Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

HOLANDIA: Justine Pelmelay (Blijf zoals je bent) Empty HOLANDIA: Justine Pelmelay (Blijf zoals je bent)

Wto 9 Mar - 0:38

Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 68

To jest taka śliczna, spokojna ballada. W sumie ciężko mi określić, co aż tak mnie w niej ujmuje, ale już od pierwszego odsłuchu od razu zwróciła moja uwagę. Jest chyba po prostu taka harmonijna i pełna ciepła... Szczególnie korzystnie wypada także w tej instrumentalnej oprawie - w wersji studyjnej już mi się aż tak nie podoba.

Bardzo lubię też to, w jaki sposób przez cały czas trwania utworu balansujemy gdzieś na granicy satysfakcji. Refreny są bardzo dobre, ale śpiewane z pewną rezerwą, tak by punkt kulminacyjny przyszedł dopiero na koniec - i dokładnie tak się dzieje. Końcówka bridge'a jest już solidnie dociśnięta, potem przychodzi chwilowa wyciszenie i ostateczne zakończenie długą, wysoką nutą w wykonaniu Justine...

... której to niestety wokalistka o dziwo nie jest w stanie dociągnąć.  Zmartwiony Nie mam pojęcia, co się tutaj stało, bo przez całą resztę utworu wokalnie spisywała się znakomicie. Na swój sposób jednak paradoksalnie czyni to dla mnie ten występ nawet lepszym, bo wzbudza we mnie bardzo mocne, nieoczekiwane uczucia - a konkretnie ogromne współczucie dla Justine, która jest na końcu tą swoją wpadką wyraźnie załamana. Aż chce się ją przez to wszystko przytulić. Wink Trzymaj się, kochana!

Wspomnę jeszcze tylko o tym, że piosenka, której tytuł w tłumaczeniu brzmi "Pozostań jaki jesteś" jest dość klasyczną miłosną balladą, choć w moim odczuciu zamiast o miłości romantycznej może tu być też mowa o bardzo bliskiej przyjaźni. Justine opowiada o relacji z najbliższym jej człowiekiem. Znała go przez lata i ich relacja była dość chłodna, aż pewnego razu coś zaskoczyło i stali się sobie bliscy. Przeszli przez wiele, ale wciąż jest dużo rzeczy, których mogą się nauczyć od siebie nazwajem. Ona chce tylko, że on pozostał tym samym wspaniałym człowiekiem jakim jest teraz i żeby się nie zmianiał.

marjuz lubi ten post

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: