Piosenka dla Forum - pytania, uwagi
+16
Jasiek
Fenistil
Radek
Aro
Daniell
Darka
KarolStark
Skrzeczek
Yngwie / admin
marjuz
Naar
Insiles
iguś
Łosoś
Nela_30
Liver
20 posters
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1312
Re: Piosenka dla Forum - pytania, uwagi
Pon 3 Kwi - 23:18
A mógłbyś jakoś uzasadnić swoje zdanie? Jak dla mnie każda z tych trzech edycji mogłaby być strefowa, bo sprawdza to, jak jest się muzycznie zapoznanym z danym rynkiem/regionem.Insiles napisał:Jestem za tym, że piosenki sprzed 2000 i lata 2000-2009 będą strefowe a młodzi wykonawcy nie
- GośćGość
Pon 3 Kwi - 23:25
Odnośnie automatycznym finałem, myślę, że użytkownicy będą szli w bardziej odważnym kierunku, czuli by na etapie półfinału w życiu by nie wystawili a tak to będzie okazja, ale to już od finalisty zależeć będzie co zrobi.
Jeśli miałaby być edycja piosenek przed 2000 to niech nie będzie strefowa :v większe możliwości plus łatwiej coś wyszukać.
Jeśli miałaby być edycja piosenek przed 2000 to niech nie będzie strefowa :v większe możliwości plus łatwiej coś wyszukać.
- InsilesUżytkownik
- Liczba postów : 107
Wto 4 Kwi - 20:37
W sumie.....może byćLiver napisał:A mógłbyś jakoś uzasadnić swoje zdanie? Jak dla mnie każda z tych trzech edycji mogłaby być strefowa, bo sprawdza to, jak jest się muzycznie zapoznanym z danym rynkiem/regionem.Insiles napisał:Jestem za tym, że piosenki sprzed 2000 i lata 2000-2009 będą strefowe a młodzi wykonawcy nie
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Wto 4 Kwi - 22:54
Ok, każdy zwycięzca będzie automatycznie zakwalifikowany do finału następnej edycji (o ile oczywiście odbędą się wtedy półfinały). Może moje obawy co do tego rozwiązania, okażą się zbędne
- JasiekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 249
Czw 6 Kwi - 18:19
To może ja dodam coś od siebie. Brałbym udział w takim konkursie na pewno, ale pod warunkiem że nie byłoby to KPESCForum, które szanuję i do którego (daj Bóg) za parę miesięcy wrócimy. Ale niestety poza miejscem rozgrywania konkursu, nazwą, ekipą prowadzących oraz kilkoma kwiatkami organizacyjnymi nie zmieniło się zupełnie nic. Nie wiem po co w ogóle zmiana nazwy była poczynana, skoro cały mechanizm konkursu jest zupełnie identyczny co KPESCForum. Podobieństwo jest aż zbyt widoczne i rozegranie tego konkursu zaburzy również przeprowadzanie kolejnych edycji KPESCForum -> nie obowiązuje tu żadna lista piosenek zajętych, a jeśli ktoś wystawi piosenkę, która niedawno pojawiła się w KPESCForum będzie to zapewne budziło duży niesmak. I analogicznie tyczy się to kolejnych edycji KPESCForum, podczas których podobnie będzie się patrzeć na piosenki, które wzięły udział tu. A wtedy już nawet samo branie udziału w KPESCForum straci sens jeśli wystawianie piosenek w tamtejszym konkursie ma być rozpatrywane pod względem tego czy nie powtórzyła się ona tutaj.
Osoby, które nie brały udziału w KPESCForum pewnie nie mają z tym problemu, ale te bardziej doświadczone powinny głębiej się zastanowić nad tym, jakie "korzyści" niesie organizacja tego samego tutaj. Jak najbardziej - poszerzajmy swoje horyzonty, ale nie zżynajmy z czegoś co traktujemy z nostalgią i szacunkiem; zróbmy coś innego i kreatywnego póki (jeszcze nie) jest za późno.
Osoby, które nie brały udziału w KPESCForum pewnie nie mają z tym problemu, ale te bardziej doświadczone powinny głębiej się zastanowić nad tym, jakie "korzyści" niesie organizacja tego samego tutaj. Jak najbardziej - poszerzajmy swoje horyzonty, ale nie zżynajmy z czegoś co traktujemy z nostalgią i szacunkiem; zróbmy coś innego i kreatywnego póki (jeszcze nie) jest za późno.
- DaniellUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 639
Czw 6 Kwi - 18:30
Zgadzam się, dodatkowo organizacja pozostawia sobie wiele do życzenia, ustalane jest wszystko pod organizatora bo "tak mu się podoba", edycje wymyślone też nie wiadomo jak i kiedy, lista odrzucona, kraje z nikim nie skonsultowane.
Poza tym to głosowanie na tamte edycje miało trwać do 9 a jak wyczytałem na chatboxie zaczyna się już jutro. Gdzie tu logika ? Jak ze skrótami, wynikami ?
Nie wspomnę o negowaniu pomysłów, np. Naar'a. No i z tego co napisał Jasiek nie uważacie, że można to podpiąć pod plagiat KP ?
Poza tym to głosowanie na tamte edycje miało trwać do 9 a jak wyczytałem na chatboxie zaczyna się już jutro. Gdzie tu logika ? Jak ze skrótami, wynikami ?
Nie wspomnę o negowaniu pomysłów, np. Naar'a. No i z tego co napisał Jasiek nie uważacie, że można to podpiąć pod plagiat KP ?
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Czw 6 Kwi - 18:31
Proszę mi wybaczyć, jeśli powiem coś za ostro, nie taki mój plan jest.
Ten konkurs z założenia miał być czymś, aby zapełnić czas przed ewentualnym powrotem forum i KP, osoby podjęły się zorganizowania tego, wszystko fajnie. Ale teraz niestety widzę, że to jest coś kompletnie innego...
Z góry zostały narzucone reguły, edycje, regulamin, państwa, wszystko skopiowane z KP z drobnymi zmianami i heja bawcie się. Jak tylko ktoś zaproponował coś fajnego to dostawał informację, że "już wszystko jest ustalone, za późno"... To kiedy do jasnej miały być składane propozycje jak nie w temacie z propozycjami?
Najgorsze jest i tak mieszanie tego z KP, że niby mają być zabronione te piosenki (nie wiem już na czym stanęło), ale to jest najgłupszy pomysł ever.
Strefy idealnym odwzorowaniem z dodatkiem wybranych europejskich państw (bo paru dalej brak, bo takie widzimisię).
Nie wiem... Ten konkurs nie ma dla mnie absolutnego sensu w obecnym wydaniu, może inni lepiej określą to co mam na myśli...
Edit. Na początku nie wypowiadałem się, bo miałem nie brać udziału tu w ogóle, ale skoro już to forum ma jakoś zapełnić brak ESCForum to czuję się jakoś członkiem tego.
Ten konkurs z założenia miał być czymś, aby zapełnić czas przed ewentualnym powrotem forum i KP, osoby podjęły się zorganizowania tego, wszystko fajnie. Ale teraz niestety widzę, że to jest coś kompletnie innego...
Z góry zostały narzucone reguły, edycje, regulamin, państwa, wszystko skopiowane z KP z drobnymi zmianami i heja bawcie się. Jak tylko ktoś zaproponował coś fajnego to dostawał informację, że "już wszystko jest ustalone, za późno"... To kiedy do jasnej miały być składane propozycje jak nie w temacie z propozycjami?
Najgorsze jest i tak mieszanie tego z KP, że niby mają być zabronione te piosenki (nie wiem już na czym stanęło), ale to jest najgłupszy pomysł ever.
Strefy idealnym odwzorowaniem z dodatkiem wybranych europejskich państw (bo paru dalej brak, bo takie widzimisię).
Nie wiem... Ten konkurs nie ma dla mnie absolutnego sensu w obecnym wydaniu, może inni lepiej określą to co mam na myśli...
Edit. Na początku nie wypowiadałem się, bo miałem nie brać udziału tu w ogóle, ale skoro już to forum ma jakoś zapełnić brak ESCForum to czuję się jakoś członkiem tego.
- PrzemekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 157
Czw 6 Kwi - 18:35
Dla mnie to co tu się wyprawia to jest jedna wielka żenada, bo ewidentnie widać, że prowadzący próbują przywłaszczyć sobie ideę KP w postaci "nowego, autorskiego konkursu", który tak naprawdę w ponad 90% niczym się nie różni od zabawy, która obecna była na poprzednim, najjaśniejszym forum.
Sam chętnie wziąłbym udział w jakimś nowym konkursie, ale przede wszystkim takim, który znacząco różniłby się od Konkursu Piosenki - np. pomysły Naara bardzo przypadły mi do gustu, a w dodatku sam mam jedną propozycję, którą można byłoby wspólnie rozważyć. Ale niestety, na wszystko jest już "za późno" - chociaż pewnie nie za późno, tylko tak mi się wydaję, że ktoś tam z góry nam po prostu chce narzucić własne zasady, a nie o nich podyskutować, tak żeby wszyscy dobrze się bawili. Po co w ogóle temat sugestii?
Jeszcze jedno. Na jakiej podstawie powinniśmy bawić się bez starej listy piosenek, które brały już udział w KP? Popieram zdecydowanie to co napisał o tej kwestii Jasiek, a dodam od siebie, że nie widzę w tym sensu - przykładowo przyjdzie sobie taki nowy użytkownik jutro na forum i wystawi w konkursie Casi - Lion, bo przecież to uwielbia, a żadnych ograniczeń do tego przecież nie widać. I nagle obudzi się w wielkim bagnie wylanych na niego pomyj, bo możliwe, że ktoś (a możliwe że nawet tłum ludzi) będzie mu zarzucał, że wystawia coś co niedawno zajęło drugie miejsce w KP, a ten biedny nawet sobie z tego sprawy nie zdawał.
Jak na razie tyle.
Sam chętnie wziąłbym udział w jakimś nowym konkursie, ale przede wszystkim takim, który znacząco różniłby się od Konkursu Piosenki - np. pomysły Naara bardzo przypadły mi do gustu, a w dodatku sam mam jedną propozycję, którą można byłoby wspólnie rozważyć. Ale niestety, na wszystko jest już "za późno" - chociaż pewnie nie za późno, tylko tak mi się wydaję, że ktoś tam z góry nam po prostu chce narzucić własne zasady, a nie o nich podyskutować, tak żeby wszyscy dobrze się bawili. Po co w ogóle temat sugestii?
Jeszcze jedno. Na jakiej podstawie powinniśmy bawić się bez starej listy piosenek, które brały już udział w KP? Popieram zdecydowanie to co napisał o tej kwestii Jasiek, a dodam od siebie, że nie widzę w tym sensu - przykładowo przyjdzie sobie taki nowy użytkownik jutro na forum i wystawi w konkursie Casi - Lion, bo przecież to uwielbia, a żadnych ograniczeń do tego przecież nie widać. I nagle obudzi się w wielkim bagnie wylanych na niego pomyj, bo możliwe, że ktoś (a możliwe że nawet tłum ludzi) będzie mu zarzucał, że wystawia coś co niedawno zajęło drugie miejsce w KP, a ten biedny nawet sobie z tego sprawy nie zdawał.
Jak na razie tyle.
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Czw 6 Kwi - 18:52
No nie powiem, fajnie się zorganizowaliście. Tylko po co robić taką szopkę i dlaczego dopiero teraz? Jak dla mnie słowa o zżynie, plagiacie itp. świadczą po prostu o zbyt dużym zaangażowaniu emocjonalnym w sprawę. Nie można mówić o skopiowaniu rozwiązań 1:1 + jak można mieć prawa autorskie do stref czy kształtu konkursu?
Nie chcecie to się nie bawcie.
Nie chcecie to się nie bawcie.
- PrzemekUżytkownik
- Klan :
Czw 6 Kwi - 18:55
Liver napisał:dlaczego dopiero teraz?
Proszę cię, nawet jakbyśmy to napisali pół dnia po założeniu tego tematu przez ciebie, to odpowiedziałbyś, że jest już za późno. :lool:
- DaniellUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 639
Czw 6 Kwi - 18:55
Liver napisał:No nie powiem, fajnie się zorganizowaliście.
No jak na razie lepiej niż PDF xD
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Czw 6 Kwi - 18:56
Pierwszy post Skrzeczka pojawił się dokładnie 21 marca, czyli ponad 2 tygodnie temu.Brite napisał:Proszę cię, nawet jakbyśmy to napisali pół dnia po założeniu tego tematu przez ciebie, to napisałbyś, że jest już za późno. :lool:
- RadekUżytkownik
- Liczba postów : 106
Czw 6 Kwi - 18:59
Ej no nie za ostro, szanujmy się trochę, bo tak to nic nam nie zostanie, już straciliśmy forum, a tak jeszcze się pokłócimy.
Trochę więcej luzu, to tylko zabawa...
Trochę więcej luzu, to tylko zabawa...
- PrzemekUżytkownik
- Klan :
Czw 6 Kwi - 19:02
Liver napisał:Pierwszy post Skrzeczka pojawił się dokładnie 21 marca, czyli ponad 2 tygodnie temu.Brite napisał:Proszę cię, nawet jakbyśmy to napisali pół dnia po założeniu tego tematu przez ciebie, to napisałbyś, że jest już za późno. :lool:
A to akurat ma mało do rzeczy, bo post z uwagami powstał 1 kwietnia. W sumie nie wiem po co, bo Naar złożył ci sugestię tego samego dnia, a według ciebie zrobił to za późno. Niby gdzie wcześniej miał o tym dyskutować? Na chatboxie?
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Czw 6 Kwi - 19:08
No właśnie ma bardzo dużo do rzeczy, bo już wtedy pojawiła się idea PdF'u + zaczęły się dyskusje i jak ktoś jest nastawiony na "nie", mógł to wyrazić wcześniej. Naar się spóźnił, bo już wcześniej osoby zainteresowane tematem umownie przyjęły, że będą państwa i strefy + napisał to dzień po tym, jak pojawił się temat z listą krajów i ich podziałem.Brite napisał:A to akurat ma mało do rzeczy, bo post z sugestiami powstał 1 kwietnia. W sumie nie wiem po co, bo Naar złożył ci sugestię tego samego dnia, a według ciebie zrobił to za późno. Niby gdzie wcześniej miał o tym dyskutować? Na chatboxie?Liver napisał:Pierwszy post Skrzeczka pojawił się dokładnie 21 marca, czyli ponad 2 tygodnie temu.Brite napisał:Proszę cię, nawet jakbyśmy to napisali pół dnia po założeniu tego tematu przez ciebie, to napisałbyś, że jest już za późno. :lool:
Pozwolenia na tym forum: