Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Go down
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator
Klan : Manjola

Liczba postów : 1591

FRANCJA: Destination Eurovision 2019 - Page 2 Empty Re: FRANCJA: Destination Eurovision 2019

Pią 11 Sty - 19:11
Kolejność I SF + covery:

1. Lautner - J'ai pas le temps  - cover: J'ai cherche (Amir)
2. Battista Acquaviva – Passio - cover: Parla piu piano (Gianni Morandi)
3. Chimène Badi -  Là-haut - cover: Je ne regrette rien (Edith Piaf)
4. Aysat - Comme une grande - cover: Dancing Queen (ABBA)
5. Mazy - Oulala - cover: Si seulement je pouvais lui manquer (Calogero)
6. Florina - In the Shadow - cover: La hymne à l'amour (Edith Piaf)
7. Bilal Hassani - Roi - cover: Carmen (Stromae)
8. Naestro - Le brasier - cover: Perfect (Ed Sheeran & Andrea Bocelli)
9. Silvàn Areg - Le petit Nicolas - cover: Un homme debout (Claudio Capeo)

Do tego, jeśli ktoś chce, udostępniane są ok. 30 sekundowe urywki każdego występu: (Link)
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

FRANCJA: Destination Eurovision 2019 - Page 2 Empty Re: FRANCJA: Destination Eurovision 2019

Pią 11 Sty - 22:42
Ale będzie sraka jutro. Szkoda że nie mogę tego jutro obejrzeć, bo w sumie bez względu na to jakie piosenki przejdą do finału, będą brutalne flopy. 7 piosenek wydaje się być w grze o finał, na dodatek o wynikach decyduje 4 randomów + Sanja Vucic. Całkiem prawdopodobne, że nadawca nie będzie mieć żadnej kontroli nad tymi głosami i mogą wydarzyć się cuda. Receptą byłoby równomiernie rozłożenie półfinałów, no ale meh

Kilka słów o 30-sekundowych fragmentach:
Spoiler:
Yngwie / admin
Yngwie / admin
Administrator
Administrator
Liczba postów : 1465
https://eurowizyjnie.forumpolish.com

Pią 11 Sty - 22:50
W ostatnim czasie słucham dużo Comme Une Grande myślę, że w tym roku :france: powinna postawić na coś takiego..

.....................................

Autor powyższego posta: Yngwie
iguś
iguś
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 920

Sob 12 Sty - 17:14
Destynacja Eurowizja słabsza niż rok temu, ale wciąż są to bardzo ciekawe, dobre i różnorodne preselekcje. Nie ma wprawdzie w stawce żadnej piosenki, którą bym psychofanił, ale z dużym zaciekawieniem obejrzę dzisiejsze show. Swoją drogą, jak oni dzielili te półfinały? Całe moje top4 występuje dziś. Mój ulubiony utwór z tych preselekcji to In The Shadow, jednakże obawiam się flopika wokalnego, który niestety aż się prosi przy tym refrenie (od razu mówię, nie oglądałem nagrań z prób). Zastanawia mnie czy faktycznie Bilal wygra. Obok wizerunku piosenkarza nie da się przejść obojętnie, a i piosenka ma coś w sobie, choć jednocześnie czegoś mi w niej brakuje. xD Wyświetlenia na yt sugerują, że Bilal zmiecie televoting, bardzo jestem ciekaw czy tak się stanie.
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator

Sob 12 Sty - 20:25
Dobra, edit: Zaszła zmiana w porównaniu do wcześniejszej kolejności. Nowa kolejność prezentuje się następująco:

1. Naestro - Le brasier
2. Florina - In the Shadow
3. Chimène Badi - Là-haut
4. Battista Acquaviva - Passió
5. Silvan Arèg - Le petit Nicolas
6. Bilal Hassani - Roi
7. Aysat - Comme une grande
8. Lautner - J'ai pas le temps
9. Mazy - Oulala

https://twitter.com/eurovisionfrnet/status/1084157706196402181

FRANCJA: Destination Eurovision 2019 - Page 2 Laura-poldvere-laura
Dastame
Dastame
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Murzita

Liczba postów : 901

Nie 13 Sty - 1:03
HAHAHAHAHAHA ALE FLOP FLORINY XD Zwycięzca jest raczej oczywisty, ale poczekam jeszcze na ten drugi półfinał. Fajnie że jury wepchało Aysat do finału.
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator

Nie 13 Sty - 1:20
WYNIKI I PÓŁFINAŁU:

FRANCJA: Destination Eurovision 2019 - Page 2 XbIOCma
Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

Nie 13 Sty - 14:48
Wczorajsze wyniki bardzo mi się podobają i po obejrzeniu występów nie dokonałbym żadnych zmian w gronie finalistów. Jestem jednak ogólnie lekko rozczarowany wokalami uczestników - może po prostu coś tam było nie tak z nagłośnieniem?

Bilal - Piosenka mocno u mnie zyskała w ostatnim czasie i chyba pogodziłem się już z Roi w roli faworyta. Występ na żywo ma potencjał, a samego Bilala da się lubić, ale całość wyszła trochę zbyt płasko. Liczyłem na wokalne fajerwerki, a tu nic z tego.
Chimene - Najmocniejszy wokal wieczoru do niezłej piosenki i w związku z tym zasłużony awans. "Pudełkowa" prezentacja w jakimkolwiek wydaniu niezbyt mnie rusza.
Silvan - Piosenkę całkowicie uwielbiam, a pomysł na występ choć zgapiony z pewnego teledysku, to robi spore wrażenie i nadaje występowi jakąś tożsamość. Jak ja bym chciał, żeby Francja w końcu postawiła na Eurowizji na coś takiego! Na to raczej się nie zanosi, ale i tak na swój sposób krzepiące jest, że piosenki takie jak Le petit Nicolas czy Lisboa Jerusalem pewnie dostają się do finału i ogólnie dobrze sobie radzą.
Aysat - Nie było idealnie, ale miało niezłą energię i wciąż było dużo ciekawsze od pozostałych występów. Widać, że Aysat świetnie się czuje na scenie.
Lautner - Piosenka sama w sobie była okropna, ale wykonanie i prezentacja chyba jeszcze gorsze. Wink
Mazy - Wyszło przyzwoicie, choć każda piosenka z refrenem "Oulala oulala oulala" musiałaby się naprawdę szalenie postarać, żeby móc przyćmić konkurencję. Wink
Battista - To było bardzo słabe, a jej jęków na pewno nie zaliczyłbym do udanych.
Florina - Zaśpiewała tragicznie słabo, nie udźwignęła tego utworu. A że za piosenką też nie przepadam, to jej flopik cieszy.
Naestro - Jego jako jedynego trochę mi szkoda, że skończył na tym ostatnim miejscu. Piosenka jest niezła, a występ był przyzwoity.

Trochę szkoda, że w półfinałach znamy pełne wyniki, bo teraz nie ma co się łudzić, że ktokolwiek z tego półfinału oprócz Bilala ma jakiekolwiek szanse na zwycięstwo. Pozostaje jeszcze półfinał drugi i może ktoś stamtąd włączy się do walki. Może Seemone...? :roll:
iguś
iguś
Użytkownik
Użytkownik

Liczba postów : 920

Nie 13 Sty - 16:35
Bilal - To jest zwycięzca tych preselekcji, nie wydaje mi się, aby ktokolwiek mógł zagrozić Bilalowi. Występ był dobry, zgodnie z moimi oczekiwaniami, choć liczyłbym na więcej mocy w wykonaniu refrenu na żywo. Całość jednak jak najbardziej się broniła.
Chimene - Moim zdaniem najlepszy występ wczorajszego wieczoru. Świetnie wokalnie + wszystko było na swoim miejscu, całe szczęście widzowie uratowali Chimene.
Silvan - Nie podobało mi się, kompletnie nie moje klimaty, choć spodziewałem się, że wejdzie.
Aysat - Z jednej strony jakoś ten występ mnie nie porwał, a z drugiej nie za bardzo mam się do czego przyczepić. Poprawnie, zasłużony awans.
Lautner - Trochę mi szkoda, że nie weszli. Oczywiście piosenka to nic wybitnego, ale utwór jak i występ jak najbardziej na plus, dobrze się tego słuchało i na to patrzyło.
Mazy - Nie było źle, ale całość wyszła trochę nudnawo, nie tyle za sprawą występu, co po prostu utworu.
Battista - Paris 2020.
Florina - Niestety moje obawy się potwierdziły. Słabo wokalnie, choć nie spodziewałem się aż takiego flopka. Obstawiałem raczej okolice 5. miejsca.
Naestro - Nudny i ciężki występ, zasłużone last place.

Generalnie nie porwał mnie ten półfinał + liczę, że za tydzień nie będzie już tak słabo z dźwiękiem. Wyniki całkiem OK, zamieniłbym jedynie Silvana na Lautner lub Florinę.
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji

Nie 13 Sty - 23:35
Bez zaskoczeń, tak jak pisałem w poprzednim poście awansowały trzy najlepsze występy + oczywisty zwycięzca preselekcji. Flopixy ostre, 0 punktów dla Floriny od jury w pełni zasłużone, żeby dziś przesłuchać live musiałem nieźle manewrować suwakiem głośności, w studyjnej jeszcze to szło bo wokalizy były bardziej "gładziutkie". Bałem się że Passio będzie drugą "bosską elinką", na szczęście live był tak zły że nawet psychopatki krytykują

Zgadzam się z Fenistilem że pokazanie pełnych wyników półfinału zabija emocje. Pod tym względem najlepszy system mają w Estonii, gdzie najpierw głosują jurorzy, a potem telewidzowie przyznają dzika kartę, coby jakiś faworyt nie odpadł przez bandę dyletantów szanowne jury. Niemniej dobrze że w jakiejkolwiek formie ten televoting jednak był, ujebanie La haut byłoby zbrodnią, zwłaszcza że w zamian awansowałaby najnudniejsza piosenka semi.

Niezłego psikusa zrobił Silvan, wykrzesał maksa z utworu i zasłużenie obejrzymy go w finale. Subiektywnie stwierdzę że piosenka miałaby potencjał na esc, bardzo mocno się wyróżnia i mogłoby być coś a la Gabbani. No ale to wiadomo..

Co do Bilala - umówmy się, nic lepszego w tych preselekcjach Francuzi nie wymyślą. Piosenka jest dobra, choć moim zdaniem lekko nudnawa, przy lepszym stagingu może się wyróżnić, ale myślę że starczy na końcówkę TOP 10 esc. Bez tego skończy jak Mercy, które utopiło się w morzu charakterystyczniejszych występów.
Aleks
Aleks
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Murzita

Liczba postów : 948

Pon 14 Sty - 1:24
Jeśli chodzi o wyniki I półfinału, naprawdę nie wiem, co Aysat robi w finale, naprawdę choćbym nie wiem jak chciał - nie wiem, czym ja mam się tu zachwycić... W pełni zasłużony za to awans "Le petit Nicolas" - pomimo iż nie przepadam za piosenką, to cała otoczka (w szczególności aktorstwo Silvana) jest tak ciekawa, że chce się na to patrzeć. 8) Cieszę się także, że Chimène Badi przeszła - moim zdaniem zasłużenie. W przypadku Floriny, dziewczyna wyraźnie nie dawała rady wejść bezpośrednio czysto w refren i dziwie się, po co chciała się popisać pod koniec, skoro czuć było u niej stres na kilometr... Ale mimo wszystko nie mam poczucia skatowania piosenki, w przeciwieństwie do coveru, który został wykonany naprawdę nieciekawie. Battista miała dość ciekawą piosenkę, ale coś tu nie pykło - było dość nudno podczas występu. :|

W II półfinale wystąpi jak dla mnie perełka tych preselekcji - The Divaz, utwór jest niezwykły, czuć u Pań energię i muzykalność, czekam na LIVE i pełną wersję studyjną. Nie liczę tu na zwycięstwo w preselekcjach, ale super, że taki utwór został zgłoszony. Uśmiech

Jak można zauważyć, do tej pory nie wspomniałem słowem o "Roi" - ja nie wiem co to by się musiało stać, żeby to nie wygrało preselekcji. Utwór może i jest troszkę zbyt nudny, ale ma przesłanie, prezentacja jest świetna, no i ta osobowość... Ale na ESC moim zdaniem skończy się to tak jak Madame Monsieur, gdzieś koło 13. miejsca. Wink
Yngwie / admin
Yngwie / admin
Administrator
Administrator
Liczba postów : 1465
https://eurowizyjnie.forumpolish.com

Pią 18 Sty - 20:03
Hej, na dzień przed Destylacją Eurowizjąąą zapraszam do zapoznania się z krótkim podsumowaniem I półfinału i zarysem uczestników II półfinału (z góry przepraszam za potencjalne błędy składniowe - nie miałem czasu sprawdzić).

hej ho...

https://eurowizyjnie.forumpolish.com/p1024433-ciąg-dalszy-destination-eurovision

Autor powyższego posta: Yngwie
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator

Pią 18 Sty - 23:44
Wiwi opublikowało skrót prób do jutrzejszego półfinału (brakuje The Divaz) - LINK
Łosoś
Łosoś
Moderator
Moderator

Sob 19 Sty - 19:24
Kolejność II SF + covery: (oficjalna)

1. Gabriella - On cherche encore  - cover: L'encre de tes yeux (Francis Cabrel)
2. The Divaz - La Voix d'Aretha - cover: Respect (Aretha Franklin)
3. Ugo - Ce qui ma blesse - cover: Resiste (France Gall)
4. Tracy de sa - Por aqui - cover: Lose Yourself (Eminem)
5. Emmanuel Moire - La promesse - cover: Take on me (a-ha)
6. Noemie - Ma petite famille - cover: Wonderwall (Oasis)
7. Seemone - Tous les deux - cover: Magnolia Forever (Claude François)
8. Doutson - Sois un bon fils - cover: Femme Libérée (Cookie Dingler)
9. PhilipElise - Madame la paix - cover: J'veux du soleil (Au p'tit bonheur)
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji

Nie 20 Sty - 11:46
Nieźle się w tej Francji bawią.

Występy Doutsona i pań Diwo-kogutów poniżej krytyki, niestety eurowizyjna magia sprawiła że obie te piosenki ujrzymy w finale. Szkoda bardzo Gabrielli, występ był zaskakująco dobry, choć szkoda że frankofońska Kanadyjka nie zaprezentowała czegoś w podobnym stylu do wcześniejszego coveru. Ugo może męczył, ale jakim cudem dostał 7 pkt mniej w tele od Doutsona to nie wiem.

Spodziewanie Emmanuel Moire awansował, jest zbyt znanym artystą i myślę że jest w stanie nawet wygrać głosowanie widzów w finale. Występ świetny i gdzieś nadrobił "nudność" tego utworu. W zasadzie to w finale walczyć tam będą tylko 4 piosenki - Roi, La haut, La promesse, Tous les deux i może powalczy Le petit Nicolas. Kto wygra? - to zależy głównie od tego jakie osoby wejdą w skład jury finałowego.
Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: