Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down

Ile punktów przyznał(a)byś propozycji szwedzkiej?

3 - 30%
0 - 0%
1 - 10%
2 - 20%
0 - 0%
1 - 10%
2 - 20%
0 - 0%
0 - 0%
1 - 10%

Wszystkich Głosów: 10

Iker
Iker
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 154

SZWECJA: Tusse (Voices) - Page 2 Empty Re: SZWECJA: Tusse (Voices)

Pon 15 Mar - 1:23
iguś napisał:Patrząc pobieżnie można uznać, że Szwecja kolejny już rok z rzędu wysyła porządny pakiet zaprogramowany na miejsce w TOP10 Eurowizji. Tak faktycznie jest, ale mam wrażenie, że wybór ten jednak trochę różni się od tych z kilku poprzednich lat (Mamusiek tu nie uwzględniam, bo na ESC nie pojechały) - wcześniej dostawaliśmy solidne propozycje muzyczne, a wokalista był jedynie dodatkiem do całości, a nie jakoby tworzył ją od nowa.

A wg. mnie utwór jest okropny i potwornie mdły muzycznie. Dostaję wzdrygnięć przy obowiązkowej "key change" w górę na koniec i ten tekst jest tak generyczny, że aż boli.  O wiele bardziej cieszyłbym się gdyby wygrała Dotter, Danny Saucedo, Clara czy Eric Saade.

Dawid napisał:
Iker napisał:Wygrał pewnie z powodu ogromnego hype'u na niego i łzawej historyjki czarnego geja, dziecka uchodźców.
* dziecka, które przyjechało do Szwecji bez rodziców, ledwie ich znało. Dodatkowo jego matka już nie żyje. Tak, historia mu pomogła, bo jest szaloną inspiracją dla każdego z nas. Czy wygrał samą historią w największym w kraju show, gdzie tak naprawdę liczy się tylko piosenka/występ? Nie. Jurorzy selekcji na pewno o tym nie słyszeli, a mimo to dali mu 1. miejsce.

To jest konkurs piosenki, kwestie typu "o biedna sierota, ulitujmy się" powinny znaleźć się poza konkursem. Dla mnie utwór jest maksymalnie nijaki i nie kibicuję Szwecji stawiającej na coś aż tak beżowego.

Aro lubi ten post

Morison
Morison
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Labadziara

Liczba postów : 619

Pon 15 Mar - 10:18
Przepraszam, że wpierdllam się między przysłowiową wudke i zakoske ale po przeczytaniu niektórych tekstów trochę mi gul skoczył Szeroki uśmiech

tldr
Spoiler:

marjuz napisał: Wyraziłeś swoją opinię, podobnie jak @Aro. Sam jestem bliższy twojej, lecz komentowanie oddzielnie każdego zdania Aro w tym temaie jest niesmaczne.

Spoiler:

marjuz napisał: Aro wyraził swoją opinię, ty wyrażasz swoją i nie trzeba robić to w otoczce jakiejś wielkiej recenzji

Ale można
Poza tym tak jest dużo bardziej przejrzyście

marjuz napisał: bo zmuszasz adwersarza do odpowiedzi

No i zajebiście, wreszcie odniósł się do jakiegoś merytorycznego komentarza

marjuz napisał: stawiając się wyżej

Nigdzie nie odniosłem takiego wrażenia

marjuz napisał: Znów pominąłeś pierwszą część zdania adwersarza, która brzmi: "Wygrał pewnie z powodu ogromnego hype'u na niego (...)". Wyciągasz jeden z dwóch powodów i dowodzisz że nie tylko to wystarczyło. Graty.

A to akurat słabo wyszło

Dawid napisał:
Aro napisał:Nic to nie wnosi ani do konkursu, ani do naszego życia. Takich piosenek było, są i będą tysiące.
A do mojego wnosi. Jest zdecydowanie ponad przeciętnością.  Uśmiech

marjuz napisał: Super argument. A do mojego nie i co.

No super argument bo Ty napisałeś o swoim życiu, Dawid napisał o swoim życiu, a Aro wpakował wszystkich do jednego wora.

Spoiler:

Niezłe były jeszcze dwie kwestie - @marjuz - w kontekście braku oryginalności piosenki Tusse przytaczasz równie generycznego Lundvika - Szeroki uśmiech Szeroki uśmiech Szeroki uśmiech
Z resztą brak oryginalności to chyba główna wada tegorocznego konkursu, jednak mocno widać u fanów tendencję wytykania tego jednym utworom, a przemilczenie w przypadku innych.

@Aro - u Ciebie podobna sytuacja, tylko w kontekście braku oryginalności sam rzucasz ogólnikami typu "Wszystkie możliwe schematy xd ",  "po to jest 40 piosenek w stawce, żeby każdy znalazł coś dla siebie" albo hitowe " ludzie... mają różne gusta" - wnioski wyciągnij sobie sam.

Co do mojej opinii na temat zwycięzcy to po latach utworów spod znaku Benjamina Ingrosso Szwecja wraca na właściwe tory ale tym razem z efektem końcowym w postaci top 10 mojego rankingu, nie będę tej piosenki bronił jak życia ale na pewno kibicuję chłopaki i mocno bym się nie skrzywił, gdyby ziścił się scenariusz wielu zachwyconych tym występem fanów w postaci wygranej Szwecji, nie brak opinii, że Tusse to dzik sceniczny i taki sukces mógłby z niego stworzyć gwiazdę światowego formatu na lata, jednak gdybym miał przewidywać wynik, to strzelam w okolice 5., może 4. miejsca, powinno być lepiej niż w poprzednich latach.
Za song daję 8/12 - będzie słuchane.

Aleks and lepik lubią ten post

marjuz nie lubi tego postu

Aro
Aro
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Eurofan

Liczba postów : 919

Pon 15 Mar - 10:49
Morison napisał:
@Aro - u Ciebie podobna sytuacja, tylko w kontekście braku oryginalności sam rzucasz ogólnikami typu "Wszystkie możliwe schematy xd ",  "po to jest 40 piosenek w stawce, żeby każdy znalazł coś dla siebie" albo hitowe " ludzie... mają różne gusta" - wnioski wyciągnij sobie sam.

malgorzatakożuchowskasredniozrozumialam.jpg
Morison
Morison
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Labadziara

Liczba postów : 619

Pon 15 Mar - 11:27
Aro napisał:
Morison napisał:

malgorzatakożuchowskasredniozrozumialam.jpg

już przestało mnie to dziwić xD
Dawid
Dawid
Administrator
Administrator
Klan : Murzita

Liczba postów : 2288

Pon 15 Mar - 11:34
SZWECJA: Tusse (Voices) - Page 2 FosW9U1

Daniell, Fenistil, Sebek, Aleks, Dastame, Morison and Iker lubią ten post

Dastame
Dastame
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 901

Pon 15 Mar - 14:22
SZWECJA: Tusse (Voices) - Page 2 Whry10
Przestańcie się kłócić mega mi smutno jak to czytam powinniśmy być jednością

Dla mnie Szwecja w tym roku wybrała najlepiej jak mogła. Nie jest to może coś wow, ale serio od kiedy wysyłają czarnulków (2019? chyba) to mimo słabego poziomu melo ich songi mi się podobają.  Voices może i nie jest niczym nowym, ale co z tego skoro jest zwyczajnie wciągające. 7/10

Dawid, marjuz and Aleks lubią ten post

Dawid
Dawid
Administrator
Administrator

Sob 3 Kwi - 10:19
Tusse zapowiada zmiany w choreografii, nowe stroje i inną oprawę graficzną. Czyżby pierwszy raz od X lat :sweden: Szwecja nie skopiowała występu z Melodifestivalen na scenie eurowizyjnej?

Iker
Iker
Użytkownik
Użytkownik

Sob 3 Kwi - 16:50
Dawid napisał:Tusse zapowiada zmiany w choreografii, nowe stroje i inną oprawę graficzną. Czyżby pierwszy raz od X lat :sweden: Szwecja nie skopiowała występu z Melodifestivalen na scenie eurowizyjnej?

Dla mnie to wcale nie jest wciągające, ale są gusta i guściki.
Dawid
Dawid
Administrator
Administrator

Sob 3 Kwi - 18:51
Iker napisał:Dla mnie to wcale nie jest wciągające, ale są gusta i guściki.
ok

iguś and Iker lubią ten post

Iker
Iker
Użytkownik
Użytkownik

Sob 3 Kwi - 21:13
Dawid napisał:
ok
To jest tak skliszowane, bezpłciowe i przewidywalne, że aż mnie mdli. No, ale jest wielu takich co lubią takie odgrzewane kotlety.
Aleks
Aleks
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 948

Sob 3 Kwi - 22:27
Iker napisał:To jest tak skliszowane, bezpłciowe i przewidywalne, że aż mnie mdli. No, ale jest wielu takich co lubią takie odgrzewane kotlety.
Okej, super - znamy Twoje zdanie. Nie musisz ciągle wszystkich cytować i po 3 razy wyrażać tą samą opinię w 3 różnych postach. Czytamy, szanujemy i respektujemy, ale możemy po prostu posiadać w niektórych sprawach odmienne zdanie. Zawstydzony

Dawid, iguś, Łosoś and Sebek lubią ten post

iguś
iguś
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Manjola

Liczba postów : 920

Sob 3 Kwi - 22:44
Iker napisał:
Dawid napisał:
ok
To jest tak skliszowane, bezpłciowe i przewidywalne, że aż mnie mdli. No, ale jest wielu takich co lubią takie odgrzewane kotlety.

@Iker Nie atakuj i nie stalkuj mnie i moich sisek, bo zgłoszę to do phrokhurathury, kumas?? Wkurzony

Fenistil, Łosoś, Sebek and Aleks lubią ten post

Borz
Borz
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 11

Sob 1 Maj - 12:54
Od początku typowałem jego zwycięstwo w Mello, bo nie dość, że utwór doskonały, to jeszcze niesie za sobą niesamowicie ważne przesłanie. To naprawdę dziwne, że w czasach wzmożonej walki z rasizmem kraje wysyłają jakieś lambadziarskie shity bez refrenu, bez przekazu i ogólnie bez żadnego poziomu, a ludzie jeszcze przyklaskują. Prawda jest taka, że Szwecja jako jedyna ma przysłowiowe cohones i nie boi się poruszać ważnych tematów społecznych. Maksymalne stężenie cringu następuje wtedy, gdy fani tych pożal się boże shitów bez refrenu zarzucają Szwecji brak różnorodności XD Prawda jest taka, że „Voices” wyróżnia się w stawce, posiada mocny estradowy vibe, ważny messag, ale przede wszystkim GENIALNEGO WOKALISTĘ! Tusse to chodząca charyzma, ten gość ma więcej charyzmy w paznokciu małego palca u lewej stopy niż cały eurowizyjny fandom razem wzięty. Prawdziwe sceniczne zwierze, które w Rotterdamie rozwali słabym ludziom czaszki, a potem jury i televoting. Winner i to nawet nikt nie jest blisko.

BLACK LIVES MATTER 💪🏿

Dawid lubi ten post

Dawid
Dawid
Administrator
Administrator

Czw 6 Maj - 15:23
Tusse, moje słońce! To entry to istny temat rzeka. Po pierwszym pólfinale preselekcji zdążyłem już okrzyknąć go zwycięzcą w ten sposób:

Dawid napisał:"Voices" to perfekcyjna mieszanka typowego meloschlagera, pop-radiówki z utworem, który aż się prosi o podziwianie go w wersji live. Przystępny, ale nie banalny, świetny refren, dodające głębi chórki, dodające mocy rapowe wstawki. Tusse rozwala na łopatki talentem i charyzmą. Mistrzowski występ podkręcony przez techniczną oprawę. Angażuje od pierwszej sekundy. Tekst na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżnia, ale wystarczy się zastanowić się nad obecnym społecznym nastrojem w kwestii rasizmu. Dla mnie to jest europejski hymn BLM. Tusse jasno mówi, że mierzył się rasizmem, gdy tylko pojawił się w przestrzeni publicznej. Ten skromny chłopak śpiewa o samotności jaką wypełnione było jego życie, gdy brakowało mu poczucia przynależności ( story of his life). (...) Moja murzyńska dusza jest w płaczu.

Po wielu tygodniach wszystkie te słowa są absolutnie aktualne. Tusse w każdym wywiadzie podreśla jak ważny i osobisty jest dla niego ten tekst. Dla jednych może i wciąż to będzie "kiedyś nie miałem, teraz mam" ze świata raperskiego, ale dla mnie to najgłębsza osobista historia w tym roku. Rasistowskie komentarze na jakie nie raz się napotkałem w kontekście Tussego zdają się całkowicie potwierdzać to o czym śpiewa.

Na domiar złego dołączyła sytuacja związana z ostatnią operacją. Jestem ogromnie zaniepokojony tym jak wypadnie występ w Rotterdamie. Zdrowie jest całkowicie najważniejsze, ale cóż to za pech, że to wszystko dzieje się w przeddzień być może najważniejszego koncertu w jego życiu. Jeszcze jedna kłoda rzucona pod nogi Tussina. Mam nadzieję, że i tym razem uda się wstać.

Aby oddalić niepokój - jeszcze o samej propozycji. Jest to jeden z najbardziej festiwalowych utworów w tym roku. Występ jest składową, której nie da się rozdzielić. Robi piorunujące wrażenie, a moc wokalu i chórków wzrusza. Mimo to jest melodyjnie i przystępnie. Jeden strzał, złoty strzał jak mawiał Artur Orzech w zupełności wystarcza, aby pokochać tę propozycje.

Nie obrażę się na żadne dobre miejsce, ale głównym celem jest zwycięstwo. Europo, wyciągamy komórki i głosujemy.
Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: