FRANCJA: Destination Eurovision 2019
+9
Fenistil
Dastame
iguś
Yngwie / admin
marjuz
Dawid
Sebek
KarolStark
Łosoś
13 posters
Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
FRANCJA: Destination Eurovision 2019
Czw 6 Gru - 18:27
Po zeszłoroczym sukcesie Madame Monsieur, reprezentant Francji ponownie zostanie wybrany poprzez preselekcje "Destination Eurovision". Dzisiaj telewizja francuska opublikowała imiona przyszłorocznych uczestników, którzy staną w bój o wyjazd na Eurowizję.
UCZESTNICY:
Florina – In the Shadow
Chimène Badi – Là-haut
Ugo – Ce qui ma blesse
Aysat – Comme une grande
Gabrielle – On cherche encore
Silvàn Areg – Le petit Nicolas
Doutson – Sois un bon fils
Seemone – Tous les deux
The Divaz – La voix d’Aretha
Tracy De Sà – Por Aqui
Battista Acquaviva – Passio
Lautner –J'ai pas le temps
Philipelise – Madame la paix
Bilal Hassani – Roi
Mazy – Oulala
Noémie – Ma petite famille
Naestro – Le brasier
Emmanuel Moire – La promesse
Uczestnicy, ponownie zostaną podzieleni na dwa półfinały, w kórych weźmie udział po 9 uczestników. Do finału przejdzie najlepsza czwórka.
Swoje opinie wydadzą też jurorzy Vitaa, André Manoukian i Christophe Willem, jednakże nie będą mogli głosować na swoich faworytów.
W tym roku decydować będzie składająca się z 20 zagranicznych jurorów komisja, oraz widzowie. Nowością będzie możliwość głosowania na swoich faworytów dla osób zza granicy. Tak jak w zeszłym roku - preselekcje będzie prowadzić Garou.
Krótkie urywki utworów zostaną udostępnione 20 grudnia.
kursywą zostały oznaczone utwory bez opublikowanej pełnej wersji
Bonne chance avec ça!
Re: FRANCJA: Destination Eurovision 2019
Nie 16 Gru - 19:16
Zapowiada się jeden z najlepszych krajowych NF sezonu, osobiście z 8 już znanych piosenek najbardziej podoba mi się Mazy - Oulala, zna ktoś to miejsce gdzie nagrywany był teledysk do tej piosenki? zdaje mi się, że słuchałem kiedyś innego utworu i też tam kręcony był teledysk.. zapomniałem jednak tytułu.
.....................................
Autor powyższego posta: Yngwie
- ŁosośModerator
- Klan :
Czw 20 Gru - 22:47
Opublikowano snippety wszystkich utworów: (LINK)
Pią 21 Gru - 17:05
te preselekcje są idealne, różne gatunki i style muzyczne.. każdy znajdzie coś dla siebie i do tego jakością utwory zbyto nie odbiegają od siebie.
Jest kilka pisoenek, które przypadły mi do gustu ale osobiście stawiam na Florinę.. z uwagi że jej Va Va Vis miało zagościć w KP jednak już nie zdążyłem jej wystawić. :< Eurowizyjne "In The Shadow" ma wszystko co eurowizyjnej piosence potrzeba, na pewno zagościłaby na polskich listach przebojów i przyjęła się lepiej niż Salvador i Netta razem wzięci.
Jest kilka pisoenek, które przypadły mi do gustu ale osobiście stawiam na Florinę.. z uwagi że jej Va Va Vis miało zagościć w KP jednak już nie zdążyłem jej wystawić. :< Eurowizyjne "In The Shadow" ma wszystko co eurowizyjnej piosence potrzeba, na pewno zagościłaby na polskich listach przebojów i przyjęła się lepiej niż Salvador i Netta razem wzięci.
Pią 21 Gru - 17:28
A ja jestem trochę zawiedziony. Wydaje mi się, że zeszłoroczna stawka była o wiele ciekawsza i bardziej wpadająca w ucho niż tegoroczna. Na razie nie potrafię wyłonić swojego faworyta.
- SebekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 710
Pią 21 Gru - 22:14
A ja jestem nawet nie trochę a bardzo zawiedziony. Ubiegłoroczna Destynacja Eurowizja była różnorodna gatunkowo a zarazem fantastyczna pod względem jakości utworów a teraz po przesłuchaniu wszystkich snippetów w pamięci mam tylko Là-haut ale do Mercy tej piosence dużo brakuje. Kto wie, może przekonam się jeszcze do jakieś innej propozycji.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Sob 29 Gru - 0:24
Takie sobie się wydają te preselekcje. Kilka piosenek jest wartych uwagi, ale w każdej czegoś mi brakuje, żadna nie pociągnęła mnie za pierwszym osłuchaniem. Liczę że występy na żywo pozostawią nieco lepsze wrażenia.
Z kobiecych popowym radiówek na pewno wyróżniają się La-haut, In the Shadow i Never Get Enough. Najbardziej chwytliwa wydaje się ta pierwsza, ale nie ma tam żadnych fajerwerków. W piosence Floriny brakuje przełamania, do tego w wersji studyjnej te wokalizy brzmią okropnie (na żywo może być slay albo mocny flop). Ciekawa jest ta zabawa formą u Gabrielli, znacznie lepiej wyszło to we zwrotkach niż w refrenie, który psuje całokształt dość znacznie.
Sporo jest piosenek "poważnych" i żadna mi się nie podoba. Passio i Le Brasier przytłaczają powagą, zero tam ciekawszego dźwięku. W Tous les deux Seemone nic się nie dzieje, zresztą nawet Sobral czy Patricia Kaas miały ciekawszy instrumental niż jeden dźwięk na fortepianie. Jest też smutna balladka Ugo - Ce qui me blesse, i tak jak mi w Lizbonie siadały niemal wszystkie ballady, to to jest straszne męczenie druta.
Niemniej ze sporym prawdopodobieństwem te rozważania będzie można wyrzucić do kosza, jeżeli Bilal niczym Melovin zmiecie głosowanie publiki. A wtedy Francję czeka powrót do trzeciej dziesiątki ESC.
Z kobiecych popowym radiówek na pewno wyróżniają się La-haut, In the Shadow i Never Get Enough. Najbardziej chwytliwa wydaje się ta pierwsza, ale nie ma tam żadnych fajerwerków. W piosence Floriny brakuje przełamania, do tego w wersji studyjnej te wokalizy brzmią okropnie (na żywo może być slay albo mocny flop). Ciekawa jest ta zabawa formą u Gabrielli, znacznie lepiej wyszło to we zwrotkach niż w refrenie, który psuje całokształt dość znacznie.
Sporo jest piosenek "poważnych" i żadna mi się nie podoba. Passio i Le Brasier przytłaczają powagą, zero tam ciekawszego dźwięku. W Tous les deux Seemone nic się nie dzieje, zresztą nawet Sobral czy Patricia Kaas miały ciekawszy instrumental niż jeden dźwięk na fortepianie. Jest też smutna balladka Ugo - Ce qui me blesse, i tak jak mi w Lizbonie siadały niemal wszystkie ballady, to to jest straszne męczenie druta.
Niemniej ze sporym prawdopodobieństwem te rozważania będzie można wyrzucić do kosza, jeżeli Bilal niczym Melovin zmiecie głosowanie publiki. A wtedy Francję czeka powrót do trzeciej dziesiątki ESC.
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Sob 29 Gru - 1:31
Dla mnie po tych urywkach to czym się wyróżniają te preselekcje, to przede wszystkim dwie absolutne perełki: Tous les deux w wykonaniu Seemone, która czaruje mnie swoim głosem i natychmiastowo wywołuje we mnie tą minimalistyczną piosenką lawinę emocji, a także rytmiczne, charakterne i na wskroś "francuskie" Le petit Nicolas od Silvàna Arega. Moją uwagę zwróciła też Gabriella swoją intrygującą propozycją. Ogólnie poziom mnie nie zawodzi, a po dłuższym osłuchaniu się z pełnymi wersjami będzie jeszcze lepiej. Jedynie radiówek jest tu dla mnie trochę za dużo.
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Pon 31 Gru - 1:03
Czas na obiektywną recenzję preselekcji!
Stawka jest słabsza niż ostatnio, ale od razu było wiadomo, że tak wysoką poprzeczkę będzie ciężko przeskoczyć. Niemniej jest wciąż bardzo dobrze!
^ O dokładnie! Nawet nie próbujcie narzekać, bo nie ma potrzeby.
Poziom jest bardzo równy, a przez nagromadzenie popowych brzmień, zdecydowanie wyróżnia się jedna kompozycja. "Tous les deux" jest perfekcyjne w każdym calu. Może nawet i wydawać się Wam nudne, ale ja jestem kupiony całkowicie. To jest dokładnie ta elegancja z jaką kojarzy mi się rasowa francuska piosenka. Parfait!
"In The Shadow" jest paskudne i niczym nie zachęca. Liczę również na uczciwe pożegnanie się z "Passio" w półfinale, chociaż po Forzie rok temu to jeszcze czarnym koniem się okaże.
Większość piosenek jest warta uwagi i na pewno zagoszczą one na prywatnych playlistach. Na wyróżnienie zasługuje również "Roi". Przemawia do mnie całokształt tego występu, a piosenka ma bardzo duży potencjał 'eurowizyjny'. Oby Bilal uciągnął wokalnie (póki co nie wiem jak wygląda ta kwestia). "On cherche encore" również jest już produktem kompletnym, który spokojnie może jechać na Eurowizję.
Jest tu też kilka propozycji, które pewnie nie przypadną do gustu przeciętnemu fanowi Eurowizji, ale ja jako fan francuskiej muzyki bardzo doceniam, że pojawiły się w stawce 3 Arethy czy niemal cyrkowe "Le petit Nicolas". Otwieram wino i odpalam sobie właśnie te piosenki.
Brawo Francjo, od teraz to Ty wyznaczasz poziom innym preselekcjom!
Stawka jest słabsza niż ostatnio, ale od razu było wiadomo, że tak wysoką poprzeczkę będzie ciężko przeskoczyć. Niemniej jest wciąż bardzo dobrze!
Yngwie napisał:te preselekcje są idealne, różne gatunki i style muzyczne.. każdy znajdzie coś dla siebie i do tego jakością utwory zbyto nie odbiegają od siebie.
^ O dokładnie! Nawet nie próbujcie narzekać, bo nie ma potrzeby.
Poziom jest bardzo równy, a przez nagromadzenie popowych brzmień, zdecydowanie wyróżnia się jedna kompozycja. "Tous les deux" jest perfekcyjne w każdym calu. Może nawet i wydawać się Wam nudne, ale ja jestem kupiony całkowicie. To jest dokładnie ta elegancja z jaką kojarzy mi się rasowa francuska piosenka. Parfait!
"In The Shadow" jest paskudne i niczym nie zachęca. Liczę również na uczciwe pożegnanie się z "Passio" w półfinale, chociaż po Forzie rok temu to jeszcze czarnym koniem się okaże.
Większość piosenek jest warta uwagi i na pewno zagoszczą one na prywatnych playlistach. Na wyróżnienie zasługuje również "Roi". Przemawia do mnie całokształt tego występu, a piosenka ma bardzo duży potencjał 'eurowizyjny'. Oby Bilal uciągnął wokalnie (póki co nie wiem jak wygląda ta kwestia). "On cherche encore" również jest już produktem kompletnym, który spokojnie może jechać na Eurowizję.
Jest tu też kilka propozycji, które pewnie nie przypadną do gustu przeciętnemu fanowi Eurowizji, ale ja jako fan francuskiej muzyki bardzo doceniam, że pojawiły się w stawce 3 Arethy czy niemal cyrkowe "Le petit Nicolas". Otwieram wino i odpalam sobie właśnie te piosenki.
Brawo Francjo, od teraz to Ty wyznaczasz poziom innym preselekcjom!
- ŁosośModerator
- Klan :
Czw 3 Sty - 20:41
SF1: (12.01)
Aysat - Comme une grande
Battista Acquaviva - Passio
Bilal Hassani - Roi
Chimène Badi - Là-haut
Florina - In the Shadow
Lautner - J'ai pas le temps
Mazy - Oulala
Naestro - Le brasier
Silvan Areg - Le petit Nicolas
SF2: (19.01)
Doutson - Sois un bon fils
Emmanuel Moire - La promesse
Gabriella - On cherche encore
Noémie - Ma petite famille
Philipélise - Madame la paix
Seemone - Tous les deux
The Divaz - La Voix d'Aretha
Tracy de Sà - Por aqui
Ugo - Ce qui me blesse
Aysat - Comme une grande
Battista Acquaviva - Passio
Bilal Hassani - Roi
Chimène Badi - Là-haut
Florina - In the Shadow
Lautner - J'ai pas le temps
Mazy - Oulala
Naestro - Le brasier
Silvan Areg - Le petit Nicolas
SF2: (19.01)
Doutson - Sois un bon fils
Emmanuel Moire - La promesse
Gabriella - On cherche encore
Noémie - Ma petite famille
Philipélise - Madame la paix
Seemone - Tous les deux
The Divaz - La Voix d'Aretha
Tracy de Sà - Por aqui
Ugo - Ce qui me blesse
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Czw 3 Sty - 21:08
Taaaa moje top 3 w jednym semi
Nie 6 Sty - 14:45
Jeśli ktoś ma czas zapraszam do krótkiego podsumowania pierwszego półfinału Destination Eurovision
https://eurowizyjnie.forumpolish.com/publi
https://eurowizyjnie.forumpolish.com/publi
- ŁosośModerator
- Klan :
Nie 6 Sty - 15:02
Bilal Hassani - Roi
Bilal to młoda piosenkarka, ma zaledwie 20 lat i nikt nie ukrywa, że jest jedną z faworytek preselekcji
On jest chłopakiem, tylko przejmuje role draq-queen, nosząc perukę :P
Nie 6 Sty - 15:25
Łosoś napisał:
Bilal Hassani - Roi
Bilal to młoda piosenkarka, ma zaledwie 20 lat i nikt nie ukrywa, że jest jedną z faworytek preselekcji
On jest chłopakiem, tylko przejmuje role draq-queen, nosząc perukę :P
Myślałem, że jest trans więc dla grzeczności napisałem piosenkarka ale dobrze wiedzieć.
btw, srry chyba przez przypadek usunąłem część twojego posta.
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Pią 11 Sty - 14:45
Myślę, że nawet pod drag to się nie łapie. Po prostu ma taką stylówę ostatnio. Ale może i za słaby research zrobiłem. :P
Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Pozwolenia na tym forum: