WĘGRY: Joci Pápai (Az én apám)
+11
Bluee
Fenistil
Sebek
Kuba
Aro
monkeyy
Drover
IgorBielak
iguś
magou
Łosoś
15 posters
Strona 1 z 2 • 1, 2
Ile punktów przyznał(a)byś węgierskiej kompozycji?
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
WĘGRY: Joci Pápai (Az én apám)
Sob 23 Lut - 21:33
Zakończyła się już kolejna, siódma edycja węgierskiego "A Dal". Tym samym, będziemy świadkami kolejnego powrotu, gdyż zwycięzcą został Joci Pápai, który po dwóch latach, ponownie będzie reprezentować Węgry. Tym razem z utworem "Az én apám".
Joci urodził się w 1981 roku, w miejscowości Tata. Swój pierwszy kontakt z muzyką, miał w wieku 4 lat, kiedy zaczął się uczyć gry na gitarze. Na scenie zadebiutował w 2005 roku, kiedy wziął udział w programie "Megasztar". Po udziale w programie, wokalista zaczął komponować własne utwory - jego pierwszy utwór "Ne nézz így rám" okazał się sporym sukcesem na Węgrzech. Swój największy sukces osiągnął z nagranym w 2015 roku, utworem "Mikor a test örexik". W międzyczasie wokalista nagrywał piosenki ze znanymi węgierskimi muzykami takimi jak np. Caramel.
W 2017 roku, Joci zgłosił się po raz pierwszy do węgierskich preselekcji z utworem "Origo". Wokalista przeszedł przez wszystkie etapy, po czym najpierw zwyciężył w jurorskim finale, a później dopełnił całości wygrywając głosowanie widzów w superfinale. Tym samym został reprezentantem Węgier w Kijowie. Tam, zdołał zając drugie miejsce w półfinale, dzięki czemu awansował do finału, w którym zajął ósme miejsce. Sytuacja powtórzyła się dwa lata później, kiedy ponownie zgłosił się do "A Dal", tym razem z utworem
"Az én apám". Ponownie przeszedł przez wszystkie etapy i znów zdołał wygrać głosowanie jury oraz telewidzów, zatem ponownie ujrzymy go na eurowizyjnej scenie.
(AUDIO)
(LIVE)
TEKST:
Az én apám
Úgy nevelt mint a szél
Halkan fújt énekelt
Úgy mesélt
Ott lakott hol minden út véget ért
Ezeregy év is kevés egy életért, egy életért
Hallom őt az ő szívét a húrokon
Latom őt múló idővel arcomon
Az ő hitét büszkeség vallanom
Ezer egy dalból azt az egyet dúdolom, dúdolom
Régi napok gyönyörű napok
Szeretem az emlékét
Ő hív
És hozzá szaladok
Játszani így volt szép
Régi dalok megidézik
Még érzem a nap fényét
A szél zúgasát is hallom még
A szél hangjában is hallom még
Egy dallal űzte messze el a bánatom
Mit adhatok csak azt, hogy hozzá tartozom
S az én fiamnak büszkeséggel mondhatom
Ő az én apám és itt az én otthonom
Régi napok gyönyörű napok
Szeretem az emlékét
Ő hív
És hozzá szaladok
Játszani így volt szép
Régi dalok megidézik
Még érzem a napfényét
A szél fütyült altatót
Legyen álmom szép
A szél fütyült altatót
Ma is hallom még
- magouUżytkownik
- Liczba postów : 129
Re: WĘGRY: Joci Pápai (Az én apám)
Sob 23 Lut - 22:39
Uwielbiam Origo, tegoroczna propozycja słabsza ale wciąż niezła
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 920
Sob 23 Lut - 23:45
Na wstępie zaznaczam, że nie śledziłem kompletnie węgierskich preselekcji, więc nie wiem jaką konkurencję miał Joci.
Az én apám uważam za solidny wybór. Utwór ma swój charakter, nie można mu zarzucić nijakości (czego nie można powiedzieć o propozycjach z Niemiec i UK chociażby), jednocześnie jest łatwy i przyjemny w odbiorze, myślę, że powinien przyciągnąć uwagę przeciętnego widza. Ogromny plus też za warstwę instrumentalną, chyba jest to głowny atut. Brakuje mi jednak jakiegoś punktu zaczepienia w trakcie trwania piosenki, który sprawiłby, że na pewno ją zapamiętam na dłużej, jednakże całość jak najbardziej się broni, jest w tym jakość.
7/12, jest lepiej niż 2 lata temu.
Az én apám uważam za solidny wybór. Utwór ma swój charakter, nie można mu zarzucić nijakości (czego nie można powiedzieć o propozycjach z Niemiec i UK chociażby), jednocześnie jest łatwy i przyjemny w odbiorze, myślę, że powinien przyciągnąć uwagę przeciętnego widza. Ogromny plus też za warstwę instrumentalną, chyba jest to głowny atut. Brakuje mi jednak jakiegoś punktu zaczepienia w trakcie trwania piosenki, który sprawiłby, że na pewno ją zapamiętam na dłużej, jednakże całość jak najbardziej się broni, jest w tym jakość.
7/12, jest lepiej niż 2 lata temu.
- IgorBielakUżytkownik
- Liczba postów : 141
Nie 24 Lut - 0:59
Trochę wcześnie jak na powrót ;P Znowu spokojna piosenka, myślałem, że będzie bardziej etnicznie jeszcze. Ale jest już to coś innego, język robi swoje i jest to chyba najlepszy dzisiejszy wybór. Szkoda trochę, że jednak nie dzieje się nic więcej w tej piosence. Wyniku z 2017 nie powtórzy.
- DroverUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 782
Nie 24 Lut - 2:14
Joci powraca w wielkim stylu. "Origo" było świetne, tegoroczna propozycja również jest niezła. Ja myślę, że o finał raczej nie musi się martwić. Nie postawię go przed "Soldi", ale na drugie miejsce w moim rankingu zasługuje.
- monkeyyUżytkownik
- Liczba postów : 85
Nie 24 Lut - 10:44
Za wcześnie, w dodatku z naprawdę przeciętną (zwłaszcza w porównaniu od Origo) piosenką. Az en apam pozbawiono wielu etnicznych wstawek, które propozycji Jociego z Kijowa dodawała dodatkowego uroku. Środek stawki z naciskiem na dolną połowę.
- AroUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 919
Nie 24 Lut - 19:58
Origo nie znoszę do tej pory, więc z wielką rezerwą podchodziłem do powrotu Papaja. Na szczęście teraz piosenka podoba mi się o wiele bardziej. Fajny, nieco folkowy/ludowy (?) klimacik, elegancko wszystko sobie płynie, do tego jakościowo jest naprawdę dobrze, czego niestety nie można powiedzieć o sporej części dotychczasowych wyborów. Ogólnie w Top 10 Joci raczej ponownie się nie znajdzie (chyba, że w Izraelu zrobi slay występ), jednak finał będzie na spokojnie.
- KubaUżytkownik
- Liczba postów : 155
Nie 24 Lut - 20:10
Hmm, strasznie mieszane uczucia mam co do tego wyboru. Z jednej strony Joci póki co jak dla mnie świeci na Eurowizji wśród dotychczas zgłoszonych propozycji i ponownie zaprezentował się z bardzo solidnym utworem i godnym uwagi wykonaniem, z drugiej Węgry zdecydowanie miały i ciekawsze kawałki w swoich preselekcjach i mimo wszystko wolałbym zobaczyć coś świeżego... Ale no nic, długo mógłbym tak wymieniać innych artystów i utwory, które zostały źle potraktowane przez jury w owych preselekcjach (Gergő Szekér, Fatal Error i The Middletonz poza super finałem, a na ich miejsce [umówmy się] o wiele mniej ciekawa i przebojowa wśród telewidzów pozostała trójka :shock: ). A Dal zdecydowanie potrzebuje zmiany zasad, jury w aktualnym systemie jest zbyt potężne :silent:
Mimo wszystko,
8 / 12
Mimo wszystko,
8 / 12
- SebekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 710
Nie 24 Lut - 20:26
Origo to jedna z bardziej lubianych przeze mnie węgierskich propozycji to też po ogłoszeniu, że Joci wygrał A Dal spodziewałem się świetnego utworu. Troszeczkę się rozczarowałem, bo chyba mimo wszystko miałem za duże oczekiwania ale Az én apám jest naprawdę dobrą piosenką. Ma to ciekawy klimacik i całość jest bardzo przyjemna w odbiorze. Brakuje tej propozycji trochę momentu kulminacyjnego. Na duży plus także język węgierski, który idealnie pasuje do piosenki.
7/12
7/12
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Pon 25 Lut - 11:52
Porównań do "Origo" się niestety nie uniknie, zbyt świeżo to mamy w głowach. Była to dla mnie piosenka ścisłej czołówki w 2017 i dostała nawet mój głos w finale. Poprzeczka była więc zawieszona wysoko.
Tegoroczna propozycja jest niezła, ale jednak dużo, dużo słabsza. Cieszy mnie język węgierski oraz podobne jak poprzednio klimaty, ale jednak brakuje mi w tej piosence czegoś charakterystycznego. "Na na na na na na na, jo jo jo" nie jest zbyt dobrym punktem kulminacyjnym dla piosenki... Ale kto wie, może z czasem jeszcze się w niej zakocham. Początkowo po ujawnieniu utworów w preselekcjach nawet nie za bardzo ją lubiłem, ale do czasu finału A Dal już się przekonałem.
Tegoroczna propozycja jest niezła, ale jednak dużo, dużo słabsza. Cieszy mnie język węgierski oraz podobne jak poprzednio klimaty, ale jednak brakuje mi w tej piosence czegoś charakterystycznego. "Na na na na na na na, jo jo jo" nie jest zbyt dobrym punktem kulminacyjnym dla piosenki... Ale kto wie, może z czasem jeszcze się w niej zakocham. Początkowo po ujawnieniu utworów w preselekcjach nawet nie za bardzo ją lubiłem, ale do czasu finału A Dal już się przekonałem.
- BlueeUżytkownik
- Liczba postów : 33
Wto 26 Lut - 23:02
Uwielbiam Origo ale niestety ten nowy utwór Jociego jest dla mnie na chwilą obecną kiepski. Ciekawy klimat ale nic w utworze się nie dzieje. 3/12
- WilkUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 680
Sob 2 Mar - 0:22
Bardzo nie lubiłem stylu muzycznego tego Pana poprzednim razem, teraz odrobinę lepiej to znoszę ale nadal nie są to kompletnie moje klimaty.
- LunaUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 86
Pon 4 Mar - 14:18
Też będę porównywać do Origo (jak zawsze przy powrotach) i niestety porównanie wypada na minus. Choć nadal nie jest źle, bo w 2017 miałam Węgry na samym szczycie mojego rankingu, podczas gdy w tym roku Az én apám jest póki co trzecie. W tym roku utwór bardziej przystępny, ale przez to mniej charakterystyczny. Dałoby się z tego wycisnąć więcej. Na plus bardzo dobra produkcja, wszystko jest na swoim miejscu. Piosenka się wkręca powoli, mimo iż na początku podeszła mi średnio, tak teraz chętnie zapętlam. Daję 10 punktów, gdyż są to totalnie Luniaczkowe klimaty muzyczne, ale nie jest to jakieś arcydzieło by dać więcej. (Zresztą u mnie 12 punktów trudno dostać, piosenka musiałaby być moim absolutnym faworytem, a zazwyczaj pod to kwalifikują się co najwyżej dwa utwory, najczęściej jeden.)
- mercatorUżytkownik
- Liczba postów : 519
Pon 4 Mar - 21:13
Origo kochałem, a obecną piosenkę Popeya z Węgier gardzę . Piosenka przypomina mi zeszłoroczną Armenię. Węgry od powrotu w 2011 roku 8 razy z rzędu awansowały do finału. W tym roku passa zostanie przerwana, nie widzę tego kraju w finale...
- JustiUżytkownik
- Liczba postów : 49
Wto 5 Mar - 12:49
Origo było moim faworytem do wygrania całego konkursu i chętnie wracam do tego utworu.
Tegoroczna piosenka może nie tak charakterystyczna, ale zostaje w głowie i moim zdaniem jest równie dobra. Chyba mam słabość do tego Pana, bo Węgry znowu na czele mojego rankingu
Tegoroczna piosenka może nie tak charakterystyczna, ale zostaje w głowie i moim zdaniem jest równie dobra. Chyba mam słabość do tego Pana, bo Węgry znowu na czele mojego rankingu
Strona 1 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: