- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
NIEMCY: Crucchi Gang, Steiner & Madlaina - La dolce vita
Pią 2 Lip - 20:19
Swój powrót do strefy zachodniej zacznę trochę nietypowo, bo od piosenki w języku włoskim i z dość ciekawą historią.
Crucchi Gang to muzyczny projekt, w ramach którego dziesięciu niemieckojęzycznych artystów wydało w zeszłym roku wspólną płytę z włoskimi coverami swoich własnych piosenek. Wśród nich zupełnym przypadkiem znajdują się m.in. wystawieni przeze mnie jakiś czas temu w PdF Von Wegen Lisbeth oraz Faber. Nazwa Crucchi Gang pochodzi od liczby mnogiej włoskiego słowa crucco, które jest w tym języku potocznym i najczęściej obraźliwym określeniem Niemca. Artyści postanowili z przekorną serdecznością przyjąć to na pozór nieprzyjemne określenie jako nazwę, a swoją muzyką oddać hołd włoskiej kulturze i umocnić międzykulturowe więzi.
Z tej właśnie płyty pochodzi utwór La dolce vita duetu Steiner & Madlaina z Zurychu, w którego skład wchodzą Nora Steiner i Madlaina Pollina. W ramach projektu wykonały one włoską wersję swojej piosenki Das schöne Leben z 2018 roku.
Skrót: 1:10 - 2:00
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1312
Re: NIEMCY: Crucchi Gang, Steiner & Madlaina - La dolce vita
Pią 9 Lip - 5:12
Tak analizowałem ten półfinał i choć jest on wyrównany wyszło mi, że to nasze piosenki będą miały najciężej, żeby myśleć o awansie. Ja pewnie tradycyjnie kilka wyższych, kilka średnich, kilka niskich not, bo propozycja zbyt oryginalna, żeby przypadła do gustu ogółowi. Podobnie u Ciebie, mimo że utwór dosyć minimalistyczny, spokojny to brzmi "inaczej" niż pozostałe propozycje i jest to jego największy atut, jak i największe przekleństwo. Obyś powalczył, bo za każdym razem gdy oryginalny Fenistil kończy w bottom 3, gdzieś na świecie umiera panda, ale zobaczymy, jaki będzie wyrok ludu. Wstydu nie ma
Fenistil lubi ten post
Re: NIEMCY: Crucchi Gang, Steiner & Madlaina - La dolce vita
Sob 10 Lip - 21:30
Nie mam pojęcia jak zostanie oceniona twoja propozycja, również jest w innym półfinale i ogólnie szacun za przygarnięcie Niemiec, gdyż to nie jest łatwy rynek aczkolwiek kryje się w nim kilka perełek (których nie zdążyłem wystawić w PdF) a być może ty to zrobisz?! Utwór w tej edycji jest na wskroś włoski, powiedziałbym że bardzo poprawny, ładna melodia i oczywiście język, ale czy tak bezpieczny wybór da miejsce w finale, tego naprawdę nie jestem w stanie stwierdzić - ale oczywiście trzymam kciuki.
.....................................
Autor powyższego posta: Yngwie
Fenistil lubi ten post
Pozwolenia na tym forum: