Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Skrzeczek
Skrzeczek
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Kaliopi

Liczba postów : 637

ESTONIA: Katarzyna Groniec - Przekleństwo Milleheaven Empty ESTONIA: Katarzyna Groniec - Przekleństwo Milleheaven

Wto 24 Wrz - 23:05
Przedstawiam Wam interpretację Katarzyny Groniec pt. "Przekleństwo Millehaven" z jej albumu z 2008 roku "Na Żywo". Oryginalnym utworem jest "The Curse of Millhaven" pochodzący z albumu "Murder Ballads" z 1996 roku, który wydał Nick Cave & The Bad Seeds. Polski tekst nie jest identycznym tłumaczeniem oryginalnej wersji, oba jednak opowiadają historię o szalonej dziewczynie imieniem Loretta, która przyczyniła się swymi zbrodniami do zaistnienia chaosu w miasteczku. Wersja Katarzyny Groniec została wykorzystana w krótkim filmie animowanym "Millhaven" stworzonym przez Bartosza Kulasa. Dzięki temu, że kiedyś się na niego natknąłem, poznałem to nagranie. Umieszczam go dla zainteresowanych, ale w konkursie udział weźmie samo nagranie z występu Katarzyny Groniec.

Konkursowa interpretacja: (skrót: 4:28-4:58)

Oryginał:

Bartosz Kulas - Millhaven (film krótkometrażowy):

Tekst konkursowej interpretacji:

Tekst oryginalnego nagrania:

ESTONIA: Katarzyna Groniec - Przekleństwo Milleheaven Kasia_1_malyjpg

marjuz lubi ten post

Dawid
Dawid
Administrator
Administrator
Klan : Murzita

Liczba postów : 2295

ESTONIA: Katarzyna Groniec - Przekleństwo Milleheaven Empty Re: ESTONIA: Katarzyna Groniec - Przekleństwo Milleheaven

Pią 4 Paź - 21:27
Szczerze gratuluję odkrycia. Za każdym razem słucham w bezruchu, gdyż napięcie w utworze jest tak duże... Świetna i bardzo niesztandarowa propozycja.  ESTONIA: Katarzyna Groniec - Przekleństwo Milleheaven 1f49e Nick Cave jak zawsze klasa.

Skrzeczek and CB93 lubią ten post

Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1952

ESTONIA: Katarzyna Groniec - Przekleństwo Milleheaven Empty Re: ESTONIA: Katarzyna Groniec - Przekleństwo Milleheaven

Sob 12 Paź - 19:19
Takiej piosenki aktorskiej się w tej edycji zupełnie nie spodziewałem. Co? To niezwykły seans pełen emocji, podczas którego czuję się jak na trzymającym w napięciu thrillerze. A już szczególnie zrobiło na mnie wrażenie jak porównałem sobie z oryginałem. Tutaj jest zupełnie inny nastrój, zupełnie inne wykonanie, a także tekst, który choć trzyma się głównej linii oryginalnej historii, to pozwala sobie na kilka wyraźnych zmian, które zupełnie zmieniają jego wydźwięk. Właśnie takich coverów w tej edycji oczekiwałem - nadających nową jakość. Powodzenia!

Skrzeczek lubi ten post

Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: