POLSKA: RAFAŁ (The Ride)
+18
Fenistil
Aro
Łosoś
Iker
Poland
Charmoiselle
mercator
Daniell
kavinsky
Aleks
Szymek79
Darka
lepik
marjuz
Morison
Liver
IgorBielak
Wilk
22 posters
Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Ile punktów przyznał(a)byś propozycji polskiej?
- AroUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 919
Re: POLSKA: RAFAŁ (The Ride)
Sob 17 Kwi - 23:02
Ten wystep jest tylko potwierdzeniem wszystkich teorii o obaw, które mam od premiery - The Ride nie jest utworem pisanym pod Rafała, a piosenki też trzeba umieć kupować i dopasowywać pod konkretne osoby. Brzoza tego kompletnie nie czuje, jest bardzo drewniany i nienaturalny, a te jego ruchy robota to flashbacki z lizbońskiego węża, do tego wczesniej przygotowany wokal, także wykonanie na żywo będzie zagadką do maja (to też o czymś świadczy). Miało być światowo i ejtisowo, a otoczkowo jesteśmy bliżej gali disco-polo.
Dawid and Sebek lubią ten post
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Nie 18 Kwi - 15:16
Na pierwszy rzut oka wygląda to nieźle, ale chyba głównie dzięki tancerzom, którzy odwracają uwagę of Rafała. Na Eurowizji będzie ich o połowę mniej niż tutaj, efekt będzie na pewno dużo słabszy. Sam Rafał na pewno nie był gwiazdą tego występu, wypadł dość nijako. Ruchy robota - tragedia. Wokal bardzo poprawny, ale pomimo rzekomego przygotowania go wcześniej i tak brzmi płasko.
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Sro 21 Kwi - 12:02
Attention, XNT!
Skrzeczek, iguś, Łosoś, Sebek and Wilk lubią ten post
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
Czw 22 Kwi - 0:00
RAFAŁ się coraz bardziej rozkręca
.....................................
Wilk lubi ten post
CB93 nie lubi tego postu
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 920
Pią 23 Kwi - 18:56
Ah, dziś minęło dokładnie 6 tygodni od momentu ogłoszenia Rafała Brzozowskiego jak reprezentanta Polski z piosenką Jazda. Myślę więc, że mogę na spokojnie, bez żadnych emocji, wypowiedzieć się o mojej opinii na ten temat.
Jazda jest piosenką... słabą. Po prostu. Najzwyklejszy w świecie pop, który ma szansę być chwytliwy, ale bez szans na większy sukces. Utwór jest kompletnie jednostajny i nie zaskakuje słuchacza w żadnym momencie.
Uważam, że na ESC to właśnie utwór jest tym najważniejszym elementem (wow, konkurs piosenki, odkryłem Amerykę) i nawet gdyby był śpiewany przez kogoś o charyzmie na poziomie Conchity to średnio bym to widział.
A tymczasem śpiewany jest przez jednego z najbardziej nijakich przedstawicieli polskiej sceny muzycznej. Rafał Brzozowski wypada dobrze jako prowadzący teleturniejów, ale nie niestety jako artysta sceniczny nie ma kompletnie charyzmy i osobowości. Wokalnie jest znośny, choć to oczywiście zależy od wykonywanego utworu. Widzę więc to w coraz czarniejszych barwach.
Na dodatek Rafał i Jazda po prostu za grosz do siebie nie pasują. To tak jakby zjeść kanapkę z płynem do mycia naczyń, pewne rzeczy po prostu ze sobą nie współgrają. Jego wokal sprawia, że ten słaby utwór staje się ciężki w odbiorze.
Jako gwóźdź do trumny zaliczmy fakt, że Rafał tragicznie rusza się na scenie i wygląda to karykaturalnie. Jednocześnie jest to taki typ utworu, że stanie jak słup przez 3 minuty wypadnie jeszcze gorzej (chociaż Roxen z Wiśnia Czerwień pokazała, że się da). Konflikt tragiczny. Podczas ruchu trzeba się także nastawić na problemy wokalne, ale od czego są chórki z taśmy.
Podsumowując - wszystko tutaj poszło ź l e. Nie chce mi się wchodzić w kwestię ewentualnych alternatyw TVP w kontekście ESC 2021, bo tak naprawdę nigdy się nic na ten temat nie dowiemy, ale po prostu nóż w kieszeni się otwiera na myśl, że kierownictwo Telewizji Polskiej, ludzie myślący, dokonali takiego koszmarnego wyboru.
Jedynym plusem jest to, że o temacie w mediach było bardzo głośno, więc Jacuś dostanie 20 maja swoje piki. Po trupach do celu jak to mówią.
Jednocześnie nie mam zamiaru zapierać się, że na 100% nie wejdziemy do finału - Eurowizja już nie takie kwiatki widziała. Na finałowy występ jednak w mojej ocenie w tym roku kompletnie nie zasługujemy. W przypadku awansu - OK, perspektywa zobaczenia paska "Poland" na finałowej tabeli zawsze gdzieś tam cieszy, jednak w przypadku gdy pod koniec wyników 2 semi wśród niewyczytanych pozostanie Polska i kraje, na których mi bardziej zależy, to bez wahania będę trzymać kciuki za któryś z nich.
Jest to i dla mnie ciekawe doświadczenie, bo po raz pierwszy odkąd angażuję się w konkurs mocniej emocjonalnie (czyli od 2014) zwyczajnie nie lubię polskiej piosenki (Jazda to zdecydowanie najgorszy utwór w historii polskich startów). Te z lat 2014-2020 wzbudzały moją sympatię w mniejszym lub większym stopniu. Pozwala mi to podejść do konkursu w Rotterdamie troszkę na zasadzie Polska dla mnie nie istnieje i z całą ulgą mogę stwierdzić, że nadal jestem nim kosmicznie podjarany i już nie mogę się doczekać prób.
Poruszając jeszcze jedną kwestię:
Krytyka reprezentanta i piosenki - TAK, łapki w dół na YT - TAK (osobiście nie łapkuję w dół na YT niczego, ale jeśli ktoś uważa utwór za kiepski ma prawo dać łapkę w dół, nikomu to krzywdy nie robi), hejt skierowany w Rafała jako osobę - NIE.
Na koniec - wśród polskich fanów w pewnym stopniu panuje przekonanie, że nowy polski team eurowizyjny bez Smugi to mesjasze zesłani z niebios, aby wyzwolić Polskę z eurowizyjnych nizin, którzy zapewnią porywający występ na miarę finału, a przygotowania do ESC 2022 rozpoczną już w czerwcu. No powiem tak - co roku jest gadanie, że za rok będzie lepiej. Jak zobaczę, to uwierzę.
Pozostaje mi tylko powiedzieć LEC RAJD
Jazda jest piosenką... słabą. Po prostu. Najzwyklejszy w świecie pop, który ma szansę być chwytliwy, ale bez szans na większy sukces. Utwór jest kompletnie jednostajny i nie zaskakuje słuchacza w żadnym momencie.
Uważam, że na ESC to właśnie utwór jest tym najważniejszym elementem (wow, konkurs piosenki, odkryłem Amerykę) i nawet gdyby był śpiewany przez kogoś o charyzmie na poziomie Conchity to średnio bym to widział.
A tymczasem śpiewany jest przez jednego z najbardziej nijakich przedstawicieli polskiej sceny muzycznej. Rafał Brzozowski wypada dobrze jako prowadzący teleturniejów, ale nie niestety jako artysta sceniczny nie ma kompletnie charyzmy i osobowości. Wokalnie jest znośny, choć to oczywiście zależy od wykonywanego utworu. Widzę więc to w coraz czarniejszych barwach.
Na dodatek Rafał i Jazda po prostu za grosz do siebie nie pasują. To tak jakby zjeść kanapkę z płynem do mycia naczyń, pewne rzeczy po prostu ze sobą nie współgrają. Jego wokal sprawia, że ten słaby utwór staje się ciężki w odbiorze.
Jako gwóźdź do trumny zaliczmy fakt, że Rafał tragicznie rusza się na scenie i wygląda to karykaturalnie. Jednocześnie jest to taki typ utworu, że stanie jak słup przez 3 minuty wypadnie jeszcze gorzej (chociaż Roxen z Wiśnia Czerwień pokazała, że się da). Konflikt tragiczny. Podczas ruchu trzeba się także nastawić na problemy wokalne, ale od czego są chórki z taśmy.
Podsumowując - wszystko tutaj poszło ź l e. Nie chce mi się wchodzić w kwestię ewentualnych alternatyw TVP w kontekście ESC 2021, bo tak naprawdę nigdy się nic na ten temat nie dowiemy, ale po prostu nóż w kieszeni się otwiera na myśl, że kierownictwo Telewizji Polskiej, ludzie myślący, dokonali takiego koszmarnego wyboru.
Jedynym plusem jest to, że o temacie w mediach było bardzo głośno, więc Jacuś dostanie 20 maja swoje piki. Po trupach do celu jak to mówią.
Jednocześnie nie mam zamiaru zapierać się, że na 100% nie wejdziemy do finału - Eurowizja już nie takie kwiatki widziała. Na finałowy występ jednak w mojej ocenie w tym roku kompletnie nie zasługujemy. W przypadku awansu - OK, perspektywa zobaczenia paska "Poland" na finałowej tabeli zawsze gdzieś tam cieszy, jednak w przypadku gdy pod koniec wyników 2 semi wśród niewyczytanych pozostanie Polska i kraje, na których mi bardziej zależy, to bez wahania będę trzymać kciuki za któryś z nich.
Jest to i dla mnie ciekawe doświadczenie, bo po raz pierwszy odkąd angażuję się w konkurs mocniej emocjonalnie (czyli od 2014) zwyczajnie nie lubię polskiej piosenki (Jazda to zdecydowanie najgorszy utwór w historii polskich startów). Te z lat 2014-2020 wzbudzały moją sympatię w mniejszym lub większym stopniu. Pozwala mi to podejść do konkursu w Rotterdamie troszkę na zasadzie Polska dla mnie nie istnieje i z całą ulgą mogę stwierdzić, że nadal jestem nim kosmicznie podjarany i już nie mogę się doczekać prób.
Poruszając jeszcze jedną kwestię:
Krytyka reprezentanta i piosenki - TAK, łapki w dół na YT - TAK (osobiście nie łapkuję w dół na YT niczego, ale jeśli ktoś uważa utwór za kiepski ma prawo dać łapkę w dół, nikomu to krzywdy nie robi), hejt skierowany w Rafała jako osobę - NIE.
Na koniec - wśród polskich fanów w pewnym stopniu panuje przekonanie, że nowy polski team eurowizyjny bez Smugi to mesjasze zesłani z niebios, aby wyzwolić Polskę z eurowizyjnych nizin, którzy zapewnią porywający występ na miarę finału, a przygotowania do ESC 2022 rozpoczną już w czerwcu. No powiem tak - co roku jest gadanie, że za rok będzie lepiej. Jak zobaczę, to uwierzę.
Pozostaje mi tylko powiedzieć LEC RAJD
Dawid, marjuz, Aro, Fenistil, Łosoś, Sebek and Aleks lubią ten post
Pią 23 Kwi - 21:42
nawet nie zauważyłem kiedy Polska spadła w notowaniach bukmacherów na 37 pozycję
Autor powyższego posta: Yngwie
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
Sob 24 Kwi - 22:35
aka live espana party 2021
Dawid, iguś, Fenistil, Łosoś, Sebek, Aleks, Dastame and Wilk lubią ten post
Nie 25 Kwi - 10:31
The Ride z wczorajszego hiszpańskiego PreParty // muszę powiedzieć, że podoba mi się ta gitarkowa wersja - dobrze to wyszło.
Wilk lubi ten post
- WilkUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 680
Czw 29 Kwi - 21:52
Wywiad z wiwi. Bardzo podoba mi się zaangażowanie Rafała w wywiady.
Czw 29 Kwi - 22:19
a mnie pozytywnie zakoczył fakt, że Rafał w miarę sprawnie posługuje się angielskim, nie oszukujmy się to jest pokolenie 40-latków! miałem kiedyś przełożonego, który był w firmie jednocześnie dyrektorem na region centralnej i wschodniej Europy i mówił po angielsku gorzej od Rafała na dodatek nie mówi jak z translatora, ale ma w tym swój wyraz i sposób bycia - to jest bardzo na plus (kurczę przypomniał mi się Donatan w Kopenhadze i ani me ani be podczas konferencji oraz meet & greet haha).
Fenistil, Aleks and Wilk lubią ten post
- XytrosUżytkownik
- Liczba postów : 70
Pią 9 Lip - 21:21
Największym pozytywem, jak dla mnie był występ, nie był jak na Polskie standardy skromny i bez wyrazu, tutaj się coś nawet działo..niestety na tym pozytywy się kończą bo ani piosenka ani ten Pan mnie nie zachwycają...jego głos w ogóle nie jest charakterystyczny i w dodatku nie był jakiś wybitny, zginął zwyczajnie w tłumie, to nie miało prawa się udać, już czekając podczas wyczytywania ostatniego finalisty kibicowałem Finlandii bo bardziej na ten finał zasługiwali. Ocena oczywiście 1/12.
Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Pozwolenia na tym forum: