Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down

Ile punktów przyznał(a)byś piosence chorwackiej?

0 - 0%
0 - 0%
1 - 17%
2 - 33%
0 - 0%
2 - 33%
1 - 17%
0 - 0%
0 - 0%
0 - 0%

Wszystkich Głosów: 6

Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator
Klan : Manjola

Liczba postów : 1591

CHORWACJA: Damir Kedžo (Divlji vjetre) Empty CHORWACJA: Damir Kedžo (Divlji vjetre)

Sob 29 Lut - 23:02
Kolejna edycja chorwackiego festiwalu Dora zakończona. Zwycięzcą tegorocznego konkursu został Damir Kedžo, który będzie reprezentować :croatia: Chorwację z utworem "Divlji vjetre".

CHORWACJA: Damir Kedžo (Divlji vjetre) Damir_kedzo_by_franjo_matkovic_1

:croatia: (AUDIO) :croatia:
:croatia: (LIVE) :croatia:

TEKST:

Jednom kad zaboraviš mi ime
I krevet hladan postane
Kao snijegom okovane zime
Kad ništa ne preostane
Ja ću te voljeti tad,
Divlji vjetre

U tišini ostavi me gdje sam
Svaka riječ sad prosta je
Odlazi i pusti me da ne znam
Kako čovjek postaje ono što nisi više

(Refren)
Divlji vjetre,
Tu na moj prag uvelo lišće donesi mi
I kišu neka ostavi trag
Tuge u bojama jeseni
A činilo se zauvijek smo dušom i tijelom zaneseni
Ostaje mi tuga u bojama jeseni

(Ono što nisi više)
Hladna kao kiša ledena
Kada voljet prestaneš
I kidaj grane neukrotivo,
Al' prije nego nestaneš

Divlji vjetre,
Tu na moj prag uvelo lišće donesi mi
I kišu neka ostavi trag
Tuge u bojama jeseni
A činilo se zauvijek smo dušom i tijelom zaneseni
Ostaje mi tuga u bojama jeseni

:scroatia: :scroatia: :scroatia: :scroatia: :scroatia:

Ostatnio zmieniony przez Łosoś dnia Pon 2 Mar - 13:59, w całości zmieniany 2 razy
iguś
iguś
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 920

CHORWACJA: Damir Kedžo (Divlji vjetre) Empty Re: CHORWACJA: Damir Kedžo (Divlji vjetre)

Nie 1 Mar - 9:51
Oho, znów Chorwaci grają bardzo bezpiecznie.

Divlji vjetre to naprawdę przyjemna ballada, trochę przestarzała, ale Chorwacja sobie w maju z pewnością wstydu nie przyniesie. Nie widać tu jednak żadnych ambicji na ugranie w Rotterdamie czegoś więcej. Utwór jakich słyszeliśmy już na Eurowizji mnóstwo. Jeśli chodzi o plusy - język narodowy dodaje tej piosence bałkańskiego klimatu, dodatkowo czuć w niej pewną podniosłość, ale nie jest przesadnie pompatyczna. Nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że Divlji vjetre bardziej mi pasuje na Eurowizję juniorską, i to z okolic 2010 roku.
Myślę, że jeśli Chorwacja prześlizgnie się do finału i zajmie w nim lokatę w okolicach 20. miejsca, to będzie można mówić o sukcesie.

5/12
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

CHORWACJA: Damir Kedžo (Divlji vjetre) Empty Re: CHORWACJA: Damir Kedžo (Divlji vjetre)

Nie 1 Mar - 15:10
Jak jakieś państwo bałkańskie nie ma pomysłu na Eurowizję, zawsze może zagrać szach-mat i makao w jednym i wystawić dobrze zaśpiewaną balladę we własnym języku. Nawet jeśli musi grzebać w zakamarkach swoich selekcji, to i tak coś znajdzie, choćby była taka piosenka jedna na dwanaście. Niestety, czasy Joksimovicia już się skończyły i każdego kolejnego roku tego typu utwory są coraz mnie ciekawe.

Ogólnie mam wrażenie, że Chorwacja to bardzo słabo rozwinięty muzycznie kraj, choć jest to państwo najbardziej otwarte na kulturę zachodnią z bloku byłej Jugosławii co widać i czuć. Muzycznie zostaje w czasach kiedy taż Jugosławia jeszcze istniała. Los obdarzył ich pięknymi terenami, lecz nie obdarzył ich dobrem uchem do muzyki. Należy tylko współczuć z powodu takiego cierpienia jakim jest sukcesów na Eurowizji.

"Divlji Vjetre" to taka "Lijepa Tena" 2.0 (Chorwacja 2009) tylko w trochę szybszym wydaniu, nawet wokalista jest podobnie ubrany. Nie sądzę że tym razem uda się wślizgnąć do finału, ale byłoby to przyjemne zaskoczenie. Utwór jest wszak sympatyczny, jest to ballada z gatunku tych żywszych, ma dobry rytm i nie nudzi. Język jest tu tym razem sporą zaletą a tematyka piosenki przypomina mi "Liseja Esenski" Danijela Kajmakoskiego. Mi się umiarkowanie podoba, ale jednak nie czuć tu żadnej większej magii. 6/12
mercator
mercator
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 519

Nie 1 Mar - 18:14
Ten utwór równie dobrze mógł być zaprezentowany na eurowizji 10 lat temu, a i tak nie odniósłby sukcesu. Nudy, straszne nudy, piosenka do zapomnienia...
Sebek
Sebek
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 710

Pią 6 Mar - 16:36
Divlji Vjetre to kolejna przestarzała balladzina do kolekcji w tym roku. Nie jest to takie złe jak zeszłoroczny Roko, bo przesłuchanie tej propozycji było nawet na pewien sposób przyjemne, ale to jest tak bardzo nieodkrywcze. Piosenka powiela schematy typowej, eurowizyjnej, bałkańskiej ballady. Całość jednak jest dosyć dobrze wyważona, nie ma tutaj miejsca na patos. Na plus zaliczyć mogę śpiewanie w swoim ojczystym języku i przyjemny wokal. Awans do finału byłby sporym sukcesem, natomiast z pierwszego półfinału o ten będzie ciężko.
5/12
Dastame
Dastame
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Murzita

Liczba postów : 901

Czw 12 Mar - 14:41
Flop Chorwacji na który się zapowiada to będzie duża strata. Piosenka ma typowo bałkański klimat, ale instrumental i jego głos sprawiają, że bardzo przyjemnie się tego słucha. Nie zdziwię się jak zajmie jedno z ostatnich miejsc ani też nie zdziwi mnie awans z jakimś zapasem. Niby semi ma za dużo pewniaków, ale kto wie u jury powinno być wysoko
7/10
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

Czw 12 Mar - 15:51
Dastame napisał:Flop Chorwacji na który się zapowiada (...)

Jak się zapowiada to nie flop. Flop to klapa; wynik poniżej oczekiwań.
Szymek79
Szymek79
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 551

Nie 22 Mar - 17:18
Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: