- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti
Pon 14 Paź - 0:34
Decydując się na objęcie w tej serii Bułgarii miałem już w zanadrzu jedną piosenkę krajową, ale niestety tylko na edycję bez języka. A z językiem bez problemu coś się znajdzie, prawda? Otóż nie. Poszukiwania były bolesne i już się pogodziłem z myślą wystawienia czegoś, do czego sam nie jestem w pełni przekonany, gdy jakieś 2 tygodnie temu nadszedł szczęśliwy traf i miałem przełom.
TRIGAIDA to trzyosobowy projekt, w którego skład wchodzą multiinstrumentalista Georgi Marinov, śpiewaczka folkowa Asya Pincheva oraz producent elektroniczny Ivan Shopov. W swoim albumie Elate z 2021 roku połączyli tradycyjne ludowe bułgarskie brzmienia ze współczesną elektroniką. "Sluntseto Trepti" to ich najpopularniejszy utwór z tego albumu i choć chciałbym Wam przybliżyć nieco jego treść, to niestety mogę tylko powiedzieć, że zgodnie z tytułem "słońce migocze" i jest tam mowa o dwóch parach nowożeńców, a tekst jest dość niejasny i otwarty na interpretacje.
Wersja studyjna:
Skrót: 1:00 - 1:30
Wersja live:
TRIGAIDA to trzyosobowy projekt, w którego skład wchodzą multiinstrumentalista Georgi Marinov, śpiewaczka folkowa Asya Pincheva oraz producent elektroniczny Ivan Shopov. W swoim albumie Elate z 2021 roku połączyli tradycyjne ludowe bułgarskie brzmienia ze współczesną elektroniką. "Sluntseto Trepti" to ich najpopularniejszy utwór z tego albumu i choć chciałbym Wam przybliżyć nieco jego treść, to niestety mogę tylko powiedzieć, że zgodnie z tytułem "słońce migocze" i jest tam mowa o dwóch parach nowożeńców, a tekst jest dość niejasny i otwarty na interpretacje.
Wersja studyjna:
Skrót: 1:00 - 1:30
Wersja live:
- AroUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 919
Re: BUŁGARIA: TRIGAIDA - Sluntseto Trepti
Wto 22 Paź - 21:59
Oj ja doskonale pamiętam moje męczarnie kilkanaście lat temu, kiedy eksplorowałem rynek bułgarski, i z tego co piszesz niewiele się zmieniło xd
Co do wyboru mam wrażenie że trochę jest to zlepek różnych muzycznych motywów. Wokal to oczywiście eurowizyjna Elitsa Todorova, a instrumentalne wstawki przypominają mi Wanted To od Infected Mushroom, do którego wracam do tej pory (pozdrawiam @Rahei ). I jestem w stanie sobie wyobrazić, że dla części osób będzie to ciężkostrawna mieszanka i momentalnie się od niej odbiją. Jednak ja chyba na ten moment jestem w grupie szczerze zaintrygowanej, na pewno będę wracał odkrywać Sluntseto Trepti, bo z pewnością nie jest to piosenka na jedno przesłuchanie.
Co do wyboru mam wrażenie że trochę jest to zlepek różnych muzycznych motywów. Wokal to oczywiście eurowizyjna Elitsa Todorova, a instrumentalne wstawki przypominają mi Wanted To od Infected Mushroom, do którego wracam do tej pory (pozdrawiam @Rahei ). I jestem w stanie sobie wyobrazić, że dla części osób będzie to ciężkostrawna mieszanka i momentalnie się od niej odbiją. Jednak ja chyba na ten moment jestem w grupie szczerze zaintrygowanej, na pewno będę wracał odkrywać Sluntseto Trepti, bo z pewnością nie jest to piosenka na jedno przesłuchanie.
Fenistil and Rahei lubią ten post
- BatioooUżytkownik
- Liczba postów : 353
Nie 27 Paź - 13:03
tutaj podobnie jak w przypadku Travelerki, rzadko nagradzam cię wyższymi punktami, ale w tej edycji bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłeś. tbh spodziewałbym się po tobie folku w tej edycji, ale bardziej typu Buranovskiye Babushki xdd powodzonka
Fenistil lubi ten post
- SkrzeczekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 631
Pią 1 Lis - 19:58
Dobrze się stało, że przełom nastąpił, bo to naprawdę dobra propozycja z Bułgarii, a mogło być tak, że wybierzesz, jak wspominasz, utwór, do którego sam nie jesteś w pełni przekonany i który zagubiłby się w półfinale, a tak to jest finał i myślę, że szansa na dobry wynik w nim jest. Dzieje się tu dość dużo, ale dobrze to wszystko poskładane. Ciekawe dźwięki i wokal.
Fenistil lubi ten post
- RaheiUżytkownik
- Liczba postów : 108
Wczoraj o 17:03
Uwielbiam klimat tej piosenki. Tradycja i nowoczesność bardzo smacznie połączona. Wjeżdża replay za replayem. Sluntseto Trepti działa na mnie inspirująco. Zostanie ze mną na długo.
Panią z okładki ukradnę chyba do portretu bohaterki przy sentymentalnym powrocie do Baldur's Gate'a
Panią z okładki ukradnę chyba do portretu bohaterki przy sentymentalnym powrocie do Baldur's Gate'a
Skrzeczek and Fenistil lubią ten post
Pozwolenia na tym forum: