ALBANIA: Albina & Familja Kelmendi (Duje)
+9
Bzyku
yngve
Aleks
Daniell
Aro
marjuz
syguu
Łosoś
Dawid
13 posters
Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: ALBANIA: Albina & Familja Kelmendi (Duje)
Sob 24 Gru - 22:28
Rodzinka nie powala, jestem na nie. Okropnie mdła piosenka, Elisa i Enxhi były o wiele lepsze. :/
- lepikUżytkownik
- Liczba postów : 199
Czw 5 Sty - 21:22
"Duje" nie zasługuje na tyle uwagi, ale póki mamy wybrane 2 piosenki to można się odrobinę pochylić i domknąć temat na cały sezon. Zastanawiałem się nad przesłaniem piosenki i z pomocą przyszedł albański użytkownik Reddita, który uważa, że "Duje" ma ogółem mocny anty-rozwodowy wydźwięk. Albina w zwrotkach załamuje ręce, że "o rety, miłość wyrzucili, a w domu przecież dzieci zostały", a jej starzy występują jako takie głosy rozsądku i mówią, że należy w takich chwilach wybaczać i nie odchodzić. Jak ów użytkownik wspomina, dość to niefortunne przesłanie jak na kraj z dużym odsetkiem przemocy domowej, ale dodaje też, że brzmi to jak coś z czym raczej zgodzi się taki zwyczajowy odbiorca FiK (osoba należąca do odrobinę starszej demografii, miłośnik, jak to albański redditor sformułował, "ballad weselnych" jak "Duje" właśnie).
marjuz and Sebek lubią ten post
- Szymek79Użytkownik
- Liczba postów : 551
Czw 9 Mar - 14:46
- DroverUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 783
Nie 12 Mar - 17:09
lepik napisał:"Duje" nie zasługuje na tyle uwagi, ale póki mamy wybrane 2 piosenki to można się odrobinę pochylić i domknąć temat na cały sezon. Zastanawiałem się nad przesłaniem piosenki i z pomocą przyszedł albański użytkownik Reddita, który uważa, że "Duje" ma ogółem mocny anty-rozwodowy wydźwięk. Albina w zwrotkach załamuje ręce, że "o rety, miłość wyrzucili, a w domu przecież dzieci zostały", a jej starzy występują jako takie głosy rozsądku i mówią, że należy w takich chwilach wybaczać i nie odchodzić. Jak ów użytkownik wspomina, dość to niefortunne przesłanie jak na kraj z dużym odsetkiem przemocy domowej, ale dodaje też, że brzmi to jak coś z czym raczej zgodzi się taki zwyczajowy odbiorca FiK (osoba należąca do odrobinę starszej demografii, miłośnik, jak to albański redditor sformułował, "ballad weselnych" jak "Duje" właśnie).
Sprawdziłem na tłumaczenie angielskie i chyba masz z tym rację. xd Dziwna piosenka. Nie dość, że samo brzmienie nie powala (czy jest ktoś tu taki, kto pomyślałby fajny song i włączyłby to sam z siebie na słuchawkach?) to jeszcze to przesłanie jest mocno... kontrowersyjne, a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że obrzydliwe.
"The song gives a powerful message and talks about the importance of always being close to family, not forgetting our traditions that family stands above"
Bardzo powerful message, nawet jeśli już się nie kochają to muszą trwać w związku do końca, bo przecież to dla dobra dzieci! Już nie wspomnę o tym, jak w rodzinie panuje przemoc czy jakieś patologiczne zachowania, ale o tym chyba twórcy tekstu nie pomyśleli. Tradycja i rodzina ponad wszystko!
Sebek and Luna lubią ten post
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Sob 8 Kwi - 3:54
Faktycznie to dość nietypowy przypadek, że w takim zalewie eurowizyjnych piosenek o "wychodzeniu z toksycznego związku, żeby pokazać siłę i znaleźć szczęście" jakie mamy od lat, tutaj mamy totalnie alternatywny punkt widzenia. No i w sumie też to szanuję, bo choć mnie takie podejście trwania w toksycznym związku dla szczęścia dzieciaczków jest raczej obce, to jednak sporo ludzi tak myśli i niech mają tę swoją jedną piosenkę na 100 innych o odwrotnym przekazie.
A trzeba przyznać, że budowa utworu dość fajnie ten przekaz prezentuje, bo wiele momentów tam to totalny dramat, jęczenie i ogólnie mess, to w refrenach wchodzi swego rodzaju ukojenie - akurat jak wchodzi rodzinka i śpiewamy o rodzinie ponad wszystkim.
A trzeba przyznać, że budowa utworu dość fajnie ten przekaz prezentuje, bo wiele momentów tam to totalny dramat, jęczenie i ogólnie mess, to w refrenach wchodzi swego rodzaju ukojenie - akurat jak wchodzi rodzinka i śpiewamy o rodzinie ponad wszystkim.
marjuz and Aleks lubią ten post
Strona 2 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: