Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

CHORWACJA: Claudia Beni (Više nisam tvoja) Empty CHORWACJA: Claudia Beni (Više nisam tvoja)

Sro 17 Mar - 8:31

Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 55

Eurowizja 2003 była moją pierwszą oglądaną na żywo, ale w sumie niewiele z niej pamiętam, a już na pewno nie pamiętam chorwackiego występu. Gdy wróciłem jednak po jakimś czasie do tej edycji konkursu, to ta piosenka od razu zwróciła moją uwagę. Jest w moim odczuciu takim przywołującym nostalgię popowym powrotem do tamtych lat. W komentarzach na yt widzę w jej kontekście dużo przyrównań Claudii Beni do miana chorwackiej Britney Spears i muszę przyznać, że faktycznie coś w tym jest.

Niespełna 17-letnia Claudia z pazurem śpiewa tu o swojej niezależności i pewności siebie, na które wpłynęło wyrwanie się z toksycznego związku. Instrumental jest dość drapieżny, mocno pulsujący rytmem i solidnie mi się wkręca. Podoba mi się ta wersja dwujęzyczna, bo dzięki językowi chorwackiemu nie brzmi to zbyt typowo, a z kolei angielski fragment w końcówce jest elementem odświeżającym. Całość występu dopełnia całkiem fajna, również pulsująca choreografia w wykonaniu tancerzy/chórzystów. Co ciekawe, jednym z tych tancerzy był Andrej Babić, czyli sam twórca muzyki i tekstu tej piosenki. Uśmiech

Jeśli do czegoś z kolei miałbym się przyczepić, to byłyby to głównie kwestie wokalu, który w tym występie nie tylko nie lśni, ale wręcz wydaje się być mocno przytłoczony tym ciężkim instrumentalem. Na szczęście w tego typu utworze nie to jest najważniejsze, a nie jest też na tyle źle, żeby raziło to w uszy. Ogólnie zdaję sobie sprawę, że doceniam tę piosenkę o wiele bardziej niż na to obiektywnie zasługuje, ale to w końcu moja lista. Wink

Dawid and lepik lubią ten post

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: