CZECHY: Lake Malawi (Friend of a Friend)
+11
KarolStark
Wilk
Mrs.Nobody
Luna
marjuz
Aro
Skrzeczek
Sebek
iguś
Dawid
Łosoś
15 posters
Strona 1 z 2 • 1, 2
Na ile punktów oceniasz czeski utwór?
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
CZECHY: Lake Malawi (Friend of a Friend)
Pon 28 Sty - 15:00
Dzisiaj, poznaliśmy wyniki czeskich preselekcji - najwyższy wynik wśród głosowania jury oraz widzów, uzyskała grupa "Lake Malawi", która pojedzie do Izraela, z utworem "Friend of a Friend."
Lake Malawi to grupa założona w 2013 roku. Grupa składa się z trzech osób - gitarzysty Alberta Černego, basisty Jeronýma Šubrta oraz perkusisty Antonína Hrabala. Zespół swoją karierę rozpoczął od wydania pierwszego utworu "Always June" w roku 2014. Rok później wydali swój pierwszy album zatytułowany "We Are Making Love Again". W międzyczasie wystąpili na wielu festiwalach muzycznych wraz z takimi zespołami jak "The Kooks" albo "Thirty Seconds to Mars", po czym w 2017 r. wydali kolejny album pt. "Surrounded by Light" którego tytułowy utwór znalazł się w setce najczęsciej słuchanych utworów w Czechach. Dzięki tegorocznym zwycięstwie w czeskich preselekcjach grupa pojedzie reprezentować Czechy w Tel-Avivie.
(AUDIO)
(LIVE)
TEKST:
Can you hear it?
There's someone behind the wall making the same sounds
Can you hear it?
It sounds like you and me when we’re making love
Who is it?
You said you wish they weren't taking such a long time
She was my neighbour when we were thirteen
She moved back in
There's not much between us now
Do you know what I mean?
(Refren)
She’s only a friend of a friend of a friend of a friend
She's never home ‘cause she plays in a band
I don't know if you'd understand
She's only a friend of a friend of a friend
I had a dream that she walked through the door
I can't recall her name anymore
Please believe me, I'm your man
She's only a friend of a friend of a friend
(I’m only a friend)
Can you feel it?
There’s someone sliding up and down the ceiling
Breathing, he is synchronizing with her beating heart
(With her beating heart)
She was my neighbour when we were thirteen
She moved back in
There's not much between us now
Do you know what I mean?
(Refren)...
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Re: CZECHY: Lake Malawi (Friend of a Friend)
Pon 28 Sty - 15:23
Dlaczego w każdych preselekcjach wygrywają najgorsze piosenki XD
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Pon 28 Sty - 16:04
Co tu się odwaliło!? :scratch: Wygrała najgorsza piosenka z i tak słabych preselekcji. Pamiętam, że przy pierwszym jej przesłuchaniu nawet na początku mi się względnie podobało, brzmiało ożywczo na tle tej stawki. Tak gdzieś w połowie zdałem sobie jednak sprawę, jak bardzo czuję się przez nią poirytowany. Ten refren jest po prostu okropny. :x
Plusy: zamiast neutralnego dla mnie "True Colors" będzie coś, na co można sobie wspólnie ponarzekać. I spoko nazwa zespołu #Geograficzna
Plusy: zamiast neutralnego dla mnie "True Colors" będzie coś, na co można sobie wspólnie ponarzekać. I spoko nazwa zespołu #Geograficzna
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Pon 28 Sty - 16:29
Oj, bardzo szkoda, że nie "True Colors", było zdecydowanie najlepsze. Piosenka od Lake Malawi to jednak moje top2 tych preselekcji, jest spory potencjał, ale niezbędny jest revamp i dobra prezentacja. Ciężko mi obiektywnie ocenić ten półprodukt, ale jestem dobrej myśli. Nawet nie dopuszczam świadomości, że obecna wersja miałaby się pojawić na scenie z Tel Aviwie.
- iguśUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 920
Pon 28 Sty - 22:41
A mogli wyjść z tego z twarzą i wysłać Moczową, a tak, no cóż, wstyd jest, zwłaszcza kiedy człowiek sobie przypomni co wysłali przed rokiem. Tak jak wspomniał Dawid, revamp tu jest potrzebny, bo w obecnej wersji jest to po prostu bardzo złe. Utwór jest płaski i nijaki, już lepszym wyborem dla Czechów byłoby Space Sushi, którego też osobiście nie lubię, ale przynajmniej byłoby dużo bardziej charakterystyczne.
2/12
2/12
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Pon 28 Sty - 23:53
Cóż, nadawca sam sobie jest winny, jak można organizować ogólnoświatowe głosowanie internetowe, które ma finalnie 4,5% wpływu na wynik (!). Fajnie że Czechom bardziej od Barbory podobały się Space Sushi, Easy to Believe i to coś, ale nikogo to nie obchodzi. Na końcu i tak głosuje Europa, a tej oczywiście najbardziej podobało się True Colors.
Nad samą piosenką rozwodzić się nie będę, wszystko jest w niej to po prostu bardzo ubogie. Tekst o niczym, bicik z pegazusa, dziwna maniera w głosie i jeszcze ten niewiadomego pochodzenia klipoteledysk. To jest bardzo irytująco mieszanka i myślę że jakkolwiek się Czesi nie postarają to nic z tego nie wyjdzie . Dla mnie 0/12 niestety
edit: no dobra 2/12 bo jednak uszy nie krwawią, zera sobie pozostawię na większe "hity"
Nad samą piosenką rozwodzić się nie będę, wszystko jest w niej to po prostu bardzo ubogie. Tekst o niczym, bicik z pegazusa, dziwna maniera w głosie i jeszcze ten niewiadomego pochodzenia klipoteledysk. To jest bardzo irytująco mieszanka i myślę że jakkolwiek się Czesi nie postarają to nic z tego nie wyjdzie . Dla mnie 0/12 niestety
edit: no dobra 2/12 bo jednak uszy nie krwawią, zera sobie pozostawię na większe "hity"
- SebekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 710
Wto 5 Lut - 19:47
Straszny smród niestety. Nic nie przykuwa mojej uwagi w tym utworze, całość brzmi niestety bardzo słabo. Przydałby się tutaj spory revamp ale nie wiem czy to w czymkolwiek pomoże. Tekst to niesamowite dno, właściwie jest o niczym. A no i gratki za to durne gadanie przed refrenem, które doprowadza mnie do ataku śmiechu Cóż, a mogli wybrać Moczową....
2/12
2/12
- SkrzeczekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 631
Sob 9 Lut - 20:53
Czeskie preselekcje przesłuchałem, choć raczej nie ma czym się chwalić, bo zbyt wartościowe one nie były. Wybrana przez Czechów piosenkę na początku ocenialem jako bardzo bardzo słabą, ale w sumie teraz nie zdaje się być taka zła i szanse na finał jakieś są. Były w tych pre jednak utwory, które bardziej mnie przekonywaly, mimo to wydaje mi się, że z tego, co mieli do wyboru, wybrali dobrze.
Na razie dam 4.
Na razie dam 4.
- AroUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 919
Nie 10 Lut - 12:38
Patrząc na wielki hejt w stronę Czech czuję się tak hipstersko, bo piosenka powiedzmy, że mi się podoba. Śmiać mi się śmiało patrząc na hajpowanie Lany Del Czech, która była odtwórcza i przeciętna do bólu i skończyłoby się pewnie jak w 2016.
Oczywiście nie mówię, że Friend of a Friend jest jakimś arcydziełem muzyki współczesnej, jednak z tych biedapre była to zdecydowanie najsensowniejsza opcja (jeszcze Pam Rabit była spoko, ale takie dźwięki to raczej do KP [*] niż ESC). Tutaj mamy miły utwór, który się "nie narzuca" i śmiało może lecieć gdzieś w tle. Oczywiście do zeszłorocznej propozycji nie ma żadnego podjazdu, wynik też będzie o wiele słabszy, jednak nie zdziwię się jak skończą o wiele wyżej niż wszyscy teraz zakładają.
Oczywiście nie mówię, że Friend of a Friend jest jakimś arcydziełem muzyki współczesnej, jednak z tych biedapre była to zdecydowanie najsensowniejsza opcja (jeszcze Pam Rabit była spoko, ale takie dźwięki to raczej do KP [*] niż ESC). Tutaj mamy miły utwór, który się "nie narzuca" i śmiało może lecieć gdzieś w tle. Oczywiście do zeszłorocznej propozycji nie ma żadnego podjazdu, wynik też będzie o wiele słabszy, jednak nie zdziwię się jak skończą o wiele wyżej niż wszyscy teraz zakładają.
- KubaUżytkownik
- Liczba postów : 155
Pon 11 Lut - 13:15
I mi również Friend of a Friend ładnie przypadło do gustu. Pamiętam, że w czasie kiedy kolejni Eurowyjni wykonawcy dawali punkty z lat poprzednich trochę Lake Malawi, ale jednak nieco częściej True Colors, cicho - lecz bez wiary - liczyłem na to pierwsze... spodziewając się, że widzowie zdecydowanie wybiorą Mochową, ewentualnie Space Sushi, które po prostu nie mogłoby być zaakceptowane przez jury.
Więc wynik pozytywnie zaskoczył Friend of a Friend z pewnością nie jest niczym odkrywczym i nie podbije Eurowizji (chyba, że chłopaki zrobią szał z livem, ale biorąc pod uwagę średni teledysk i taką sobie produkcję jakoś tego nie widzę), ale ma w sobie coś pozytywnego. Dla wielu ta recytacja przed w kółko powtarzającym się refrenem działa irytująco, jak dla mnie efekt uroczy Kibicować jakoś szczególnie nie będę, ale nie obrażę się za przyzwoity wynik (takie TOP 15 półfinału byłoby już chyba tu sukcesem ).
6 / 12
Więc wynik pozytywnie zaskoczył Friend of a Friend z pewnością nie jest niczym odkrywczym i nie podbije Eurowizji (chyba, że chłopaki zrobią szał z livem, ale biorąc pod uwagę średni teledysk i taką sobie produkcję jakoś tego nie widzę), ale ma w sobie coś pozytywnego. Dla wielu ta recytacja przed w kółko powtarzającym się refrenem działa irytująco, jak dla mnie efekt uroczy Kibicować jakoś szczególnie nie będę, ale nie obrażę się za przyzwoity wynik (takie TOP 15 półfinału byłoby już chyba tu sukcesem ).
6 / 12
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Nie 17 Lut - 3:31
https://www.youtube.com/watch?v=vWLSMLQjQ0o - występ z Vidbiru
Ojej ależ się zmieniła moja optyka na ten utwór ostatnio. Chyba była to kwestia tego ohydnego klipo-teledysku z selekcji, dzisiejszy staging już miał jakiś pomysł i wyglądało to po prostu ładnie, taka trochę Islandia 2014. Wokalnie też super, Albert wyciąga maksimum z tej piosenki i gdzieś zapełnia te "luki" które czułem przy słuchaniu wersji studyjnej. Życzę Czechom kolejnego awansu do finału
Ojej ależ się zmieniła moja optyka na ten utwór ostatnio. Chyba była to kwestia tego ohydnego klipo-teledysku z selekcji, dzisiejszy staging już miał jakiś pomysł i wyglądało to po prostu ładnie, taka trochę Islandia 2014. Wokalnie też super, Albert wyciąga maksimum z tej piosenki i gdzieś zapełnia te "luki" które czułem przy słuchaniu wersji studyjnej. Życzę Czechom kolejnego awansu do finału
- LunaUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 86
Pon 18 Lut - 14:47
Niestety duży spadek jakości w porównaniu z poprzednim rokiem (ale to nie tylko u Czechów), ale nie ma tragedii. Trochę mnie krindż łapie, gdy oglądam ten amatorski teledysk, ale może nagrają coś bardziej profesjonalnego skoro wygrali preselekcje. Utwór jest trochę irytujący, ale po obejrzeniu występu na żywo w Ukraińskich preselekcjach daję 5. Bardzo fajnie się mi to oglądało i nawet nie miałam ochoty wyłączyć po minucie. Wokalista bardzo dobrze śpiewa na żywo. Raczej nie wróżę awansu do finału, chociaż jeśli nastoletnie fanki Eurowizji sobie ich upatrzą, to kto wie...
Cholera, nie jest dobrze, jeśli utwór, który dostał ode mnie 5 punktów plasuje się w samym środku mojego rankingu. Ja jestem dość hojna w ocenach i zawsze staram się znajdować plusy eurowizyjnych propozycji. To naprawdę na razie nie jest dobry rok.
Cholera, nie jest dobrze, jeśli utwór, który dostał ode mnie 5 punktów plasuje się w samym środku mojego rankingu. Ja jestem dość hojna w ocenach i zawsze staram się znajdować plusy eurowizyjnych propozycji. To naprawdę na razie nie jest dobry rok.
- Mrs.NobodyUżytkownik
- Liczba postów : 50
Sro 20 Lut - 17:13
Nie czaję tego hejtu, który był na początku. Taka miła pioseneczka umilająca czas kiedy szperasz wśród ciuchów gdzieś w pepco czy sinsay'u. A jak na ESC występ będzie podobny do tego z Vidbiru to może naprawdę chwycić
- WilkUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 680
Sob 2 Mar - 9:28
Ta mówiona wstawka irytuje max. ten live generalnie niezbyt dobrze brzmi ale refren nie jest jakiś bardzo tragiczny, mam wrażenie że wszystko zależy od występu na żywo i tego jak on to przedstawi, obecnie jestem zmieszany ale raczej jest tu więcej negatywów niż pozytywów szczególnie porównując to do Mikolasa, co najmniej klasa niżej Czechy w tym roku, niestety 3/12
Wto 5 Mar - 15:48
Początkowo od razu po wyborze piosenka totalnie nie przypadła mi do gustu. Byłem strasznie zły, że nie wygrała Mochowa. Wszystko zmieniło się, gdy usłyszałem jeszcze raz Friend of a Friend podczas półfinału Vidbiru. Zmiana tonacji wychodzi na dobre tej piosence. Ogólnie lepiej to wygląda i się słyszy na żywo. Wokalista też miły dla oka
Ode mnie
7/12
Ode mnie
7/12
Strona 1 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: