BELGIA: Cesária Évora - Petit Pays
+2
marjuz
Dawid
6 posters
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
BELGIA: Cesária Évora - Petit Pays
Wto 26 Maj - 23:50
Myślałem długo, ale nic lepszego już nie wymyślę.
Przed państwem "Bosonoga diva" jak zwykło nazywać się Cesárię Évorę. Ta owiana kultem artystka jest narodowym symbolem Republiki Zielonego Przylądka. To wokół miłości do rodzinnych stron powstała duża część dorobku muzycznego Cesárii. Jej ogromna popularność we Francji i Portugalii stała się jednocześnie zwróceniem światowych oczu w kierunku ubogiego państwa, z którego pochodziła. Wykonywała muzykę z gatunku "morna", a podczas portugalskiego epizodu jej życia również fado. Śpiewała wyłącznie po kreolsku (lokalnym dialekcie) i portugalsku. Powstałą w 1995 roku piosenkę "Petit Pays" zadedykowała wszystkim Kabowerdeńczykom, którzy musieli wyemigrować z ojczyzny w celach zarobkowych. Tytuł dosłownie oznacza "małe państewko" - tak właśnie zostało określone rodzinne ciepło i miejsce gdzie żyją Twoi bliscy. Piosenkarka to również działaczka społeczna. Wspierała młodych artystów z Wysp Zielonego Przylądka, finansowała akcje walki z AIDS w Afryce, budowę wiosek dziecięcych oraz ochronę środowiska naturalnego. Uhonorowana została wieloma odznaczeniami za zasługi dla dorobku kulturowego Portugalii, Francji oraz jej rodzinnego Cabo Verde. Évora zmarła w grudniu 2011 roku.
Wersja z lepszym audio, bez teledysku
Skrót: 2:42 - 3:32
La na céu bo é um estrela Ki catá brilha Li na mar bô é um areia Ki catá moja Espaiote nesse munde fora Sô rotcha e mar Terra pobre chei di amor Tem morna tem coladera Terra sabe chei di amor Tem batuco tem funaná Espaiote nesse munde fora Sô rotcha e mar Terra pobre chei di amor Tem morna tem coladera Terra pobre chei di amor Tem batuco tem funaná Oi tonte sodade sodade sodade Oi tonte sodade sodade sem fim Oi tonte sodade sodade sodade Oi tonte sodade sodade sem fim La na céu bo é um estrela Ki catá brilha Li na mar bô é um areia Ki catá moja Espaiote nesse munde fora Sô rotcha e mar Terra pobre chei di amor Tem morna tem coladera Terra sabe… Petit pays je t'aime beaucoup Petit petit je l'aime beaucoup | Tam, na niebie jesteś gwiazdą Która nie świeci Tu, na morzu jesteś ziarenkiem piasku Którego nie zwilża woda Rozproszeni na całym świecie Tylko kamienie i morze Biedna ziemia pełna miłości Z rytmami morny* i coladery* Piękna ziemia pełna miłości Z rytmami batuco* i funany* Rozproszeni na całym świecie Tylko kamienie i morze Biedna ziemia pełna miłości Z rytmami morny* i coladery* Piękna ziemia pełna miłości Z rytmami batuco* i funany* Jaka wielka tęsknota, tęsknota, tęsknota** Jak wielka tęsknota, tęsknota bez końca Jaka wielka tęsknota, tęsknota, tęsknota Jak wielka tęsknota, tęsknota bez końca Tam, na niebie jesteś gwiazdą Która nie świeci Tu, na morzu jesteś ziarenkiem piasku Którego nie zwilża woda Rozproszeni na całym świecie Tylko kamienie i morze Biedna ziemia pełna miłości Z rytmami morny* i koladery* Piękna ziemia... Mały kraju, bardzo cię kocham Mały, mały, bardzo go kocham * morna, coldera, batuco i funaná to rodzaje tradycyjnej muzyki i tańców z Wysp Zielonego Przylądka. ** sodade (port. saudade) jest pojęciem stricte portugalskim, które przeniknęło do dawnych kolonii Portugalii i którego nie da się bezpośrednio oddać ani przełożyć. Oznacza ono rodzaj nostalgii i melancholii związanej z idealizowaniem przeszłości i jest nie tyle stanem ducha, co cechą charakteru. Najczęściej (choć nie zawsze trafnie) przekłada się to pojęcie jako żal, tęsknotę, melancholię czy nostalgię. Do pewnego stopnia jest to mieszanina wszystkich tych pojęć. |
- GośćGość
Re: BELGIA: Cesária Évora - Petit Pays
Sro 27 Maj - 10:06
Wzruszyłam się biografią artystki. Była bardzo pomocną i uczynną kobietą. Wspierała obywateli własnego państwa oraz zwracała uwagę na problemy świata.
Jeśli chodzi o utwór, nie jest to typ muzyki, którego słucham na co dzień, aczkolwiek jestem wrażliwą osobą, jeśli chodzi o historie ludzi i ich dzieła. Uwielbiam poznawać inne kultury, filozofie, religie. Uważam, że taka czynność rozwija człowieka. Tak jak w poprzedniej edycji, najbardziej zaintrygował mnie tekst. Rozpisałabym się, co dla mnie oznacza, jednakże jest to dla mnie nader intymne. Po prostu dziękuję Ci za tę piosenkę.
Jeśli chodzi o utwór, nie jest to typ muzyki, którego słucham na co dzień, aczkolwiek jestem wrażliwą osobą, jeśli chodzi o historie ludzi i ich dzieła. Uwielbiam poznawać inne kultury, filozofie, religie. Uważam, że taka czynność rozwija człowieka. Tak jak w poprzedniej edycji, najbardziej zaintrygował mnie tekst. Rozpisałabym się, co dla mnie oznacza, jednakże jest to dla mnie nader intymne. Po prostu dziękuję Ci za tę piosenkę.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Czw 28 Maj - 21:53
Cieszę się wystawiłeś tę piosenkę ale przede wszystkim tę artystkę. Piękna osobistość, która wkładała całą duszę w tworzenie muzyki. To słychać i czuć również w tym utworze, dzięki któremu można poczuć się jakbyśmy na chwilę byli właśnie tam; na zapomnianej przez fale Atlantyku jednej wysp archipelagu Cape Verde. życzę wszystkie najlepszego i powodzenia z maturką
- WilkUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 680
Sob 30 Maj - 0:46
Mimo delikatnego czepiania się Twojego songa (a raczej stylu jego wykonania) w poprzedniej edycji to mimo wszystko w ogólnym rozrachunku całkiem dobrze mi on wypadł na tle konkurencji w półfinale i finale, stąd w miarę wysokie noty, w sumie interesująca to była propozycja. Teraźniejszy wybór oczywiście poprzedniego nie przebija więc jeszcze nie wiem jak to ocenię, na pewno nie do końca mi to siadło przy pierwszym przesłuchaniu ale szacunek za przekaz i wkład w działania społeczne dla tej artystki, fajną ciekawostką było też usłyszeć jej duet z Kayah dzisiaj na prezentacji PdF'owych piosenek bo akurat takiej kolaboracji się nie spodziewałem.
- AroUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 919
Sob 30 Maj - 14:39
Wow. Po dwóch żarcikach i przekombinowanym Loicu jestem w stanie polubić propozycję z . Piosenka ma przede wszystkim świetny klimat, z którego wręcz wylewa się nostalgia i pewnego rodzaju smutek. Praktycznie wszystko doskonale opisał @marjuz
Podpisuję się pod tym całym sobą.
I powodzenia z maturką
marjuz napisał:Piękna osobistość, która wkładała całą duszę w tworzenie muzyki. To słychać i czuć również w tym utworze, dzięki któremu można poczuć się jakbyśmy na chwilę byli właśnie tam; na zapomnianej przez fale Atlantyku jednej wysp archipelagu Cape Verde.
Podpisuję się pod tym całym sobą.
I powodzenia z maturką
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Pon 1 Cze - 11:48
- Szymek79Użytkownik
- Liczba postów : 551
Wto 2 Cze - 0:36
Trochę Portugalii, trochę Brazylii, trochę Afryki jak to u Cesarii. Chyba twój najlepszy utwór po powrocie przynajmniej dla mnie. Powodzenia bo to na pewno nie będą klimaty dla każdego.
Pozwolenia na tym forum: