IX seria PdF - ogólna dyskusja
+9
Drover
KarolStark
CB93
Fenistil
Łosoś
Traveler
marjuz
cryo_official_profile
Wilk
13 posters
Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Re: IX seria PdF - ogólna dyskusja
Nie 3 Gru - 11:47
Proszę zachować spokój i powagę tej izby.
Edycja ekspresowa to pomysł, który okrutnie mocno mi się podoba. Niestety mało realistyczne, aby udało się zebrać każdego uczestnika o jednej porze. Stąd bardziej myślałem o przedziale czasowym: poniedziałek-piątek zgłoszenia, sobota wyniki półfinałów, niedziela wyniki finału. Tak czy inaczej pomysł chętnie wcieliłbym w życie. Trzeba jedynie go przemyśleć, aby nie wykluczyć terminarzem wielu uczestników.
Edycja ekspresowa to pomysł, który okrutnie mocno mi się podoba. Niestety mało realistyczne, aby udało się zebrać każdego uczestnika o jednej porze. Stąd bardziej myślałem o przedziale czasowym: poniedziałek-piątek zgłoszenia, sobota wyniki półfinałów, niedziela wyniki finału. Tak czy inaczej pomysł chętnie wcieliłbym w życie. Trzeba jedynie go przemyśleć, aby nie wykluczyć terminarzem wielu uczestników.
KarolStark and cryo_official_profile lubią ten post
- WilkUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 680
Nie 3 Gru - 12:29
Zwróciłem tylko uwagę na bezsens podpunktu regulaminu gdzie -25% na starcie = bez szans na awans i równie dobrze nie ma sensu brać udziału w edycji i marnować piosenek ale to nawet szkoda się tu produkować i coś starać ulepszać bo zaraz wąty dlatego to mój ostatni post w pomysłach i dysputach o tym kąkursie.
Drover, Łosoś and CB93 lubią ten post
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Nie 3 Gru - 13:13
Wilk napisał:Zwróciłem tylko uwagę na bezsens podpunktu regulaminu gdzie -25% na starcie = bez szans na awans i równie dobrze nie ma sensu brać udziału w edycji i marnować piosenek ale to nawet szkoda się tu produkować i coś starać ulepszać bo zaraz wąty dlatego to mój ostatni post w pomysłach i dysputach o tym kąkursie.
Też uważam że ten punkt regulaminu jest do zmiany i warto to przegłosować w zmianach edycji. W czasie tamtej edycji obowiązywał, więc przy innej decyzji niż zgodna z regulaminem również byłyby kontrowersje.
Sebek lubi ten post
- cryo_official_profileUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 164
Nie 3 Gru - 13:30
-25% tez uwazam za bezsens, powinno wleciec dsq od razuWilk napisał:Zwróciłem tylko uwagę na bezsens podpunktu regulaminu gdzie -25% na starcie = bez szans na awans i równie dobrze nie ma sensu brać udziału w edycji i marnować piosenek ale to nawet szkoda się tu produkować i coś starać ulepszać bo zaraz wąty dlatego to mój ostatni post w pomysłach i dysputach o tym kąkursie.
marjuz lubi ten post
- DawidAdministrator
- Klan :
Sob 9 Gru - 0:31
Zachęcam do zamieszczania propozycji i dyskusji. W naprawdę niedalekiej przyszłości chciałbym ruszyć z ankietami, więc ostatnia okazja.
- Klan :
Sob 9 Gru - 15:39
Moje postulaty:
- Jedna edycja podwójna (czyli 11 edycji do obsadzenia)
- Dwie normalne (chyba że przejdzie propozycja @Aro, podoba mi się ale zamiast jednej normalnej), Krajowa bez języka, Krajowa z językiem, Anonimowa obligatoryjnie - to 5 edycji
- Ogólnoświatowa (?) - ja nie jestem wielkim fanem, uważam że nie wnoszą te edycje niczego wielkiego do konkursu. Jak już to jest zwolennikiem zestawienia w podwójnej
- Niekomercyjna to spory sukces w tej serii, można się pokusić o kontynuację na następnej
Moje propozycje edycji:
- Afrykańska (była w 20 edycji jako część podwójnej)
- Bałkańska
- Północna (Artyści z krajów będących za kołem podbiegunowym)
- Lata 60/70 (popieram)
- Coverowa (popieram)
- Męski wokal (dawno nie było)
- Instrumentalna
- Bez teledysków
POpieram też gorąco pomysł @KarolStark o edycję STREF CZASOWYCH, pomysł jest genialny
Okrutnie mi się NIE podoba pomysł edycji ekspresowej, po to są takie przedziały czasowe na głosowanie/wybór utworu by każdy swobodnie mógł swobodnie zagłosować gdy ma na to czas. Zakładam po frekwencji na wieczorkach że ilość osób która w danym momencie będzie chciała brać udział w takim wydarzeniu będzie niewielka - i wtedy rozumiem dyskwalifikacje za brak głosów bo ktoś nie zdąży w ciągu soboty wysłuchać tylu utworów?
Jak coś mi przyjdzie do głowy to dołożę. Życzę owocnych obrad
- Jedna edycja podwójna (czyli 11 edycji do obsadzenia)
- Dwie normalne (chyba że przejdzie propozycja @Aro, podoba mi się ale zamiast jednej normalnej), Krajowa bez języka, Krajowa z językiem, Anonimowa obligatoryjnie - to 5 edycji
- Ogólnoświatowa (?) - ja nie jestem wielkim fanem, uważam że nie wnoszą te edycje niczego wielkiego do konkursu. Jak już to jest zwolennikiem zestawienia w podwójnej
- Niekomercyjna to spory sukces w tej serii, można się pokusić o kontynuację na następnej
Moje propozycje edycji:
- Bałkańska
- Północna (Artyści z krajów będących za kołem podbiegunowym)
- Lata 60/70 (popieram)
- Coverowa (popieram)
- Instrumentalna
- Bez teledysków
POpieram też gorąco pomysł @KarolStark o edycję STREF CZASOWYCH, pomysł jest genialny
Okrutnie mi się NIE podoba pomysł edycji ekspresowej, po to są takie przedziały czasowe na głosowanie/wybór utworu by każdy swobodnie mógł swobodnie zagłosować gdy ma na to czas. Zakładam po frekwencji na wieczorkach że ilość osób która w danym momencie będzie chciała brać udział w takim wydarzeniu będzie niewielka - i wtedy rozumiem dyskwalifikacje za brak głosów bo ktoś nie zdąży w ciągu soboty wysłuchać tylu utworów?
Jak coś mi przyjdzie do głowy to dołożę. Życzę owocnych obrad
Dawid, KarolStark, vestmann and CB93 lubią ten post
- DawidAdministrator
- Klan :
Sob 9 Gru - 16:06
@marjuz Edycja "Bez Teledysków" może mieć dwa znaczenia:
1. piosenki, do których w ogóle nie powstały teledyski
2. piosenki, które mogą mieć teledyski, ale umawiamy się, że na potrzeby PdF ich nie oglądamy
Którą opcję masz na myśli? Pierwsza mocno pokrywa się z proponowaną wcześniej Niesinglową, ale oczywiście każdą wariację możemy rozpatrzeć w ankiecie.
Co do Ekspresowej. Ja ją widzę tak:
- Zgłoszenia od poniedziałku do wieczora/północy w piątek.
- W sobotę trwa głosowanie w półfinałach.
- Wieczorem np. o godzinie 18:00 rozpoczynamy dla chętnych wieczorek odsłuchowy. Po nim 30 minut przerwy na zagłosowanie. Potem od razu wyniki.
- W niedzielę trwa głosowanie w finale.
- Znowu wieczorem wspólny odsłuch, czas na zagłosowanie i wyniki.
Nie wymaga to zatem obecności na wieczorku, ale zachowujemy ducha ekspresowości. Po prostu głosowanie trwa 1 dzień zamiast 7 dni. Oczywiście rozumiem, że 1 dzień to wciąż może być dla niektórych za mało. Możnaby wtedy zachęcić te osoby, aby słuchać utworów na bieżąco jeszcze w trakcie zgłoszeń. Nie widzę również przeszkód jeśli ktoś wysłałby mi wspólny ranking obu półfinałów, aby potem złożyć z tego głosy finałowe. Ogólnie jestem jak najbadziej chętny podjąć się organizacji takiej edycji.
2. piosenki, które mogą mieć teledyski, ale umawiamy się, że na potrzeby PdF ich nie oglądamy
Którą opcję masz na myśli? Pierwsza mocno pokrywa się z proponowaną wcześniej Niesinglową, ale oczywiście każdą wariację możemy rozpatrzeć w ankiecie.
Co do Ekspresowej. Ja ją widzę tak:
- Zgłoszenia od poniedziałku do wieczora/północy w piątek.
- W sobotę trwa głosowanie w półfinałach.
- Wieczorem np. o godzinie 18:00 rozpoczynamy dla chętnych wieczorek odsłuchowy. Po nim 30 minut przerwy na zagłosowanie. Potem od razu wyniki.
- W niedzielę trwa głosowanie w finale.
- Znowu wieczorem wspólny odsłuch, czas na zagłosowanie i wyniki.
Nie wymaga to zatem obecności na wieczorku, ale zachowujemy ducha ekspresowości. Po prostu głosowanie trwa 1 dzień zamiast 7 dni. Oczywiście rozumiem, że 1 dzień to wciąż może być dla niektórych za mało. Możnaby wtedy zachęcić te osoby, aby słuchać utworów na bieżąco jeszcze w trakcie zgłoszeń. Nie widzę również przeszkód jeśli ktoś wysłałby mi wspólny ranking obu półfinałów, aby potem złożyć z tego głosy finałowe. Ogólnie jestem jak najbadziej chętny podjąć się organizacji takiej edycji.
- TravelerUżytkownik
- Liczba postów : 146
Sob 9 Gru - 17:15
Przez konkurs przewijały się już edycje z różnymi grupami językowymi, może zrobić też np. edycję niełacińską - w językach zapisywanych alfabetem innym niż na bazie łacińskiego.
Dawid and CB93 lubią ten post
Sob 9 Gru - 17:58
do edycji STREF CZASOWYCH: mialo na mysli ogulnie strefy europejskie... od iceland po kazakhstan ale mozna tez np pomyslec tak ze 1 strefa przypada na jednego uciastnika i nie moze sie powtorzyc heh
pzdr.
pzdr.
KarolStark lubi ten post
- DawidAdministrator
- Klan :
Sob 9 Gru - 18:26
Przejrzałem stare tematy i przypomniał mi się fajny pomysł - edycja "krótkotrwała", czyli utwory poniżej 2:30.
Wracając do tego co pisałem parę postów wcześniej - edycja "Nowi Artyści", czyli artyści/zespoły którzy zadebiutowaliby w KP/PdF. Raczej ze strefami.
Wracając do tego co pisałem parę postów wcześniej - edycja "Nowi Artyści", czyli artyści/zespoły którzy zadebiutowaliby w KP/PdF. Raczej ze strefami.
KarolStark and marjuz lubią ten post
- DawidAdministrator
- Klan :
Sob 9 Gru - 18:28
No i oczywiście moje marzenie pod kątem edycji Podwójnej, czyli Męski + Żeński Wokal. Zawsze ciężko sprawiedliwie zestawić 2 tematy edycji do podwójnej, tutaj byłoby perfekcyjnie.
Daniell lubi ten post
- Klan :
Sob 9 Gru - 19:42
Dawid napisał:@marjuz Edycja "Bez Teledysków" może mieć dwa znaczenia:
Opcja nr 1
Dorzucam jeszcze: Antymiłosna (byli w poprzedniej serii), Południowa (kraje półkuli południowej)
Daniell and vestmann lubią ten post
- SebekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 710
Sob 9 Gru - 21:39
Kilka propozycji ode mnie, a raczej kilka słów wsparcia dla dobrych propozycji z tego tematu:
Propozycje ode mnie:
- Regionalna (tytuł roboczy) - wystawiamy utwory tylko z krajów, które są przypisane dodatkowo dla stref (np. mając kraj ze strefy środkowej wybieramy utwór z Japonii, Korei Południowej, Chin itd.)
- myślałem też nad jakąś edycją gatunkową i do głowy przyszła mi jakaś edycja jazzowo-soulowa, ale tu raczej będę w mniejszości
No brzmi znacznie logiczniej, nie trzeba się przekopywać i szukać czy coś było pierwsze czy była jakaś wersja wydana wcześniej. I like it.Dawid napisał:Jeszcze sprawa, która obchodzi chyba tylko mnie. Przeredagowałbym znów punkt o piosenkach ludowych. Nie satysfakcjonuje mnie do końca. Tym razem proponuję coś w stylu:zamiast:Propozycja napisał:3.5 Dozwolone są piosenki ludowe/etniczne i poezja śpiewana pod warunkiem, że inna wersja nie brała już udziału w konkursie.Ciężko czasem stwierdzić, które nagranie było oficjalnie pierwsze. Nowa wersja zapisu upraszcza sprawę i nieco luzuje restrykcje.Aktualny regulamin napisał:3.5 W przypadku piosenek etnicznych/ludowych za oryginał przyjmowane jest pierwsze oficjalnie wydane nagranie danego utworu. Późniejsze wydania traktowane są jak covery.
Jeżeli bralibyśmy pod uwagę raczej wszystkie strefy czasowe to ja jestem totalnie za (ewentualnie jeżeli byłaby jakaś strefa gdzie jest zbyt mało krajów/regionów etc. to można tę strefę wywalić, bye).KarolStark napisał:STREF CZASOWYCH - (wymyslone na poczekaniu) wystawiamy utwór z kraju, który jest w uprzednio wylosowanej dla danego uczestnika strefie czasowej
No były już edycje językowo powiązane z Europą więc czas na podróż w arabskie klimaty.KarolStark napisał:ARABSKA - wystawiamy utwory w języku arabskim (celebrujemy ruznorodnosc)
Afrykańska to totalnie świetny pomysł (Sondela playing in the background), Bałkańska jako edycja regionalna stanowiąca wyzwanie też spoczko. Liczę, żę w końcu uda się przeforsować instrumentalną. Co do męskiego wokalu to...marjuz napisał:Moje propozycje edycji:
- Bałkańska
[...]
- Instrumentalna
Zdecydowanie edycja podwójna Męski + Żenski Wokal to najlepsza opcja.Dawid napisał:No i oczywiście moje marzenie pod kątem edycji Podwójnej, czyli Męski + Żeński Wokal. Zawsze ciężko sprawiedliwie zestawić 2 tematy edycji do podwójnej, tutaj byłoby perfekcyjnie.
Propozycje ode mnie:
- Regionalna (tytuł roboczy) - wystawiamy utwory tylko z krajów, które są przypisane dodatkowo dla stref (np. mając kraj ze strefy środkowej wybieramy utwór z Japonii, Korei Południowej, Chin itd.)
- myślałem też nad jakąś edycją gatunkową i do głowy przyszła mi jakaś edycja jazzowo-soulowa, ale tu raczej będę w mniejszości
Dawid, KarolStark, marjuz and CB93 lubią ten post
- cryo_official_profileUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 164
Sob 9 Gru - 21:59
a co powiecie na dialektową? kaszubski itd
Daniell, KarolStark and cryo_official_profile lubią ten post
CB93 nie lubi tego postu
- DawidAdministrator
- Klan :
Nie 10 Gru - 13:04
Dawid napisał:Będę wdzięczny jeśli do końca soboty 9 grudnia zamieścicie tu, w wątku, swoje wszelkie pomysły na tematy edycji oraz ewentualnie inne sprawy organizacyjne. Dyskusja jest cały czas otwarta, ale gdzieś w tym terminie rozpisałbym tradycyjną już ankietę.
Chciałbym podtrzymać apel i powoli ruszać z ankietami. Jeszcze dziś do startu wyników można zgłaszać swoje pomysły. Tematów edycji mam już zapisane mniej więcej tyle ile ostatnio, więc jest z czego wybierać.
Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Pozwolenia na tym forum: