Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Dawid
Dawid
Administrator
Administrator
Klan : Murzita

Liczba postów : 2288

BELGIA: Werchowyna - Polubyła Ja Stefana Empty BELGIA: Werchowyna - Polubyła Ja Stefana

Sro 30 Wrz - 14:39
BELGIA: Werchowyna - Polubyła Ja Stefana 7b87b14b500eaddbf1ce78052e4fd08d

Cóż to za wytwór tym razem? Zgodnie z tematem edycji rozpocznę opis od przedstawienia języka. W :belgium: Belgii dziś śpiewamy po łemkowsku! Nazywany jest też językiem rusińskim, ale w Polsce wyodrębniono łemkowski etnolekt do miana języka urzędowego w niektórych gminach. Chociaż gwoli ścisłości należy wspomnieć, że Łemkowie to tylko jedna z części całej grupy etnicznej Rusinów karpackich. Zarówno kulturowo jak i językowo jest to mieszanka tych narodów, które obecnie tworzą odrębne państwa. Spotkała się tutaj :poland: polskość, :ukraine: ukraińskość, :slovakia: słowackość, a również :hungary: węgierskość, :serbia: serbskość i :romania: rumuńskość. Współczesny zakres występowania języka możecie zobaczyć na poniższej mapce. Historia polskich Łemków jest bardzo ciekawa. Nie wolno dopuścić, aby komunistyczne ujednolicenie słowiańskich kultur doprowadziło do zapomnienia o dawnej różnorodności.

BELGIA: Werchowyna - Polubyła Ja Stefana Idioma_rusino

Właśnie dzięki takim inicjatywom jak Werchowyna nasza słowiańskość jest wciąż żywa! Zespół od 1991 roku wykonuje tradycyjne pieśni ludowe z terenów Ukrainy i Łemkowszczyzny. Wspólnymi siłami wydano kilka imponujących albumów, a najnowszy z nich powstał rok temu. Ja jednak zdecydowałem się na utwór z początkowej fazy działalności Werchowyny. Nosi on tytuł "Polubyła Ja Stefana". Piosenka bazuje na przyśpiewce z dawnych lat, ale przed nimi żaden muzyk nie wykorzystał tego tradycyjnego motywu. Wiele lat po nagraniu utwór przeżył renesans i swoją wersję zaprezentował chociażby znany słowacki zespół Hrdza. Ten wybór możecie traktować jako zapowiedź kierunku w jakim zmierzam w przyszłej serii. Miłego słuchania!

Skrót: 2:03 - 2:53

Fenistil and Wilk lubią ten post

Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

BELGIA: Werchowyna - Polubyła Ja Stefana Empty Re: BELGIA: Werchowyna - Polubyła Ja Stefana

Czw 1 Paź - 13:54
Że się wyróżnisz, to wiadomo. Przyjemnie jest czasem posłuchać czegoś w tych klimatach i choć na razie nie odnajduję w tym utworze niczego zaskakującego ani przyciągającego, to "hejaho-jahejahejaho" ma jednak na to spory potencjał. Szeroki uśmiech

Dawid napisał:Ten wybór możecie traktować jako zapowiedź kierunku w jakim zmierzam w przyszłej serii.
Uśmiech

Dawid lubi ten post

Wilk
Wilk
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Labadziara

Liczba postów : 680

BELGIA: Werchowyna - Polubyła Ja Stefana Empty Re: BELGIA: Werchowyna - Polubyła Ja Stefana

Czw 1 Paź - 17:20
Dałem lajka za zaangażowanie i staranność w przedstawienie języka i muzyki oraz lekcje historii i geografii w jednym. MEGA. Muziczka natomiast to już inna sprawa, wiadomo że typowe ludowe brzmienia są bardzo specyficzne i nie dla wszystkich w sumie sam nie wiem jak ugryźć tą propozycję, na pewno się wyróżniasz na starcie Język 1 powodzenia.

Dawid lubi ten post

Darka
Darka
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Eurofan

Liczba postów : 282

Czw 1 Paź - 21:14
Jestem wielką fanką wszelkiego typu folkloru. Więc jeśli to jest twój plan na kolejną serię, jestem nim zachwycona. Bardzo dobra propozycja. Mam wielką nadzieję, że trafimy na siebie w półfinale. Piosenka naprawdę mi sie podoba i aż chcialoby się zobaczyć ten zespół na żywo

Dawid lubi ten post

Dawid
Dawid
Administrator
Administrator
Klan : Murzita

Liczba postów : 2288

Czw 1 Paź - 21:19
Darka napisał:Więc jeśli to jest twój plan na kolejną serię, jestem nim zachwycona.
Chodziło mi o bardziej o "kierunek" geograficzny, ale kto tam wie co mi się nasunie w międzyczasie. :P
DanielW
DanielW
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 209

Czw 1 Paź - 23:26
Ostatnimi czasy coraz bardziej i częściej do gustu przypadają mi takie folkowe, słowiańskie brzmienia, cieszę się więc, że i taki rodzaj piosenki mamy w tej edycji. Piosenka jest chyba dość typowa dla swojego gatunku, uwagę przykuwa bogactwo w warstwie instrumentalnej i silne wokale, ogólnie bardzo przyjemnie się tego słucha, na pewno się wyróżnisz, a czy przekuje się to na dobry rezultat? Oby, życzę powodzenia!

Dawid lubi ten post

Morison
Morison
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Labadziara

Liczba postów : 619

Wto 6 Paź - 22:26
Z folqiem jest ten problem, że niewiele potrzeba, by przedobrzyć i stworzyć bardzo tandetną kompozycję, z której robi się żarty w kontekście kultury ludowej i okolic, w tym wypadku, mimo, że piosenka z jajem, to nie odnoszę takiego wrażenia, świetny instrumental, gdzie każdą sekcję da się usłyszeć z osobna a razem tworzą składny utwór, wokal taki raczej standardowy ale na pewno nie przeszkadza w odbiorze całokształtu. Lubię dużo bardziej niż Twój wybór z poprzedniej edycji.

Dawid lubi ten post

Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: