- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
MOŁDAWIA: Nelly Ciobanu (Hora din Moldova)
Sro Kwi 28, 2021 8:11 pm
Fenistilowa Topka Wszechczasów
Miejsce 8
Wieś tańczy i śpiewa. Na pewno nie każdemu ta piosenka podchodzi, ale ja jestem w niej zakochany już długie lata. Folk w takim wydaniu brzmi dla mnie dynamicznie, nowocześnie, a jednocześnie szalenie autentycznie. Zresztą tematyka piosenki też jest mocno pro-narodowa i ta miłość do kraju jest w niej wyraźnie obecna.
Cieszy mnie niezmiernie, że na scenie pojawiły się ludowe stroje, pojawili się tancerze (swoją drogą naprawdę rewelacyjni!), a przede wszystkim pojawił się "pan z kijem", jak go sobie w myślach nazywam. To niesamowite, że sam jeden tak genialnie pracował dla Nelly jako męski chórek (RU!), a jeszcze do tego tak ładnie machał kijem. Wspaniale, że kamera się na nim skupiła w kluczowym momencie utworu, bo przynajmniej miał swoją chwilę sławy. Do dziś nie jestem do końca pewny o co z tym kijem chodziło, ale zakładam, że to coś z miejscowego folkloru, co wzbudza moją jeszcze większą sympatię. No ale oczywiście nie tylko pan z kijem, ale także Nelly jest tutaj cudowna. Głos ma mocny, charyzmy sporo, energii pod dostatkiem.
Piosenka jak już wspomniałem bardzo trafia w moje gusta. Jest wiejsko, ale nie za bardzo, nie za mało - tak idealnie w sam raz. Początek jest wolny i bardzo klimatycznie wprowadza w dalszą część utworu, kiedy to nadchodzi prawdziwa lawina energii. W instrumentalu królują instrumenty dęte, więc moje uszy mogą się pławić w tych dźwiękach do woli.
Dawid and CB93 lubią ten post
Pozwolenia na tym forum: