Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti Empty BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti

Pon 14 Paź - 0:34
Decydując się na objęcie w tej serii :bulgaria: Bułgarii miałem już w zanadrzu jedną piosenkę krajową, ale niestety tylko na edycję bez języka. A z językiem bez problemu coś się znajdzie, prawda? Otóż nie. Poszukiwania były bolesne i już się pogodziłem z myślą wystawienia czegoś, do czego sam nie jestem w pełni przekonany, gdy jakieś 2 tygodnie temu nadszedł szczęśliwy traf i miałem przełom.

TRIGAIDA to trzyosobowy projekt, w którego skład wchodzą multiinstrumentalista Georgi Marinov, śpiewaczka folkowa Asya Pincheva oraz producent elektroniczny Ivan Shopov. W swoim albumie Elate z 2021 roku połączyli tradycyjne ludowe bułgarskie brzmienia ze współczesną elektroniką. "Sluntseto Trepti" to ich najpopularniejszy utwór z tego albumu i choć chciałbym Wam przybliżyć nieco jego treść, to niestety mogę tylko powiedzieć, że zgodnie z tytułem "słońce migocze" i jest tam mowa o dwóch parach nowożeńców, a tekst jest dość niejasny i otwarty na interpretacje.

Wersja studyjna:

Skrót: 1:00 - 1:30

Wersja live:
Aro
Aro
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Eurofan

Liczba postów : 919

BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti Empty Re: BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti

Wto 22 Paź - 21:59
Oj ja doskonale pamiętam moje męczarnie kilkanaście lat temu, kiedy eksplorowałem rynek bułgarski, i z tego co piszesz niewiele się zmieniło xd
Co do wyboru mam wrażenie że trochę jest to zlepek różnych muzycznych motywów. Wokal to oczywiście eurowizyjna Elitsa Todorova, a instrumentalne wstawki przypominają mi Wanted To od Infected Mushroom, do którego wracam do tej pory Serce (pozdrawiam @Rahei BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti 1f600 ). I jestem w stanie sobie wyobrazić, że dla części osób będzie to ciężkostrawna mieszanka i momentalnie się od niej odbiją. Jednak ja chyba na ten moment jestem w grupie szczerze zaintrygowanej, na pewno będę wracał odkrywać Sluntseto Trepti, bo z pewnością nie jest to piosenka na jedno przesłuchanie.

Fenistil and Rahei lubią ten post

Batiooo
Batiooo
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 353

BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti Empty Re: BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti

Nie 27 Paź - 13:03
tutaj podobnie jak w przypadku Travelerki, rzadko nagradzam cię wyższymi punktami, ale w tej edycji bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłeś. tbh spodziewałbym się po tobie folku w tej edycji, ale bardziej typu Buranovskiye Babushki xdd powodzonka

Fenistil lubi ten post

Skrzeczek
Skrzeczek
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Kaliopi

Liczba postów : 631

Pią 1 Lis - 19:58
Dobrze się stało, że przełom nastąpił, bo to naprawdę dobra propozycja z Bułgarii, a mogło być tak, że wybierzesz, jak wspominasz, utwór, do którego sam nie jesteś w pełni przekonany i który zagubiłby się w półfinale, a tak to jest finał i myślę, że szansa na dobry wynik w nim jest. Dzieje się tu dość dużo, ale dobrze to wszystko poskładane. Ciekawe dźwięki i wokal.

Fenistil lubi ten post

Rahei
Rahei
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 108

Wczoraj o 17:03
Uwielbiam klimat tej piosenki. Tradycja i nowoczesność bardzo smacznie połączona. Wjeżdża replay za replayem. Sluntseto Trepti działa na mnie inspirująco. Zostanie ze mną na długo.
Panią z okładki ukradnę chyba do portretu bohaterki przy sentymentalnym powrocie do Baldur's Gate'a Szeroki uśmiech

Skrzeczek and Fenistil lubią ten post

Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: