Eurowizja 2025: Forum Fanów Konkursu
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

POLSKA: Tu bije serce Europy 2023

+19
yngve
iguś
CB93
Fenistil
xantino
Wilk
Morison
Sebek
cryo_official_profile
Nela_30
Drover
Iker
marjuz
Dastame
KarolStark
Szymek79
lepik
Łosoś
Dawid
23 posters
Go down
marjuz
marjuz
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Kowboj

Liczba postów : 1290

POLSKA: Tu bije serce Europy 2023  - Page 3 Empty Re: POLSKA: Tu bije serce Europy 2023

Sob 18 Lut - 14:25
Z natury jestem bardziej krytyczny w stosunku do własnego kraju niż być może powinienem. Dlatego oceniam stawkę tych selekcji za beznadziejną. Uważam że nawet "Be Good" się do niczego wielkiego się nie nadaje - ot prosta pop-folkowa radiówka, idealna do puszczenia o 11:00 w radiu tak, byś nawet nie był świadomy że tego słuchasz przez 3 minuty. Awans z tego półfinału zrobiłaby i Hyży czy Urbańska, ale nie o to chyba chodzi.

opinia mapox studio o utworze Jann - Gladiator:

Zdecydowanie jest to najlepsza, najciekawsza i najlepiej wyprodukowana piosenka w tych selekcjach. Jann to ambitny młody wokalista, któremu bardzo dobrze życzę. Nie oznacza to, że utwór jest wolny od wad. Tak wydaje się jednak twierdzić spora grupa odbiorców, która wpadła w natychmiastowy zachwyt wieszcząc nam złote góry jeśli tylko dobrze wybierzemy. Polacy są generalnie dość krewcy jeśli chodzi o opinie dotyczące swoich rodaków w różnego rodzaju rywalizacjach; nie widząc jednak drugiej strony medalu można się głęboko rozczarować, tak jak rok temu podczas wyników głosowania jury w Turynie

Problemy które widzę w stosunku do tego utworu:

1. brak refrenu

Rolę refrenu w tej piosence przybiera dwuetapowy prerefren. Poza drobną zmianą tempa, różni się on od zwrotek jedynie dramatycznym operowym chórem w tle; no może jest też mniej chwytliwy. Później przychodzi instrumentalna wstawka, nie robiąca zbyt dużego wrażenia.

Zdecydowanie najlepszymi punktami piosenki są zwrotki, które bardzo wpadają w ucho. To co daje najwięcej smaku to zmiana tonacji na wyższą u Janna, kiedy przechodzi z pierwszej do drugiej zwrotki. To właśnie ten kontrast w połączeniu z używanymi dość interesującymi słowami i rymami (Bali - Cali, coma - drama, dressed - excess) najbardziej łechta ucho.

Na takim fundamencie nie da się oprzeć profesjonalnej piosenki światowej klasy, którą Gladiator ponoć ma być.

2. sztuczny patos

Wspomniałem o operze - ni to są chórki, ni to element instrumentalu, ale brzmi to jak dołożone do piosenki z banku darmowych sampli. Rozumiem że to ma być nawiązanie do tytułowego gladiatora i starożytnych klimatów, ale brzmi to dość typowo;  o ile w teledysku można to maksymalnie wygładzić, to zaimplementowanie tego elementu do występu na żywo rodzić może spore problemy. Piosenka jest popowa, tekst choć ubrany w kwieciste zwroty też nie jest zbyt ambitny, więc uważam że nie ma sensu pompować tego utworu do niewiadomych rozmiarów. Efektem może być "ciężkość" piosenki, która nie wynika z dużego ładunku artystycznego, a natłoku pustych dodatków.

3. dykcja i maniera śpiewania

Nie spodziewam się że ten wokalista będzie faworytem Elżbiety Zapendowskiej. Jann jest kolejnym przedstawicielem młodego pokolenia, który podczas mówienia (tu: śpiewania) nie otwiera ust. Widać to już w wersji studyjnej w wysoko zaśpiewanych zwrotkach - fragmenty te są śpiewane szybko i nieco nadbale, niemal szczepcząc i nawet na teledysku widać jak Jann nieśmiało otwiera usta. Ma to co prawda swój urok, dodaje zmysłowości, ale nie jest to na pewno książkowe.

występ live z Katowic https://www.youtube.com/watch?v=0Fz2DJ7TqHA

Na tym występie Jann mocno wciąga powietrze przed zaśpiewaniem kolejne frazy. Generalnie nie brzmi zbyt profesjonalnie, z drugiej strony Jann dość pewnie czuje się na scenie. Nie ma wątpliwości że wokalista śpiewa czysto, ale to nie jedyny element muzycznego rzemiosła.
Jak na Eurowizji stanie w szranki choćby z takim wyjadaczem jak Mengoni, może wypaść blado.

4. słaba końcówka

Po 2 minutach utwór się kończy. Zaczyna się dogorywanie, które ponownie w teledysku można ukryć, ale na żywo niedoskonałości mogą wyjść na wierzch. W dość niezrozumiały sposób pojawia się nagle baardzo przeciętny rapowany fragment, nie pasujący do wcześniejszego astetycznego performance'u. Potem wchodzi porcja wokaliz (jak ja je kocham!) no i w przerwach leci sobie instrumental. W wersji studyjnej piosenka trwaa 3:38, więc ten etap będzie musiał zostać skrócony; podejrzewam że na żywo możemy się głównie spodziewać wokaliz.

Prosty eksperyment - puśćcie sobie piosenkę od 2:10 i oceńcie jak się wam podoba. A przecież to jest kluczowy element piosenki!

Z tego powodu, przepraszam jeśli kogoś wcześniej uraziłem, ale szczerze śmieszy mnie hype w stosunku do tej piosenki na poziomie wersji studyjnej. Tyle razy fani wpadali w tą pułapkę, że aż dziwię się że łapią się z powrotem. Owszem, Jann może rozwalić scenicznie i kapcie nam spadną, ale chyba lepiej się pozytywnie zaskoczyć. Jak można już, teraz, kategorycznie stawiać osąd że to jest jedyny wybór do Liverpoolu, wieścić rezultaty i odsądzać resztę stawki od czci i wiary. Zwłaszcza do muzycznych debiutantów należy mieć dystans, tak jak miałem choćby do :ireland: Connolly, czy mam teraz do :germany: Anicy Russo.

Mam wrażenie, że pozytywna reakcja Polaków przy tego typu produkcjach jest często przesadzona, tak jakbyśmy my taką alternatywną muzykę wymyślili pierwsi na świecie; tym czasem takich piosenek na świecie jest setki, tylko być może polscy odbiorcy rzadko po nią sięgają. Sam fakt ambitnej produkcji nie daje automatycznie rezultatów, choć na pewno młody wokalista zasługuje na słowa uznania. Czy to jest ten poziom - przekonamy się za tydzień.
CB93
CB93
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 291

POLSKA: Tu bije serce Europy 2023  - Page 3 Empty Re: POLSKA: Tu bije serce Europy 2023

Sob 18 Lut - 14:36
Spodziewam się dobrego live'a od Janna o ile TVP nie sprdli. Na koncercie w grudniu czułem te energie mimo że było mało osób (Jann był supportem Kiwi, a ta zachorowala). Kwestia występu w tv i opanowania emocji bo to pierwszy taki występ komercyjny w tv.
iguś
iguś
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Manjola

Liczba postów : 920

Pon 20 Lut - 21:12
iguś napisał:Mam ogromne obawy, że w tym roku takowa perełka się nie pojawi i skończymy z 10 piosenkami, dla których maximum będzie wciśnięcie się do finału przy sprzyjającym nam systemie głosowania w półfinale. Obym się miło zaskoczył. Skromny

No i niestety moje przewidywania trochę się potwierdziły. Oczywiście dramatu nie ma i warto ten fakt docenić wspominając niektóre edycji polskich preselekcji. Jednocześnie lekko smuci fakt, że to wystarcza, aby polskie fanki popadły w zachwyt, opinie o dobrym poziomie preselekcji są przesadzone tak samo jak przed rokiem.
Zdecydowanie najlepszą piosenką z tych obecnie znanych jest Gladiator, bardzo odpowiada mi klimat tej kompozycji i persona Janna w niej, ale traktowanie tego utworu jako objawienie polskiej sceny muzycznej już powoli męczy. Tak, jest tu potencjał na fajny wynik, ale występ (zwłaszcza w rękach wizjonerów z TVP) może uwydatnić pewne mankamenty Gladiatora. W optymistycznym scenariuszu myślę, że Jann mógłby wykręcić wynik podobny do Ochmana w Turynie, co zostanie w polskim fandomie uznane za wielką niesprawiedliwość i wysyp gorzkich żali pt. "Europa nigdy nas nie doceni *płacząca emotka*" (a miejsce Ochmana w Turynie było moim zdaniem całkowicie zasłużone).
Z innych kandydatów do wyjazdu do Turynu wypada wspomnieć o Dudku. Miły, optymistyczny, ale i bardzo bezpieczny utwór. Może chwycić zarówno widzów TVP, jak i jurorów, a z braku lepszych opcji wygrać w niedzielę.
Oczywiście czekamy jeszcze na utwór Alicji, liczę, że zaskoczy i jej piosenka będzie dobrą balladą, którą fantastyczny wokal Alicji będzie jedynie dopieszczać, a nie stanowić jej jedyny atut. Pozostałej siódemki finalistów wgl nie biorę pod uwagę w kontekście reprezentowania Polski w Liverpoolu, wygrana kogokolwiek z tego grona będzie olbrzymim błędem.

marjuz, vestmann and Sebek lubią ten post

Iker
Iker
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 154

Sro 22 Lut - 21:08
Nie dowierzam na widok tych wielu pozytywnych komentarzy na temat piosenek które już wiemy, że wystartują w naszym finale. Od piosenki Alicji nie oczekuję zatem niczego zadowalającego również niestety. Nie wiem czym się kierowało jury odrzucając piękne Kocham od Ramony Rey czy nawet MothEarth na rzecz tych pomyłek. Zwłaszcza piosenka Mai Hyży koszmarna. Jedyna bardzo dobra propozycja to Gladiator, jeszcze Solo od biedy może być.

Dla mnie poziom jest bardzo, bardzo nędzny. No i rozczarowanie, że ani jednego utworu po polsku nie dopuszczono.

Ostatnio zmieniony przez Iker dnia Nie 26 Lut - 22:49, w całości zmieniany 1 raz

Dawid, iguś, Szymek79 and Sebek lubią ten post

Versus
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 16

Czw 23 Lut - 8:15
My tu gadu gadu o piosenkach, a tym czasem TVP zmienia zasady głosowania https://s.tvp.pl/repository/attachment/c/9/2/c92d5a3b357a475d97fdd3a046654a86.pdf
yngve
yngve
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Eurofan

Liczba postów : 319

Czw 23 Lut - 20:56
Versus napisał:My tu gadu gadu o piosenkach, a tym czasem TVP zmienia zasady głosowania https://s.tvp.pl/repository/attachment/c/9/2/c92d5a3b357a475d97fdd3a046654a86.pdf

akurat brak dogrywki to duży plus, ale uważam że wpływ jury na wyniki powinien być zlikwidowany - 100% televoting i obyłoby się bez potencjalnych skandali, gdy to jury wybiera zwycięzcę pomimo wygranej innego artysty w glosowaniu publiczności (w zestawieniu 12-10 pkt, 10-12 pkt).

trochę faktów o TBSE 2023

data: 26 lutego (Niedziela) godz. 17.30-19.30

- jury: Edyta Górniak, Marek Sierocki, Augustin Egurola, Marcin Kusy
- prowadzący: Ida Nowakowska, Aleksander Sikora oraz Małgorzata Tomaszewska
- goście zagraniczni: Kalush Orhestra, Stefania, Efendi
- goście krajowi: Krystian Ochman, Sara James, Roksana Węgiel

Scenariusz i reżyseria: Konrad Smuga Mikołaj Dobrowolski
Scenografia: Konrad Smuga Marcin Pietuch / Radosław Dębniak / Filip Jagiełło

Miejsce: Studio Transcolor
Iker
Iker
Użytkownik
Użytkownik

Pią 24 Lut - 22:14
Piosenka Alicji tak jak się spodziewałem niczego nie urywa, ani nie zapada za bardzo (jeśli w ogóle) w pamięć. Niby jest to wysmakowane, przepiękne wokale z wielką skalą od dołów do górek, ale ogólnie utwór taki sobie. Mało tu melodii, rytmu, czy śmiałej aranżacji. To już Empires było o niebo lepsze, choć też nie byłem fanem tej piosenki.

CB93 lubi ten post

CB93
CB93
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 291

Pią 24 Lut - 23:48
Ogólnie uważam że piosenka Alicji nudna, zatem szanse Janna wzrosły <3 Mysle ze to bedzie pojedynek Jann vs. Blanka. Solo wpada mi w ucho ale jest tak płaskie, że w na Esc widziałbym to w ok. 13 miejsca Finału. Janna widzę wyżej.
Drover
Drover
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Labadziara

Liczba postów : 783

Nie 26 Lut - 1:05
Szczerze to żadna piosenka z naszych pre mi się nie podoba xd Dziwi mnie tak pozytywny odzew, bo moim zdaniem to jedne z naszych najgorszych preselekcji? Może na równi z 2018. Ale te, które wygrał Krystian i Szpak miały mocny poziom.

Alicja ma bardzo ładny, mocny wokal, ale jej piosenka nawet po kilku przesłuchaniach nie wpada w ucho. Jann dla mnie zbyt patetyczny i te chórki too much. Propozycje Nataszy i Dudka to przyjemne radiówki, ale absolutnie nic więcej. O reszcie to nawet szkoda wspominać.

Mogę z miejsca podać osoby, które się zgłosiły i miały dużo lepsze propozycje od wszystkiego tutaj - "Kocham" Ramony, "Seven Clouds" Mai i Pyotra, "Trafalgar" Lor. O tyle dobrze, że "Wake Up" się nie dostało - strasznie irytujące, dziwi mnie, że ma tyle fanów.

Iker lubi ten post

Fenistil
Fenistil
Ekspert Eurowizji
Ekspert Eurowizji
Klan : Björkman

Liczba postów : 1948

Nie 26 Lut - 1:20
Moją główną obawą przed jutrem poza [oczywiście] jakością samych występów jest ewentualna wygrana Alicji. Szansa na 12 od jurorów i dobre miejsce u widzów jest całkiem spora, ale ta ballada jak na razie nie zdążyła mnie niczym zachwycić. Jeśli nie ona, to raczej będzie to Jann. Ewentualnie z zaskoczenia Dominik lub Blanka, choć nie wydaje mi się. Tak czy inaczej w każdym z tych wyborów byłbym w stanie na ten moment znaleźć dla siebie jakiś pozytyw.

Iker lubi ten post

Nela_30
Nela_30
Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów : 69

Nie 26 Lut - 19:44
Nic tylko się popłakać po tych wynikach :( a do jury nie mogli dać młodszych tylko same osoby w wieku 50 lat?

Iker and CB93 lubią ten post

Iker
Iker
Użytkownik
Użytkownik

Nie 26 Lut - 20:18
Zwycięstwo Blanki było ustawione i z góry przesądzone. Dotarło to do mnie jeszcze przed dzisiejszym finałem na żywo.

Preselekcje były nędzne, tylko Jann i Dominik Dudek podobali mi się.

Ostatnio zmieniony przez Iker dnia Nie 26 Lut - 20:20, w całości zmieniany 1 raz

Fenistil and CB93 lubią ten post

cryo_official_profile
cryo_official_profile
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Non-binary

Liczba postów : 164

Nie 26 Lut - 20:19
jesli dla nas szczytem ambicji jest 23msc w finale to cóż

Iker and CB93 lubią ten post

Iker
Iker
Użytkownik
Użytkownik

Nie 26 Lut - 20:27
cryo_official_profile napisał:jesli dla nas szczytem ambicji jest 23msc w finale to cóż

Podejrzewam się, że się zakwalifikujemy, ale w finale zaliczymy mocną glebę. Bo nikt nie będzie pamiętał o tym przaśnym songu z wątpliwej jakości wokalami Blanki. A jestem przekonany, że piosenki 6-ki krajów z gwarantowanym występem w Wielkim FInale i pewnie prawie wszystkie piosenki, które zakwalifikują się z Półfinału 1-go (nasz zapowiada się na cienki jak dupa węża) przyćmią Solo. No i dołączy głosowanie jury, a tu zasłużenie nie powinniśmy spodziewać się dobrego wyniku.

Ostatnio zmieniony przez Iker dnia Nie 26 Lut - 22:52, w całości zmieniany 3 razy

CB93 lubi ten post

Sebek
Sebek
Użytkownik
Użytkownik
Klan : Manjola

Liczba postów : 710

Nie 26 Lut - 20:33
Opinia na gorąco: tragiczne selekcje. Nudna stawka, mdłe występy, scenariusz pisany chyba na kolanie, całe show dłużyło się niemiłosiernie. Jann faktycznie wyróżniał się najbardziej jako całość, ale wokal był jednak dość słaby, więcej krzyku zamiast śpiewania. Mimo wszystko dałbym mu kredyt zaufania, bo tak naprawdę... nic innego ciekawego w TBSE nie było. Zwyciężczyni jaka jest, każdy widzi: nudna i nijaka labadziara, typowy polski mdły radiowy popik, idealny na 20 miejsce.

Warto jeszcze wspomnieć o TRAGICZNEJ prezentacji wyników. W zasadzie ogłoszono je tak, byleby tylko pokazać jak najmniej. Oskarżenia o ustawkę pod Blankę więc nie dziwią. TVP jest skompromitowaną instytucją o nikłym zaufaniu społecznym, do tego dochodzi jeszcze ta paskudna ustawka jury z zeszłego roku - brak zaufania do organizatorów preselekcji więc jest zrozumiały. W dodatku ciężko nie odnieść wrażenia, że TVP po prostu chciało wysłać Blankę, bo jest ona jednym z ich "pupilków" dość mocno promowanych na wydarzeniach pod ich szyldem. Cóż, w normalnych krajach jakoś da się opublikować pełny protokół z głosowania natomiast w Polsce chyba nigdy tego nie doczekamy.

Dawid, Fenistil, Batiooo, Drover, Łosoś, Wilk, CB93 and cryo_official_profile lubią ten post

Sponsored content

Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: