- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
CHORWACJA: Claudia Beni (Više nisam tvoja)
Sro 17 Mar - 8:31
Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 55
Eurowizja 2003 była moją pierwszą oglądaną na żywo, ale w sumie niewiele z niej pamiętam, a już na pewno nie pamiętam chorwackiego występu. Gdy wróciłem jednak po jakimś czasie do tej edycji konkursu, to ta piosenka od razu zwróciła moją uwagę. Jest w moim odczuciu takim przywołującym nostalgię popowym powrotem do tamtych lat. W komentarzach na yt widzę w jej kontekście dużo przyrównań Claudii Beni do miana chorwackiej Britney Spears i muszę przyznać, że faktycznie coś w tym jest.
Niespełna 17-letnia Claudia z pazurem śpiewa tu o swojej niezależności i pewności siebie, na które wpłynęło wyrwanie się z toksycznego związku. Instrumental jest dość drapieżny, mocno pulsujący rytmem i solidnie mi się wkręca. Podoba mi się ta wersja dwujęzyczna, bo dzięki językowi chorwackiemu nie brzmi to zbyt typowo, a z kolei angielski fragment w końcówce jest elementem odświeżającym. Całość występu dopełnia całkiem fajna, również pulsująca choreografia w wykonaniu tancerzy/chórzystów. Co ciekawe, jednym z tych tancerzy był Andrej Babić, czyli sam twórca muzyki i tekstu tej piosenki.
Jeśli do czegoś z kolei miałbym się przyczepić, to byłyby to głównie kwestie wokalu, który w tym występie nie tylko nie lśni, ale wręcz wydaje się być mocno przytłoczony tym ciężkim instrumentalem. Na szczęście w tego typu utworze nie to jest najważniejsze, a nie jest też na tyle źle, żeby raziło to w uszy. Ogólnie zdaję sobie sprawę, że doceniam tę piosenkę o wiele bardziej niż na to obiektywnie zasługuje, ale to w końcu moja lista.
Dawid and lepik lubią ten post
Pozwolenia na tym forum: