- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
IRLANDIA: Koevary - Pitronot zmanim
Pon 28 Wrz - 23:01
Avigail Kovari to 33-letnia aktorka i piosenkarka. Urodziła się w Jerozolimie, choć jej rodzice pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, gdzie przodkowie Kovari uciekali przed Holocaustem. Choć wychowana w duchu religijnym, w 2013 opuściła społeczność ortodoksyjnych żydów. Jej głównym sukcesem jest nagroda dla najlepszej aktorki na festiwalu filmowym w Jerozolimie w 2018 za główną rolę w film "Para Aduma" (ang. "Red Cow"). Piosenka "Pitronot Zmanim" (pol. "rozwiązania tymczasowe") pochodzi z jej trzeciej płyty "Pil Shamen" (pol. "gruby słoń) z 2015 roku
Piosenka jest śpiewana w języku hebrajskim, którym posługuje się ok. 5 milionów ludzi. Nieco musiałem się w niego wtajemniczyć żeby rozszyfrować tytuł, gdyż utwór jest na tyle niszowy, że nie było nigdzie jego transkrypcji, pisałem nawet do wokalistki, ale nie odpisała :c
skrót 2:17
- DarkaUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 282
Re: IRLANDIA: Koevary - Pitronot zmanim
Czw 1 Paź - 19:50
Po pierwsze wyrazy uznania, bo na pewno musiałeś się naszukać, aby znaleźć tą piosenkę. Szkoda też, że wokalistka ci nie odpisała ale poradziłeś sobie z tytułem sam. Osobiście bardzo podoba mi się brzmienie języka hebrajskiego. Uważam, że jest takie tajemnicze. Jeśli chodzi juz ściśle o piosenkę to na pewno wokalistka ma taki głos, który przykuwa uwagę. Jestem całkowicie zaangażowana w to jak śpiewa. Nie jest to niestety taka piosenka, którą bardzo bym zapamiętała. Dobra piosenka ale boję się, że mogę jej nie zapamiętać
marjuz lubi ten post
- DanielWUżytkownik
- Liczba postów : 209
Czw 1 Paź - 22:51
Na samym początku plus za język hebrajski, przypada mi on do gustu w piosenkach. Co do utworu samego w sobie, również mam raczej pozytywne odczucia. Podoba mi się to, że jest dosyć żywiołowy i żwawy, a jednocześnie czuć w nim klimat. Jak na pierwsze kilka przesłuchań jest naprawdę okej, a co będzie dalej - zobaczymy Powodzenia!
marjuz lubi ten post
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Pon 12 Paź - 21:58
Mocno alternatywne brzmienia. Należy mocno się zanurzyć w niespecjalnie wpadające w ucho na początku dźwięki. Im dalej tym lepiej. Stopniowe nabieranie mocy i ładunku emocjonalnego. Nie da się również oderwać oka od budżetowego, ale jakże błyskotliwego teledysku. Gratki dla montażystów.
marjuz lubi ten post
Pozwolenia na tym forum: