- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
UKRAINA: Verka Serduchka (Dancing Lasha Tumbai)
Nie 28 Lut - 15:21
Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 78
Ta piosenka i występ ryją banię na tak wielu poziomach... Trzeba jednak przyznać, że muzycznie jest to na swój specyficzny sposób naprawdę świetne i potrafi bez problemu wryć się w mózg. Jest w tym masa takiej dyskotekowej energii, która nie pozwala człowiekowi pozostać w bezruchu, nóżka zawsze zacznie chodzić. Pamiętam, że w 2007 roku w ogóle tego nie doceniałem i bałem się ewentualnego zwycięstwa Verki. Postrzegałem to wtedy jedynie jako próbę złapania ludzi na jak największą szopkę, ale teraz wyraźnie widzę, że to nie mogło być tylko to.
Szopka zresztą fenomenalnie się udała. Mamy tu przede wszystkim do przesady kiczowate, zwydziwiane stroje. Jak to kiedyś powiedziała nam eurowizyjna księga rekordów: "najbardziej srebrne" w historii. Gdy dołożymy do tego wielgachną gwiazdę na głowie Verki, to wydaje się, że kosmitką jest nie tylko w przenośni, ale też z wyglądu. Swoją drogą przez długi czas jakoś mi umykało, że Verka to drag queen. Była w końcu postacią na tyle dziwną, że w tym całym natłoku bodźców jakakolwiek płeć automatycznie schodziła gdzieś na dalszy plan.
Verka wykazuje się na scenie ogromną ilością charyzmy, a przy okazji także świetnymi ruchami. Bardzo podoba mi się ogólna koncepcja tej piosenki - jak to mówi na początku sama Verka: "I don't speak English, let's speak dance". Wszystko to, co dostajemy później, jest już tylko pretekstem do dzikiej imprezy i faktycznie nie potrzeba do tego znajomości żadnych innych języków.
Dawid, Darka and Aleks lubią ten post
Pozwolenia na tym forum: