ALBANIA: Jonida Maliqi (Ktheju tokës)
+12
CzerwonePaznokcie
Skrzeczek
mercator
monkeyy
Aleks
iguś
marjuz
Dastame
Yngwie / admin
KarolStark
Insiles
Łosoś
16 posters
Strona 1 z 2 • 1, 2
Ile punktów przyznał(a)byś reprezentantce Albanii?
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
ALBANIA: Jonida Maliqi (Ktheju tokës)
Nie 23 Gru 2018, 02:16
Zakończyła się kolejna edycja Festivali i Kenges. Dzięki głosom jury, zwyciężczynią została wokalistka
Jonida Maliqi, która zaprezentuje się w Izraelu, z albańskojęzycznym utworem pt. "Ktheju tokës."
Jonida urodziła się w 1982 r. Karierę rozpoczęła w wieku 13 lat, kiedy zadebiutowała w Festivali i Kenges, w duecie z Aleksandrem Rarpim w utworze "Planeti i fëmijëve". Aż ośmiokrotnie brała udział w festiwalu, do tego momentu jej największym sukcesem było drugie miejsce w 1999 r. z utworem "Do jetoj pa ty". Poza karierą muzyczną, pracuje jako prezenterka oraz jest aktorką musicalową (znana z roli Julii w albańskiej wersji "Romeo i Julia.") W 2016 r. zasiadała jako juror albańskiej wersji The Voice. 22 grudnia 2018 r. wokalistka po raz pierwszy zwyciężyła w festiwalu, dzięki czemu zadebiutuje na eurowizyjnej scenie w Tel-Avivie. Jej utwór mówi o problemie emigracji w Albanii, o rozłące między ludźmi, jak również o dawnym konflikcie w Kosowie.
(AUDIO)
(LIVE)
TEKST:
Ti kendon edhe qan
Në duar lotët mbledh
I mban
[Pre-Chorus]
Një ditë jeton
Në tjetrën vdes
Sa mall, pak shpresë
I vetëm, pa identitet (Eh-eh-eh...)
[Interlude]
Ah-ah-ah... Ah-ah-ah... (Ah-ah-ah...)
Ah... ah...
Ktheju tokës tende
O njeri që zemrën lë peng
Ktheju tokës tende
Ti e di një zemër të pret
Ah-ah-iaia, ah-ah-ia, ah-ah-iaia, ia-ia-ia
Ah-ah-iaia, ah-ah-ia, ah-ah-iaia, ia-ia-ia
Një ditë jeton
Në tjetrën vdes
Sa mall, pak shpresë
I vetëm, pa identitet
Ktheju tokës tende
O njeri që zemrën lë peng
Ktheju tokës tende
Ti e di një zemër të pret
Ah-ah-ia-ia-iaia-ah, ah-ah...
Ah-ah...
- InsilesUżytkownik
- Liczba postów : 107
Re: ALBANIA: Jonida Maliqi (Ktheju tokës)
Nie 23 Gru 2018, 14:34
Nie czuję tego klimatu w utworze. 5/10, może polepszy się moja opinia.
Edit: I polepszyła się - 7/10
Edit: I polepszyła się - 7/10
Nie 23 Gru 2018, 18:59
Niestety nie podoba mi się. Nie moje klimaty. World i Mall to było coś, tutaj tego czegoś nie ma. Albanii nie zobaczymy raczej w finale.
2/12
2/12
Nie 23 Gru 2018, 19:42
bardzo podoba mi się linia melodyczna w tym utworze, ale obawiam się że bez orkiestry na żywo ten utwór może nie wybrzmieć tak dobrze. Na mojej playliście nie zagości bo utwór typowo festiwalowy, jest w tym też pewna doza patosu, za którym nie przepadam - jednak jako całość to się broni i zostawię 5/12 (utwór w moim mniemaniu dużo lepszy od zeszłorocznego, sama Jonida ma kawał głosu, w sumie jako juror w przedostatniej edycji The Voice Of Albania to nawet takiego głosu się wymaga).
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Nie 23 Gru 2018, 19:42
Przesadzacie. Song mógłby spokojnie być wykorzystany jako soundtrack to dobrej gry. Jako że to pierwszy utwór i całkiem mi się podoba to 7/12 Faworytem nie będzie, ale finale dla mnie może się znaleźć.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Nie 23 Gru 2018, 23:56
Idealna piosenka na zgarnięcie 40 punktów od diaspory, dwóch dwunastek od jury z Mołdawii i Azerbejdżanu i finalnie 14 miejsca w półfinale.
No niestety. Szkoda że szanowne jury nie wybrało utworu który ma jednak jakieś szanse na Eurowizji, bo o ile rozumiem mocne dla Albańczyków przesłanie o rozsianiu tego narodu po całym świecie, to jednak co to obchodzi zwykłego Europejczyka? Guzik, a sama piosenka broni się oczywiście nijak, będąc typowym FiKowym krzykaczem, który powinien pozostać w tym miejscu a nie wyciekać na eurowizyjną scenę. 1/12
No niestety. Szkoda że szanowne jury nie wybrało utworu który ma jednak jakieś szanse na Eurowizji, bo o ile rozumiem mocne dla Albańczyków przesłanie o rozsianiu tego narodu po całym świecie, to jednak co to obchodzi zwykłego Europejczyka? Guzik, a sama piosenka broni się oczywiście nijak, będąc typowym FiKowym krzykaczem, który powinien pozostać w tym miejscu a nie wyciekać na eurowizyjną scenę. 1/12
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Pon 24 Gru 2018, 01:59
Jest nieźle i główny motyw muzyczny mi się podoba, ale jednak jako całość słucha mi się tego zdecydowanie zbyt ciężko. Ta piosenka nieco przytłacza i niespecjalnie zapada w pamięci. Wokal Jonidy też nie należy do moich ulubionych. Mam jednak wrażenie, że ta piosenka wybrzmiała na scenie festiwalu przy orkiestrze o wiele lepiej niż w wersji studyjnej. Ogólnie jest więc... poprawnie - moja typowa ocena albańskich utworów tuż wygraniu FiKu. Potem pewnie pozostałe państwa zdecydowanie ją przyćmią.
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 920
Pon 24 Gru 2018, 12:42
Ktheju tokës było moim numerem 1 przed Fikmasem, choć na żywo uważam, że bezkonkurencyjna była Soni. Jonidy zwycięstwo mnie cieszy, bardzo podoba mi się ten etniczny klimat, a całość absolutnie nie jest za ciężka. Bardzo dobrze, że utwór zostanie po albańsku, zwiększa to szanse Albanii na awans do finału. Trzeba jednak przyznać, że piosenka brzmi o wiele lepiej z orkiestrą, a jak wiemy na Eurowizji takowej nie ma, więc tutaj trochę kompozycja może stracić. Solidny początek tego sezonu preselekcyjnego.
8/12
8/12
- AleksUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 948
Wto 01 Sty 2019, 19:52
Dla mnie Ktheju tokës to absolutny masterpiece - podkład muzyczny to jakieś cudo rodem z oscarowego filmu, natomiast poruszający wokal Jonidy dodaje utworowi ogromnej klasy - trzymam mocno kciuki niezależnie od tego, jak utwór poradzi sobie w Tel Avivie.
10/12
10/12
- monkeyyUżytkownik
- Liczba postów : 85
Nie 27 Sty 2019, 13:36
Albania po zeszłorocznym odstąpieniu od ballady śpiewanej przez kobietę i świetnym wyniku Eguenta ponownie postawiło na balladę śpiewaną przez kobietę. W dodatku piosenka jest bardzo średnia.Tym razem Albania zostaje w półfinale.
- mercatorUżytkownik
- Liczba postów : 519
Pon 28 Sty 2019, 18:19
Mi się ta piosenka podoba, wprawdzie nie jest to jakaś nowoczesna piosenka, ale mimo to dobrze mi się jej słucha. Teraz trzeba czekać na ostateczną wersję tej piosenki...
- SkrzeczekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 631
Sob 09 Lut 2019, 20:46
Nigdy nie uważałem tego utwory za zły, ale początkowo sprawiał mi wrażenie zbyt ociężałego dla mnie. Nie jest to coś najbardziej w moim stylu, ale z kilkoma kolejnymi przesłuchaniami dała radę mnie nieco poruszyć. Ma charakter Pozytywami są przede wszystkim język przesłanie i bardzo dobry wokal. Nie przeczuwam rewelacji pod względem wyniku, bo jakoś nie czuję, by ludzie chcieli głosować na piosenkę po albański o powrocie Albanczykow do kraju, ale może się zaskoczę. A wizualizacje przy występie bardzo zapadły mi w pamięć. Chcę te światła drogowe również na ESC . W preselekcyjnym finale Fiku-Miku najbardziej lubiłem Ta Dua Besoj.
Siódemka dla Ciebie, Albanio.
Siódemka dla Ciebie, Albanio.
- CzerwonePaznokcieUżytkownik
- Liczba postów : 33
Sob 16 Lut 2019, 11:39
Znowu typowy albański utwór który jest mega ciężki w odbiorze.
Fajny pomysł na wizualizację jakby z kreskówki która odciąża trochę klimat.
Fajny pomysł na wizualizację jakby z kreskówki która odciąża trochę klimat.
- LunaUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 86
Pon 18 Lut 2019, 13:53
Dałam 7.
Jeśli chodzi o mój gust muzyczny to wygląda to tak:
- power ballada z krzykaczem na wokalu -
- etniczna power ballada z krzykaczem na wokalu -
Co prawda koło Buszpepy to nawet nie stało, ale i tak lubię i jest to jeden z moich ulubionych utworów tej edycji i tak pewnie pozostanie. Plus za chęć pozostania przy języku albańskim zamiast znowu dorabiać angielski tekst od czapy - zbyt wiele utworów zostało zniszczonych w ten sposób i akurat Albania była często winna tej zbrodni. Tylko niech Jonida poćwiczy śpiewanie, bo mam wrażenie, że trochę się męczy.
Jeśli chodzi o mój gust muzyczny to wygląda to tak:
- power ballada z krzykaczem na wokalu -
- etniczna power ballada z krzykaczem na wokalu -
Co prawda koło Buszpepy to nawet nie stało, ale i tak lubię i jest to jeden z moich ulubionych utworów tej edycji i tak pewnie pozostanie. Plus za chęć pozostania przy języku albańskim zamiast znowu dorabiać angielski tekst od czapy - zbyt wiele utworów zostało zniszczonych w ten sposób i akurat Albania była często winna tej zbrodni. Tylko niech Jonida poćwiczy śpiewanie, bo mam wrażenie, że trochę się męczy.
- WilkUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 680
Pią 01 Mar 2019, 23:38
Ma ten utwór ciekawe momenty ale nic więcej co skłaniałoby mnie do ponownego odsłuchania tego za kilka dni, czy wgl kiedykolwiek.. Czasami irytuje za bardzo jej głos, no i do Eugenta daleko, oj daleko.
Strona 1 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: