POLSKA: Tu Bije Serce Europy 2022 (Krajowe Eliminacje)
+19
KrystianESC
Luna
KarolStark
Aleks
mercator
rafalll
Dastame
Skrzeczek
Wilk
Łosoś
Drover
Poland
Dawid
anyone
lepik
Versus
vestmann
CB93
Yngwie / admin
23 posters
- mercatorUżytkownik
- Liczba postów : 519
Re: POLSKA: Tu Bije Serce Europy 2022 (Krajowe Eliminacje)
Wto Lut 01 2022, 21:00
Aleks napisał:Osobiście jestem ogromnym zwolennikiem "Czystej Wody" - ten utwór ma niezwykły charakter (#art) i według mnie jest najlepszym spośród dotychczas opublikowanych. Fantastyczne zaskoczenie in plus!
Bardzo ciekawą konstrukcją zasługującą na wyróżnienie jest również "Dokąd" - czuć w tym swoistego rodzaju magię i jakość, która mnie osobiście ujmuje. Naprawdę dobre zgłoszenie.
Zaskoczenie in minus to "Move" - jakież to generyczne, nudne, przewidywalne i tandetne. Szkoda, że Karolina nie postawiła na coś w stylu "Cliché", bo "Move" to typical latino song w niestety niedobrym tego słowa znaczeniu.
Nie wspominam już o piosenkach "Paranoia" czy "Lovesick" - jeśli miałbym je sklasyfikować gdzieś w kategoriach eurowizyjnych, to dobrym miejscem będzie eurowizyjny śmietnik.
"Why Does It Hurt" to natomiast upgrade dotychczasowych produktów Perssonek - jest lepiej niż w przypadku ich poprzednich songów, lecz to wciąż za mało - ni grzeje ni ziębi i brzmi jak z dalekich zaświatów poprzedniej dekady. Wygląda na to, że Panie sobie troszkę na swoją Eurowizję jeszcze poczekają i nie ukrywam, że dla świata eurowizyjnego to jak najbardziej dobrze.
Czekam ze zniecierpliwieniem na "River" Ochmana i oczywiście mam tutaj największe oczekiwania, ale cieszę się, że już na tym etapie jest piosenka, która może nas godnie reprezentować na Eurowizji przy dobrej otoczce.
Też mi się podoba Czysta Woda, ale obecnie nie chciałbym żeby taka piosenka nas reprezentowała na ESC. Zresztą zaraz Ochman nam dostarczy całą rzekę czystej wody .
Sądzę że konkurencją dla Ochmana będzie właśnie Anna Byrcyn, a nie Daria, chociaż gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta. Ogólnie cieszę się że mamy takie preselekcje, bo rzadko kiedy mieliśmy w czym wybierać, bo najczęściej to wysyłaliśmy mniejsze zło i wiadomo jak to się kończyło.
Co do reszty piosenek, to nie ma co się rozpisywać, bo to taki typowy plankton eurowizyjny, chociaż Lovesick na yt zbiera lepsze oceny, niż się spodziewałem.
A co do Personek, to pociąg dla nich już dawno odjechał. One nie tworzą złych piosenek, ale ich twórczość nie nadąża za eurowizyjnymi trendami. Z obecną piosenką to L. Kopania miałaby większe szanse, gdy pierwszy raz (i ostatni ) brała udział w Eurowizji.
- KrystianESCUżytkownik
- Liczba postów : 5
Czw Lut 03 2022, 10:44
O 15:00 premiera "RIVER"
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 921
Czw Lut 03 2022, 14:04
O tym jakim ARTem jest River mam nadzieję wypowiedzieć się w polskim temacie po TBSEWHNE. Patrząc ogólnie na poziom preselekcji, uważam, że jest on bardzo niski, jedyna propozycja oprócz tej Ochmana, która mi się podoba to Dokąd. Najważniejsze jednak, że trafiła nam się ta perła w postaci River. Biorąc pod uwagę, że szanowna komisja z TiViPi nie mogła się zdecydować na wybór wewnętrzny zestawiając tę propozycję z Paranoją czy CzikaToro Muw, zaczynam się obawiać o to co może wydarzyć się 19 lutego, zresztą widzom też nie ufam za grosz. Jednocześnie fajnie jest czuć hajp wobec propozycji w naszych rodzimych preselekcjach, ale też nie mogę czytać komentarzy fanek, które na poważnie biorą pod uwagę nasze zwycięstwo w maju. Oczywiście, na ESC wszystko możliwe, ale jest początek lutego i znamy 5 piosenek ze stawki, więc takie nastawianie się to proszenie się o nic poza rozczarowaniem podczas majowego konkursu. Nie da się jednak ukryć, że potencjał w River jest naprawdę duży, a lewa strona tabeli wydaje się osiągalna. Po zeszłorocznej tragedii sama wizja, że możemy wysłać coś tak quality naprawdę mnie cieszy. Będę się mocno stresować podczas ogłaszania wyników 19 lutego, już teraz to wiem.
Luna lubi ten post
- mercatorUżytkownik
Czw Lut 03 2022, 16:59
@iguś: ja bym nie stawiał sprawy na ostrzu noża, że albo Ochman, albo nic. Mamy przecież jeszcze Anne Byrcyn, Czysta wodę, czy Paranoię. Gdyby piosenkę Byrcyn przetłumaczyć na angielski, mogłaby ona powtórzyć sukces Macedonii w 2019. W przypadku Paranoi trzeba była zainwestować w występ na żywo, w przeciwnym razie skończyli byśmy na 11 miejscu, w półfinale. W przypadku Czystej wody, wszystkiego moglibyśmy się spodziewać. Jednak Krystian gwarantuje nam spokojny awans do finału, i dobre miejsce w samym finale, co najmniej TOP10.
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
Czw Lut 03 2022, 17:22
.....................................
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Czw Lut 03 2022, 17:48
Nie zapominajmy jeszcze o czarnym koniu Emilia Mila Dębska - All I Need na którą w 2018 roku w preselekcjach słoweńskich zagłosowało aż 76 osób
marjuz, Liver and Aleks lubią ten post
- Szymek79Użytkownik
- Liczba postów : 551
Pią Lut 04 2022, 09:27
Nazwa polskich preselekcji "Tu bije serce Europy!" jest tak butna i oderwana o rzeczywistości, że mogła ją wymyślić tylko propagandowa TVP.
Pią Lut 04 2022, 18:41
Szymek79 napisał:Nazwa polskich preselekcji "Tu bije serce Europy!" jest tak butna i oderwana o rzeczywistości, że mogła ją wymyślić tylko propagandowa TVP.
Czy ja wiem, swego czasu pamiętam reklamę słowackiej agencji turystycznej "Słowacja. Tu Bije Serce Europy", tak więc to raczej mało oryginalne, a jak na preselekcje bardzo mało chwytliwe i wprowadzające niepotrzebne zamieszanie. Osobiście uważam, że Krajowe Eliminacje były ok. i tak powinno zostać, lub zmienić na jakiś Europafest czy coś w ten deseń, aby łatwo było zapamiętać. Pocieszam się faktem, że w tym roku mamy kilka piosenek z których możemy wybierać, niech tylko wspomnę lata posuchy i Pablossona i jego słoneczniki, czy jakieś szwedzkie szlagierowe "odpady"., tudzież szerzej nieznane "gwiazdy jednej nocy" w połączeniu z koncertem walentynkowym.
Autor powyższego posta: Yngwie
Skrzeczek and vestmann lubią ten post
- mercatorUżytkownik
Pią Lut 04 2022, 19:16
Tu bije serce Europy, taka nazwę nosił koncert, zorganizowany przez TVP w 2014 roku, z okazji 10-lecia wstąpienia Polski do unii jewropejskiej. O ile wtedy ta nazwa pasowała do tego koncertu, to teraz wydaje się śmieszna. Sądzę, że gdyby nie pandemia, to preselekcje odbyłyby się znowu na holu, a nie w kameralnym studiu Jaka To Melodia. Ciekawe jestem, czy TVP przewidziało coś, na wypadek, gdyby któryś z uczestników zachorował na covida i nie mógł wystąpić 19 lutego.
- KrystianESCUżytkownik
- Liczba postów : 5
Pią Lut 04 2022, 21:15
Nie chcąc pompować balonika, bo tego nienawidzę, obejrzałem kilkanaście reakcji eurowizyjnych YT-erów na kompozycję Ochmana i wszyscy są zachwyceni, zwłaszcza "momentem" od 2:02.
Pią Lut 04 2022, 22:19
KrystianESC napisał:Nie chcąc pompować balonika, bo tego nienawidzę, obejrzałem kilkanaście reakcji eurowizyjnych YT-erów na kompozycję Ochmana i wszyscy są zachwyceni, zwłaszcza "momentem" od 2:02.
no bo ten bridge jest najzwyczajniej w świecie epicki, z takim czymś wygrywa się Eurowizję lub ląduje w top5 - wszyscy wiemy, że dla Krystiana zaśpiewanie tych wszystkich falsetów i zmiany tempa to "bułka z masłem", mam wrażenie że on nie wkłada w to wszystko wysiłku, tylko się bawi głosem. Ostatni raz tak spokojny o polskiego reprezentanta jeśli chodzi o warunki głosowe to byłem w 2017 roku, Kasia Moś wcześniej Michał Szpak, Monika też była ok, Cleo bez zarzutu - wszyscy wymienieni awansowali do finału.
Wto Lut 08 2022, 18:20
Znamy już nazwiska polskiego jury, które 19 lutego odda swoje głosy w Krajowych Eliminacjach:
Marek Sierocki (Prezenter, komentator ESC)
Halina Frąckowiak (Piosenkarka)
Krystian Kuczkowski (TVP)
Marcin Kusy (Polskie Radio)
Szymon Orłowski (kompozytor)
______
Żeby było śmieszniej ten ostatni jest współautorem piosenki A. Byrcyn, która bierze udział w preselekcjach.
Marek Sierocki (Prezenter, komentator ESC)
Halina Frąckowiak (Piosenkarka)
Krystian Kuczkowski (TVP)
Marcin Kusy (Polskie Radio)
Szymon Orłowski (kompozytor)
______
Żeby było śmieszniej ten ostatni jest współautorem piosenki A. Byrcyn, która bierze udział w preselekcjach.
Wto Lut 08 2022, 21:44
Ogólnie preselekcje poprowadzi między innymi Brzozowski, a w ramach interval act mają wystąpić Ell & Niki, Blue Cafe, Justyna Steczkowska, Kasia Moś, Sara James i Viki Gabor.
Czaicie 7 piosenek w interval act w czasie gdy same preselekcje mają 10. Nie zdziwię się, jeśli dyrektorem artystycznym okaże się @Poland
Czaicie 7 piosenek w interval act w czasie gdy same preselekcje mają 10. Nie zdziwię się, jeśli dyrektorem artystycznym okaże się @Poland
marjuz and Darka lubią ten post
- LunaUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 86
Wto Lut 08 2022, 23:43
Wymiana dwunastek z Azerbejdżanem incoming XDYngwie napisał:w ramach interval act mają wystąpić Ell & Niki
Yngwie / admin lubi ten post
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Czw Lut 10 2022, 23:00
Premiera ostatniego songa oficjalnie w sobotę.
Fenistil lubi ten post
Pozwolenia na tym forum: