- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
MOŁDAWIA: SunStroke Project & Olia Tira (Run Away)
Sro 10 Mar - 0:55
Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 65
Wszyscy znamy dobrze tę piosenkę i wszyscy wiemy, co jest w niej takiego epickiego. Jak sama nazwa wskazuje, jest to oczywiście Epic Sax Guy. Kiedy coś jest w stanie przebić eurowizyjną bańkę i stać się powszechnie znanym memem, to wiedz, że coś się dzieje. Jego ruchy są absolutnie genialne i uwielbiam to, jak ostentacyjnie ten saksofon jest w tym wszystkim tylko opcjonalnym rekwizytem, a nie prawdziwym instrumentem. Na pewno w dopełnieniu obrazu pomaga też przesadnie imprezowa stylówka Epic Sax Guya. No i nie zapominajmy, że ten motyw muzyczny jest sam w sobie po prostu niesamowicie chwytliwy.
Tyle że to, o czym powyżej napisałem, zdecydowanie nie wystarczyłoby, żeby się załapać do mojej topki. Mam wrażenie, że ten mem z czasem całkowicie przyćmił tę piosenkę, a to naprawdę świetna dyskotekowa rąbanka z paroma ciekawymi pomysłami. Zwrotki mimo energicznego charakteru utworu są stosunkowo stonowane, ale umiejętnie budują napięcie do refrenu, gdzie występują (dosłownie) wybuchy skumulowanej energii. Jestem wielkim fanem bridge'a, w którym rytm śpiewanego tekstu na chwilę ulega zupełnej odmianie i znacznie przyspiesza. W tym momencie szczególnie błyszczy także w moim odczuciu głos wokalisty.
Całość utworu jest niesamowicie umiejętnie podlana sokiem z motywów instrumentalnych: zarówno skrzypiec, jak i oczywiście saksofonu. Te fragmenty wchodzą zawsze dokładnie wtedy, gdy powinny i są też świetnie wyeksponowane na scenie, o czym już zresztą pisałem. Występ jest dobry i energiczny, a futurystyczne elementy charakteryzacji bardzo pasują do klimatu piosenki.
Pozwolenia na tym forum: