Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

MOŁDAWIA: SunStroke Project & Olia Tira (Run Away) Empty MOŁDAWIA: SunStroke Project & Olia Tira (Run Away)

Sro 10 Mar - 0:55

Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 65

Wszyscy znamy dobrze tę piosenkę i wszyscy wiemy, co jest w niej takiego epickiego. Jak sama nazwa wskazuje, jest to oczywiście Epic Sax Guy. Szeroki uśmiech Kiedy coś jest w stanie przebić eurowizyjną bańkę i stać się powszechnie znanym memem, to wiedz, że coś się dzieje. Wink Jego ruchy są absolutnie genialne i uwielbiam to, jak ostentacyjnie ten saksofon jest w tym wszystkim tylko opcjonalnym rekwizytem, a nie prawdziwym instrumentem. Na pewno w dopełnieniu obrazu pomaga też przesadnie imprezowa stylówka Epic Sax Guya. No i nie zapominajmy, że ten motyw muzyczny jest sam w sobie po prostu niesamowicie chwytliwy.

Tyle że to, o czym powyżej napisałem, zdecydowanie nie wystarczyłoby, żeby się załapać do mojej topki. Mam wrażenie, że ten mem z czasem całkowicie przyćmił tę piosenkę, a to naprawdę świetna dyskotekowa rąbanka z paroma ciekawymi pomysłami. Zwrotki mimo energicznego charakteru utworu są stosunkowo stonowane, ale umiejętnie budują napięcie do refrenu, gdzie występują (dosłownie) wybuchy skumulowanej energii. Jestem wielkim fanem bridge'a, w którym rytm śpiewanego tekstu na chwilę ulega zupełnej odmianie i znacznie przyspiesza. W tym momencie szczególnie błyszczy także w moim odczuciu głos wokalisty.

Całość utworu jest niesamowicie umiejętnie podlana sokiem z motywów instrumentalnych: zarówno skrzypiec, jak i oczywiście saksofonu. Te fragmenty wchodzą zawsze dokładnie wtedy, gdy powinny i są też świetnie wyeksponowane na scenie, o czym już zresztą pisałem. Występ jest dobry i energiczny, a futurystyczne elementy charakteryzacji bardzo pasują do klimatu piosenki.
Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: