POLSKA w Eurowizji 2005: Ivan i Delfin - Czarna Dziewczyna
Pon 6 Mar - 18:08
Wraz ze zwycięstwem Rusłany 50. Konkurs Piosenki Eurowizji zawitał po raz pierwszy do stolicy Ukrainy, Kijowa - gdzie w polskich bawarach (dosłownie) zaprezentował się znany i popularny (w tamtym czasie) bywalec ruskich bani.. Ivan wraz z Delfinem w piosence Czarna Dziewczyna (chodziło o kolor włosów gwoli ścisłości). Jak na tamte lata Polska tradycyjnie nie zakwalifikowała się do finału (przy czym pozdrawiam byłą już HoD polskiej delegacji nie jaką Marisę - good job Marisa.. nope). Okraszony cygańskimi rytmami i akordeonem przy akompaniamencie Gosi Andrzejewicz występ, wszakże nie przyniósł awansu do finału, lecz pozwolił się o niego otrzeć (co i tak było sukcesem jak na tą kompozycję - to już mój prywatny komentarz). Ostatecznie Ivan i Delfin zajęli w półfinale 11 miejsce na 25 możliwych z dorobkiem 81 pkt (5 pkt więcej wystarczyłoby do awansu).
- Ivan i delfin - czarna dziewczyna (tekst):
- Czarna dziewczyno!
To słońca ostatni błysk
Ogień i czerwone wino
Rozgonią cygańskie sny
Czarna dziewczyno!
Czy widzisz, być z tobą chcę
Gdy wszystkie gwiazdy dziś mówią nam
Co się wydarzy nie grzech
Hajda wy bystre konie
Nieście nas z całych sił
Czarna Jedyna!
On chce być z nią, ona z nim
Laj laj laj laj laj
Laj laj laj laj laj
Laj laj laj laj laj
Laj laj laj laj laj
Laj laj laj laj laj
Laj laj laj laj laj
Laj laj laj laj laj
Laj laj laj laj laj
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1311
Re: POLSKA w Eurowizji 2005: Ivan i Delfin - Czarna Dziewczyna
Sro 8 Mar - 15:40
Jedna z moich większych eurowizyjnych "winnych przyjemności" Nie mogę się oprzeć swojskości, chwytliwości tego utworu, a jak pojawia się rosyjska zwrotka to jestem już kupiony.
Jakby nie patrzeć, wytypowanie Ivana na Eurowizję nie okazało się takim złym pomysłem. Trafiliśmy w okres, gdy narodowe/etniczne brzmienia były w cenie + jak już wspomniał Łukasz, do awansu zabrakło centymetrów.
Jakby nie patrzeć, wytypowanie Ivana na Eurowizję nie okazało się takim złym pomysłem. Trafiliśmy w okres, gdy narodowe/etniczne brzmienia były w cenie + jak już wspomniał Łukasz, do awansu zabrakło centymetrów.
- PolandUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 818
Re: POLSKA w Eurowizji 2005: Ivan i Delfin - Czarna Dziewczyna
Czw 5 Gru - 14:02
Dodatkowo samo TOP5 wewnętrznych, polskich preselekcji nie było zbyt dobre. Na drugim miejscu mieliśmy pewien duet z przeciętną piosenką "First Kiss" a potem zespół Abra z Iwoną Węgrowską śpiewającą po po francusku (La Luxe) i kolejny francuskojęzyczny numer od państwa Torzewskich. Stąd dobrze że "Czarna Dziewczyna" pojechała bo nie licząc niskiej jakości stroju Ivana wstydu nie było.
Pozwolenia na tym forum: