- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1959
HOLANDIA: Paolo Nutini - Candy
Nie 25 Sie - 1:42
Na zakończenie serii barw Holandii będzie bronił urodzony w 1987 roku szkocki piosenkarz i autor tekstów Paolo Nutini. Piosenka Candy jest singlem pochodzącym z jego drugiego albumu z 2009 roku, Sunny Side Up.
Tytułowa słodycz to metafora tej radosnej iskierki, która tli się zawsze na początku związku i którą tak ciężko potem podtrzymać. Niekiedy trudno jest odróżnić szczerą miłość (która może potem trwać całe życie) od zwykłego pożądania i fascynacji (co można mylnie uznać u siebie za miłość, ale jest chwilowe i z czasem się wypala). Problem powstaje, gdy dwie osoby w związku tak naprawdę czują do siebie co innego. Właśnie w takiej sytuacji znajduje się bohater tej piosenki, który całym sercem kocha swoją kobietę i chce przy niej być, podczas gdy ona z każdym dniem coraz bardziej się od niego oddala. Desperacko chciałby znów poczuć między nimi tę słodycz, to poczucie bezgranicznej radości z tego że mają siebie nawzajem.
Fragment do skrótu: 1:08 - 1:58
- DroverUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 792
Re: HOLANDIA: Paolo Nutini - Candy
Czw 29 Sie - 23:02
Znam i lubię.
- Szymek79Użytkownik
- Liczba postów : 551
Czw 29 Sie - 23:49
Nie tak fantastyczne jak "Iron Sky" ale lubię.
- DroverUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 792
Czw 29 Sie - 23:56
Szymek79 napisał:Nie tak fantastyczne jak "Iron Sky" ale lubię.
This. "Iron Sky" to jego najlepsza piosenka, szkoda, że nie zdecydowałeś się na wystawienie tego (chyba, że ktoś to już kiedyś zrobił).
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1959
Pią 30 Sie - 1:03
Drover napisał:Szymek79 napisał:Nie tak fantastyczne jak "Iron Sky" ale lubię.
This. "Iron Sky" to jego najlepsza piosenka, szkoda, że nie zdecydowałeś się na wystawienie tego (chyba, że ktoś to już kiedyś zrobił).
Nie, nikt jeszcze dotąd nie wystawił Nutiniego w KPdF. "Iron Sky" oczywiście bardzo lubię i na pewno jest mocno wyróżniającym się utworem w jego twórczości. Też brałem go pod uwagę w wyborze i pewnie poradziłby sobie w konkursie ciut lepiej, ale do mnie zdecydowanie bardziej trafia jednak "Candy" i to jak cudownie uderza w pewne moje osobiste, nostalgiczne nuty...
No i oczywiście gorąco zachęcam wszystkich do zapoznania się z obydwoma tymi utworami jak i z resztą twórczości tego pana, jeśli ktoś nie zna, bo naprawdę warto.
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1315
Pią 30 Sie - 3:01
Mmm, widzę że postawiłeś na klasyka. Piosenki Nutiniego były inspiracją dla wielu mniej znanych artystów, stąd go też poznałem. Dla mnie wystawienie Savorettiego wiązało się z wewnętrznymi rozterkami, bo w tym konkursie dobra muzyka rzadko jest doceniana, odważyłeś się na jeszcze większy krok. Życzę powodzenia i cieszy mnie, że przez takie osoby jak ty, pdf czasem miewa coś z jakości .
Pozwolenia na tym forum: