
05 Ariete
06 Moda’
07 Mara Sattei
08 Leo Gassman
09 I Cugini di Campgna
10 Mr. Rain
11 Marco Mengoni
12 Anna Oxa
13 Lazza
14 Tananai
15 Paola e Chiara
16 LDA
17 Madame
18 Gianluca Grignani
19 Rosa Chemical
20 Come_Cose
21 Levante
22 Ultimo
Tytuły utworów, z którymi rywalizować będzie każdy z wokalistów, zostaną ujawnione podczas finału Sanremo Giovani 2022 16 grudnia.
Festival di Sanremo 2023 odbędzie się w dniach od 7 do 11 lutego. W konkursie ponownie weźmie udział 25 artystów, z których trzech zakwalifikuje się do konkursu poprzez Sanremo Giovani. Wszyscy 25 artystów będzie rywalizować z piosenkami, które nie zostaną opublikowane, tradycyjnie aż do nocy występów.
Czwarty wieczór koncertu będzie poświęcony coverom włoskich lub międzynarodowych piosenek wydanych między 1 stycznia 1960 roku a 31 grudnia 1999 roku. Sposób wyboru zwycięzcy Festival di Sanremo 2023 pozostaje taki sam jak w ostatnich latach. Zwycięzca Festival di Sanremo 2023 będzie reprezentował Włochy na Konkursie Piosenki Eurowizji 2023.
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2304
Re: WŁOCHY: Marco Mengoni (Due Vite)
Nie 04 Gru 2022, 19:43
Z Giovanii wejdzie od 3 do 6 artistów. Sanremo zawsze mega poziom, czekam na bopy.
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 928
Pon 13 Lut 2023, 19:36
Tegoroczne Sanremo jak zwykle dostarczyło mnóstwo dobrej muzy i aż 10 utworów zapisałem sobie na playlistę.
Moimi ścisłymi faworytami byli Mr. Rain, Madame i Colapesce z Dimartino. Pozycja ostatniej dwójki w końcowej klasyfikacji to lekki żart, obydwa te utwory powinny na luzie wejść do top5. Moim numerem jeden było jednak Supereroi. Niesamowicie mnie ta piosenka chwyciła i poruszyła, zdążyłem ją przesłuchać przynajmniej kilkadziesiąt razy w trakcie trwania festiwalu. Na pewno byłaby w top3 mojego rankingu aż do maja w przypadku wygranej. Miło, że ostatecznie załapała się na podium.
Zwycięzca Sanremo 2023 był jednak znany od samego początku i z jednej strony wygraną Due Vite można częściowo przypisać do gatunku tych "za nazwisko", ale idzie za tym wysoka jakość propozycji. Mimo zwyczajności całej kompozycji Marco potrafi wnieść ją na wyższy poziom dzięki głosowi i emocjom zawartym w występie live.
8/12, Due Vite to gotowy materiał na TOP10 Eurowizji, jestem ciekaw czy coś dalej rozwinie się pod kątem ewentualnych planów zmiany propozycji eurowizyjnej przez Marco. Jestem otwarty na taką zmianę, bo mam sporą pewność, że w razie czego nowy utwór nie będzie gorszy.
Jeszcze na marginesie dodam, że Due Vite może być ciężkie do skrócenia, nie za bardzo mam zamysł którą część utworu można by uciąć, bo każda z nich ma swoje należyte umiejscowienie.
Moimi ścisłymi faworytami byli Mr. Rain, Madame i Colapesce z Dimartino. Pozycja ostatniej dwójki w końcowej klasyfikacji to lekki żart, obydwa te utwory powinny na luzie wejść do top5. Moim numerem jeden było jednak Supereroi. Niesamowicie mnie ta piosenka chwyciła i poruszyła, zdążyłem ją przesłuchać przynajmniej kilkadziesiąt razy w trakcie trwania festiwalu. Na pewno byłaby w top3 mojego rankingu aż do maja w przypadku wygranej. Miło, że ostatecznie załapała się na podium.
Zwycięzca Sanremo 2023 był jednak znany od samego początku i z jednej strony wygraną Due Vite można częściowo przypisać do gatunku tych "za nazwisko", ale idzie za tym wysoka jakość propozycji. Mimo zwyczajności całej kompozycji Marco potrafi wnieść ją na wyższy poziom dzięki głosowi i emocjom zawartym w występie live.
8/12, Due Vite to gotowy materiał na TOP10 Eurowizji, jestem ciekaw czy coś dalej rozwinie się pod kątem ewentualnych planów zmiany propozycji eurowizyjnej przez Marco. Jestem otwarty na taką zmianę, bo mam sporą pewność, że w razie czego nowy utwór nie będzie gorszy.
Jeszcze na marginesie dodam, że Due Vite może być ciężkie do skrócenia, nie za bardzo mam zamysł którą część utworu można by uciąć, bo każda z nich ma swoje należyte umiejscowienie.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1312
Nie 26 Lut 2023, 14:56
Przepraszam Pana Marca Mengoniego za pewne słowa krytyki, które kierowałem w stosunku do tego utworu w nieoficjalnych rozmowach. W gąszczu podobnych piosenek w Festiwalu San Remo nie zostałem do końca przekonany. Teraz ten samotny rodzynek dumnie walczy z eurowizyjną bylejakością, pokazując ponadczasową klasę.
Due Vite to dość nieoczywista przygoda w której nie ma prostych zagrywek czy zbędnych dodatków, które mają sztucznie przykuć uwagę widza. Jest artysta z wyśmienitym wokalem, prezencja, charyzma. Piosenka jest dość szorstka; trzeba się lekko wysilić podczas słuchania, ale to przyjemny ból i efekty są zadowalające dla umysłu i ciała. Włoskość z piersią wypiętą do przodu, minimalizm w teledysku, tekst. Wszystko się tu zgadza.
Teraz tylko modlitwa by Marco piosenki nie zmienił
Due Vite to dość nieoczywista przygoda w której nie ma prostych zagrywek czy zbędnych dodatków, które mają sztucznie przykuć uwagę widza. Jest artysta z wyśmienitym wokalem, prezencja, charyzma. Piosenka jest dość szorstka; trzeba się lekko wysilić podczas słuchania, ale to przyjemny ból i efekty są zadowalające dla umysłu i ciała. Włoskość z piersią wypiętą do przodu, minimalizm w teledysku, tekst. Wszystko się tu zgadza.
Teraz tylko modlitwa by Marco piosenki nie zmienił
- justi578Użytkownik
- Klan :
Liczba postów : 229
Pią 17 Mar 2023, 23:39
Cokolwiek tutaj napiszę, to będzie nieobiektywne i nierzetelne, więc w sumie nie powinnam pisać żadnej opinii. Sercem jestem Włoszką i choćby nie wiem co Włochy wypuściły, to zawsze będę to kochać. No, a w tym roku jeszcze na dodatek jeden z moich ulubionych wokalistów - Mengoni Najlepsze, co można mi zaserwować na Eurowizji. Piosenka początkowo nie wydawała mi się wyjątkowa, zwłaszcza wersja studyjna. Jak dla mnie wykonanie live robi tutaj całą robotę. Marco jest bardzo dobrym wokalistą, to słychać i on każdą rzecz potrafi sprzedać dzięki swoim zdolnościom. W jego głosie słychać emocje i tym przekonuje do siebie słuchacza. Piosenka wyróżnia się spośród innych swoją klasą, niby prostotą, która umie właśnie ująć. Cieszę się, że Marco postanowił nie zmieniać piosenki, chociaż łza się w oku kręci, że tak piękny utwór będzie musiał zostać skrócony i to aż o tyle sekund. Nie wyobrażam sobie na razie, jak to będzie brzmiało, mam nadzieję, że nie zepsuje to odbioru, chociaż całym sercem i tak będę kibicować, bo wśród tylu średnich, aczkolwiek chwytliwych utworów, taka perełka zasługuje na docenienie. Smucą mnie obecne przewidywania, mam nadzieję, że mimo wszystko Włochy załapią się na top 10.
Dawid and marjuz lubią ten post
Pozwolenia na tym forum: