UKRAINA: Go_A (Solovey)
+13
Liver
Sebek
Drover
Iker
Aleks
marjuz
KarolStark
Dawid
mercator
Yngwie / admin
Alpaka
iguś
Łosoś
17 posters
Strona 1 z 2 • 1, 2
Ile punktów przyznał(a)byś ukraińskiej piosence?
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
UKRAINA: Go_A (Solovey)
Sob Lut 22, 2020 9:27 pm
Ukraina wybrała! Tym razem obyło się bez kontrowersji i głosami widzów oraz jury, zwycięstwo odniosła grupa Go_A, która będzie reprezentować swój kraj, z utworem "Solovey".
(AUDIO)
(LIVE)
Grupa Go_A została założona w 2012 roku, przez multinstrumentalistę Tarasa Szewczenko. Oprócz wspomnianego założyciela, zespół składa się jeszcze z trzech muzyków, wokalistki Kateriny Pawlenko, grającego na ukraińskim flecie - Ihora Dideńczuka oraz gitarzysty Ihora Grygorjaka. Zespół łączy tradycyjną muzykę ukraińską, z elementami muzyki elektronicznej. Grupa swój pierwszy utwór "Koljada" wydała w tym samym roku. Do tej pory zespół ma na koncie swój debiut-album - wydany w 2016 roku, album #Idynazbuk.
Album okazał się sukcesem, zdobywając tego samego roku nagrodę "The Best Track In Ukraine", zaś zespół otrzymał nominację do odkrycia roku. Go_A mają na koncie również współpracę m.i.n z Katyą Chilly, oraz udziały w wielu festiwalach folkowych.
Grupa zwyciężyła tegoroczny Vidbir, pomimo braku zwycięstwa w swoim półfinale (2 miejsce). Zespół zdobył największą ilość punków w finałowym głosowaniu jury (6 punktów) oraz widzów (6 punktów - 25,43 % głosów). Tym samym pierwszy raz od 2009 roku, na scenie eurowizyjnej pojawi się język ukraiński (w przypadku samej Ukrainy, ostatni raz miał miejsce w 2005 roku, gdy na własnym terenie zespół Greenjolly zajął 19 miejsce).
TEKST:
Oj hodyla ja w dolynu
Po czerwonuju kalynu
Oj hodyla ja w dolynu
Po czerwonuju kalynu
Nazbyrala kwitoczok
Zaplietala w winoćok
Zaplietala w winoćok
Rutu i barwinoćok
A do mene Waniusza
Iz za haju poslysza
A do mene Waniusza
Ty Katrusja horosza!
Mila moja Katrusja
Ja z toboju ljubljusja
Ja z toboju ljubljusja
Roki ne zna matusja
Solowej, solowej ne spiwaj raneńko
A meni na serdeńku znow ne weseleńko
Solowej, solowej oj jak meny buty
Wmyla joho poljubyty - ne wmyla zabuty
Jakby ja toho ne znala
Ja z toboju by ne huljała
Ne hodyla dolynu
Ne lamała by kalynu
Ja z toboju ljubljusja
Roki ne zna matusja
A jak uzna matusja, to rozijdziemosja
(AUDIO)
(LIVE)
Grupa Go_A została założona w 2012 roku, przez multinstrumentalistę Tarasa Szewczenko. Oprócz wspomnianego założyciela, zespół składa się jeszcze z trzech muzyków, wokalistki Kateriny Pawlenko, grającego na ukraińskim flecie - Ihora Dideńczuka oraz gitarzysty Ihora Grygorjaka. Zespół łączy tradycyjną muzykę ukraińską, z elementami muzyki elektronicznej. Grupa swój pierwszy utwór "Koljada" wydała w tym samym roku. Do tej pory zespół ma na koncie swój debiut-album - wydany w 2016 roku, album #Idynazbuk.
Album okazał się sukcesem, zdobywając tego samego roku nagrodę "The Best Track In Ukraine", zaś zespół otrzymał nominację do odkrycia roku. Go_A mają na koncie również współpracę m.i.n z Katyą Chilly, oraz udziały w wielu festiwalach folkowych.
Grupa zwyciężyła tegoroczny Vidbir, pomimo braku zwycięstwa w swoim półfinale (2 miejsce). Zespół zdobył największą ilość punków w finałowym głosowaniu jury (6 punktów) oraz widzów (6 punktów - 25,43 % głosów). Tym samym pierwszy raz od 2009 roku, na scenie eurowizyjnej pojawi się język ukraiński (w przypadku samej Ukrainy, ostatni raz miał miejsce w 2005 roku, gdy na własnym terenie zespół Greenjolly zajął 19 miejsce).
TEKST:
Oj hodyla ja w dolynu
Po czerwonuju kalynu
Oj hodyla ja w dolynu
Po czerwonuju kalynu
Nazbyrala kwitoczok
Zaplietala w winoćok
Zaplietala w winoćok
Rutu i barwinoćok
A do mene Waniusza
Iz za haju poslysza
A do mene Waniusza
Ty Katrusja horosza!
Mila moja Katrusja
Ja z toboju ljubljusja
Ja z toboju ljubljusja
Roki ne zna matusja
Jakby ja toho ne znala
Ja z toboju by ne huljała
Ne hodyla dolynu
Ne lamała by kalynu
Ja z toboju ljubljusja
Roki ne zna matusja
A jak uzna matusja, to rozijdziemosja
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Re: UKRAINA: Go_A (Solovey)
Sob Lut 22, 2020 9:35 pm
Oboze taaaaaaaaaaaak!!!!!!! <333333333333
Tulia 2.0 Właśnie tak powinien brzmieć nowoczesny folk i taką muzykę chcę na Eurowizji! Rewelacja! Absolutne Top1 póki co!
Tulia 2.0 Właśnie tak powinien brzmieć nowoczesny folk i taką muzykę chcę na Eurowizji! Rewelacja! Absolutne Top1 póki co!
- mercatorUżytkownik
- Liczba postów : 519
Sob Lut 22, 2020 9:38 pm
Tak mniej więcej powinna brzmieć nasza piosenka na eurowizję w 2019 roku. Ukraina wysyła w tym roku folk z dużą dawką nowoczesnego brzmienia. My wysłaliśmy rok temu, folk, z bardzo małą dawką nowoczesnego brzmienia. Ciekawy jestem wyniku Ukrainy w finale, bo półfinał powinni przejść bez problemu . Bo w ostatnich latach, takie etniczne brzmienia śpiewane w ojczystym języku o jury były bardzo słabo cenione...
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 920
Nie Lut 23, 2020 10:59 am
Drugi rok z rzędu udało się wygrać ukraińskie preselekcje mojemu faworytowi, wprawdzie kibicując Maruv rok temu serce biło mi dużo szybciej podczas wyników, ale i tak niezmiernie się cieszę, że tym razem obyło się bez niepotrzebnych dram.
Go_A prezentują styl muzyczny jaki wręcz uwielbiam - połączenie folkowych brzmień z nowoczesnością trafia do mnie i w tym przypadku. Solovey ma bardzo ciekawą konstrukcję, instrumental jest boski (flet w refrenie <3), a wokal Kateriny dodatkowo intryguje. Całości dopełnia genialny wręcz występ sceniczny, ta wszechobecna czerwień fenomenalnie komponuje się z utworem. No i ta końcówka. Mam nadzieją, że przeniosą to do Rotterdamu.
Bardzo się cieszę, że w Holandii będziemy mieli okazję ujrzeć Ukrainę w takim wydaniu.
10/12, semi 1 robi się coraz mocniejszy.
Go_A prezentują styl muzyczny jaki wręcz uwielbiam - połączenie folkowych brzmień z nowoczesnością trafia do mnie i w tym przypadku. Solovey ma bardzo ciekawą konstrukcję, instrumental jest boski (flet w refrenie <3), a wokal Kateriny dodatkowo intryguje. Całości dopełnia genialny wręcz występ sceniczny, ta wszechobecna czerwień fenomenalnie komponuje się z utworem. No i ta końcówka. Mam nadzieją, że przeniosą to do Rotterdamu.
Bardzo się cieszę, że w Holandii będziemy mieli okazję ujrzeć Ukrainę w takim wydaniu.
10/12, semi 1 robi się coraz mocniejszy.
- PolandUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 818
Nie Lut 23, 2020 11:20 am
Ja nie lubię tej piosenki gdyż za bardzo śmierdzi ona naszą Tulią sprzed roku :(
- AlpakaUżytkownik
- Liczba postów : 112
Nie Lut 23, 2020 12:24 pm
Jaram sie! Szykowałem się już na zwycięstwo 99, bo wszystkie poszlaki na to wskazywały. jednakże bardzo sie ciesze ze Go_A udało się wygrać. ich piosenka robi ogromne wrażenie pod względem produkcji i kompozycji - jest jednocześnie współczesna i chwytliwa. jeszcze troche poprawic wystep do holandii i bedzie cudnie.
- mercatorUżytkownik
Nie Lut 23, 2020 1:35 pm
Poland napisał:Ja nie lubię tej piosenki gdyż za bardzo śmierdzi ona naszą Tulią sprzed roku :(
W sumie na zachodzie, to już porównują Solovey do piosenki Tulii. Zdania są jednak podzielone, jednym się podobam, innym wręcz przeciwnie. Ale ogólny odbiór jest dużo lepszy, niż "Pali się". Jestem ciekawy jednak, czy tego typu piosenka ma szanse na dobry wynik na eurowizji oraz jak oceni ją jury z zachodnich państw.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Nie Lut 23, 2020 8:41 pm
Dołączam się do superlatyw, od początku Solowej był moim faworytem i dlatego trochę byłem zawiedziony wynikami w półfinale. Jest to piosenka ludowa pełną piersią, która jest jedynie "podrasowana" nowoczesnym brzmieniem, a nie jak w przypadku Chajata, gdzie to etniczne brzmienia były tylko dodatkiem.
Niektórzy to porównują do Tulii, ale poza ogólnym odczuciem widzę tu dwie różnice działają na korzyść Go_A. Po pierwsze - piękny tekst, który sam przenosi do klimatów rodem z ukraińskiej czy też i polskiej wsi. Po drugie - w Tulii mieliśmy cztery panie z których żadna się wyróżniała, a tu mamy bardzo charakterystyczną wokalistkę z kapitalnym głosem i hipnotyzującym wyglądem.
Zresztą czuję tu dużo podobieństwo do mojej ulubionej piosenki w historii ESC czyli "Visionary Dream" Sopo Chalwaszi. 10/12 trzymam kciuki.
Niektórzy to porównują do Tulii, ale poza ogólnym odczuciem widzę tu dwie różnice działają na korzyść Go_A. Po pierwsze - piękny tekst, który sam przenosi do klimatów rodem z ukraińskiej czy też i polskiej wsi. Po drugie - w Tulii mieliśmy cztery panie z których żadna się wyróżniała, a tu mamy bardzo charakterystyczną wokalistkę z kapitalnym głosem i hipnotyzującym wyglądem.
Zresztą czuję tu dużo podobieństwo do mojej ulubionej piosenki w historii ESC czyli "Visionary Dream" Sopo Chalwaszi. 10/12 trzymam kciuki.
Nie Lut 23, 2020 9:04 pm
Co tu dużo mówić Ukraina miała do wyboru tylko dwie opcje Khayat albo Go_A, wybrali drugi nieco bardziej etniczny i wyrazisty, chociaż minimalnie wolałem Call For Love ze względu na pewną nowoczesność, ale wciąż uważam że Solovey jest bardzo dobrą piosenką, jest tu ponadprzeciętna oryginalność, która bardzo się przyda Ukrainie w pierwszym półfinale - utwór który zostaje w głowie po pierwszy przesłuchaniu naprawdę zapowiada dobry powrót Ukrainy na eurowizyjne salony i tu jestem pewien, że Ukraina jak to ma w zwyczaju dopnie występ na ostatni guzik. No i nie będzie żenuy jak ukraińska diaspora wywinduję Solovey do top 3 w polskim televotingu, ja osobiście będę się cieszył.
- mercatorUżytkownik
Nie Lut 23, 2020 9:08 pm
Biorąc pod uwagę liczbę Ukraińców w Polsce i to że Solovey przypomina polskie ludowe brzmienia, to na pewno od widzów z Polski będzie 12 pkt.
- BlaiseUżytkownik
- Liczba postów : 11
Wto Lut 25, 2020 9:20 am
Jestem przeszczęśliwy, że Ukrainę będą reprezentować Go_A czyli świetne połączenie muzyki folkowej z nowoczesną elektroniką. Występ nie zawiódł, choreografia, kolorystyka, stroje, bębny - wszystko to układa się w całość, która robi olbrzymie wrażenie. Poza tym jako że jestem sympatykiem języka rosyjskiego, cieszę się niezmiernie z piosenki Ukrainy w ich narodowym języku.
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Pią Lut 28, 2020 4:38 pm
PILNE!
Wielce prawdopodobne, że Ukraina wycofa się z powodu problemów finansowych nadawcy.
https://eurowizja.org/ukraina-nie-wystapi-na-eurowizji-2020-problemy-krajowego-nadawcy/
Wielce prawdopodobne, że Ukraina wycofa się z powodu problemów finansowych nadawcy.
https://eurowizja.org/ukraina-nie-wystapi-na-eurowizji-2020-problemy-krajowego-nadawcy/
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Pią Lut 28, 2020 5:21 pm
Dawid napisał:PILNE!
e godosz
https://t.me/borodyanskiyV/89 - wypowiedź ministra kultury
W Polszy dali TVP 2 mld wprost z budżetu państwa, na Ukrainie też tak zrobią (wystarczy znacznie mniej ). W jaki sposób państwowa instytucja, czyli nadawca publiczny, ma mieć dług wobec państwa? Jak zadłuża nadawca publiczny, to zadłuża się państwo, i to jest odpowiedzialność rządu by na to zaradzić. Jakby mieli dług wobec np EBU to byłby problem. Na razie to jest kwestia wewnętrzna, związana z błędnym wyznaczeniem środków w budżecie. Jedyne co, to być może rząd uzna że udział na Eurowizji jest zbyt kosztowny, tym bardziej że teraz rządzą tam liberałowie związani z Zełeńskim, na razie jednak bez paniki.
- AleksUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 948
Pią Lut 28, 2020 5:42 pm
Byłoby bardzo szkoda, gdybyśmy nie usłyszeli Ukrainy także w Rotterdamie... "Solovey" oczywiście nie równa się z "Siren Song", ale to także świetna propozycja i przypuszczam, że po kolejnym wycofaniu się nikt wartościowy do Vidbiru by się już nie zgłosił. :(
Strona 1 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: