DANIA: Saba (Sand)
+2
Sebek
Dawid
6 posters
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
DANIA: Saba (Sand)
Czw 22 Lut - 13:38
Saba (właściwie: Anna Saba Lykke Oehlenschlæger) z utworem "Sand" zwyciężyła preselekcje Dansk Melodi Grand Prix. Urodzona w Etiopii 26-latka poza śpiewaniem gra w teatrze i jest modelką. W 2020 roku wzięła udział w programie dokumentalnym, w którym opowiedziała o swoich problemach w związku z chorobą afektywną dwubiegunową. Jest ambasadorką Duńskiego Stowarzyszenia na rzecz Depresji.
- TEKST:
- [Intro]
(Ooh, ooh)
[Verse 1]
Yesterday is eatin' up my mind
You and me, we couldn't get it right
We were throwing memories in the air
Bits and pieces lyin' everywhere
[Interlude]
(Ooh, ooh)
Bits and pieces lyin' everywhere
(Ooh, ooh)
Bits and pieces like we didn't care
[Pre-Chorus]
Shouldn't be so hard like breathin' underwater
Baby, we've been in the blue
Didn't see it comin', fallin' into nothin'
Ain't there somethin' we can do?
[Chorus]
(Ooh, ooh)
I can feel you slipping through my hands
(Ooh, ooh)
Guеss we built a castle out of sand
You might also like
I Need Your Love
Janus Wiberg
Johnny
Basim
Before The Party’s Over
Mustii
[Verse 2]
Yestеrday, I had you by my side
Now we're just like strangers in the night
Pictures of us lyin' on the floor
No, I can't do this fightin' anymore
[Pre-Chorus]
But it shouldn't be so hard like breathin' underwater
Baby, we've been in the blue
Didn't see it comin', fallin' into nothin'
Ain't there somethin' we can do?
[Chorus]
(Ooh, ooh)
(Ooh, ooh)
Guess we built a castle out of sand
Sand, sand
Sand, sand
[Bridge]
Shouldn't be so hard like breathing underwater
Shouldn't be so hard like breathing underwater
Ooh, yeah
[Chorus]
Sand, sand (Oh)
Sand, sand, yeah
- DawidAdministrator
- Klan :
Liczba postów : 2288
Re: DANIA: Saba (Sand)
Czw 22 Lut - 14:00
2024 jest dziwnym rokiem, w którym wiele państw prześciga się w tym kto wystawi kolejnego Kääriję. Większość takich pomysłów na szczęście już przepadła w selekcjach, ale zobaczymy jak się to jeszcze rozwinie. Przypomnieć należy jednak, że Eurowizji nie wygrało "Cha Cha Cha" tylko Loreen z "Tattoo" . Przypodobać należy się szerszemu gronu, jurorom z branży i starszej widowni. Dania poszła w słusznym dla inspiracji kierunku i zdecydowanie motywy loreenowskie tutaj odnajduję. "Sand" to kawałek i radiowy i festiwalowy. Dobrze wyprodukowany i chwytliwy. Motyw bridge'u również bardzo zbliżony do "Tattoo". Tu też mamy zachwycające wizualne show. Ja to w całości kupuję i będę trzymać kciuki za Sabę. Co sprawi, że (w przeciwieństwie do Loreen) Saba nie wygra? Wokal nie powala, charyzma i doświadczenie to również jeszcze nie ten poziom. Mam jedynie nadzieję, że całość jest na tyle uniwersalna przekazem, że szanowny telev*ting nie postanowi tego ukatrupić na starcie. W finale powinno pójść już znacznie lepiej.
marjuz and Fenistil lubią ten post
- SebekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 710
Pon 26 Lut - 18:29
Dania to w ogóle ciekawy przypadek, jeśli chodzi o Eurowizję. Duński rynek muzyczny nie wydaje się być beznadziejny, może jest trochę mniej ciekawy niż ten szwedzki czy norweski, a różnica w preselekcjach tych krajów jest kolosalna. W odróżnieniu od Melodifestivalen czy MGP gdzie mimo wszystko zawsze znajdzie się coś ciekawego, DMGP od lat jest domeną po prostu słabej muzyki. Być może dlatego zwycięstwo „Sand” tak bardzo mnie cieszy. Bo choć rozum mówi, że to kolejna nieodkrywcza skandynawska radiówka z dość płytkim tekstem, to sercem ten utwór mnie przekonuje dość dobrą produkcją i chwytliwością. Dodatkowo świetlne show ładnie współgra i uzupełnia tę piosenkę. Czy Dania z tym songiem zawojuje tegoroczny konkurs? Raczej nie, ale życzę im finału po tych trzech flopach z rzędu.
Łosoś lubi ten post
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
Sro 28 Lut - 0:34
Bardzo melfestowy kierunek sobie w tym roku Dania obrała, ale u mnie bez zaskoczeń - ani trochę mnie to nie grzeje. Mimo wszystko to bardzo kompetentna piosenka w ramach swoich założeń i rozumiem, że będzie miała swoich fanów, więc w przypadku [zapewne] niezłego wyniku pewnie nie będę zły.
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Sob 9 Mar - 18:43
Ja lubie, ale wydaje mi sie ze z awansem bedzie ciezko bardziej jury by to docenilo zreszta nawet z tymi szitami w swoich pre przegralo televote
Dania dostaje okejke
Dania dostaje okejke
- yngveUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 319
Pią 3 Maj - 20:31
[postbg=https://i.servimg.com/u/f51/19/62/66/77/bckgrd10.jpg] DANIA // po próbach.
Ta mocna ballada narasta od delikatnego, niskiego początku do ogromnego crescendo na końcu, a inscenizacja zdaje się nadążać za tym co dzieje się na głównej scenie - wykorzystując oświetlenie i błyszczącą grafikę, aby dodać warstwę po warstwie, aż wokal Saby wypełni całą arenę. Jest to bardzo podobne do inscenizacji, którą widzieliśmy podczas krajowego finału Danii, Melodi Grand Prix, tylko na większą i bardziej epicką skalę w Malmö. Saba ma na sobie biały kombinezon - jeśli nie jest to ten sam, który nosiła na MGP, to jest bardzo podobny. Kieszenie są wypełnione piaskiem, rozrzuca go zgodnie z tym co widzimy na ekranie LED, który odzwierciedla wyświetlaną wersję Saby. Naprawdę prosty występ, ale efektowny. Dużo dymu podłogowego w końcowej fazie, co nadaje całemu występowi jeszcze więcej dramatyzmu.
Ta mocna ballada narasta od delikatnego, niskiego początku do ogromnego crescendo na końcu, a inscenizacja zdaje się nadążać za tym co dzieje się na głównej scenie - wykorzystując oświetlenie i błyszczącą grafikę, aby dodać warstwę po warstwie, aż wokal Saby wypełni całą arenę. Jest to bardzo podobne do inscenizacji, którą widzieliśmy podczas krajowego finału Danii, Melodi Grand Prix, tylko na większą i bardziej epicką skalę w Malmö. Saba ma na sobie biały kombinezon - jeśli nie jest to ten sam, który nosiła na MGP, to jest bardzo podobny. Kieszenie są wypełnione piaskiem, rozrzuca go zgodnie z tym co widzimy na ekranie LED, który odzwierciedla wyświetlaną wersję Saby. Naprawdę prosty występ, ale efektowny. Dużo dymu podłogowego w końcowej fazie, co nadaje całemu występowi jeszcze więcej dramatyzmu.
- lepikUżytkownik
- Liczba postów : 199
Pon 6 Maj - 13:04
Moje pierwsze wrażenie było pozytywne, zwłaszcza, że z każdym rokiem coraz mniej przychylnym okiem patrzę na starania Duńczyków. Przyjemny utwór, tak jak wyżej wspomniał Dawid są pewne "tatooizmy" (w sumie kto miałby po zeszłym roku pójść drogą Szwecji jak nie Dania?), ale piosenek w stawce z czasem przybywało i "Sand" z każdą kolejną osuwał się w moim rankingu. To będzie głupia obserwacja, ale w pierwszej zwrotce jest fragment:
Bits and pieces lying everywhere
(pauza)
I to mnie przy którymś przesłuchaniu uderzyło takim... absolutnym brakiem spontaniczności. To mi uwiera w "Piasku", ta poprawność do bólu. Trzeba sięgać wyżej.
30. miejsce, 13/16 w II półfinale
(pauza)
I to mnie przy którymś przesłuchaniu uderzyło takim... absolutnym brakiem spontaniczności. To mi uwiera w "Piasku", ta poprawność do bólu. Trzeba sięgać wyżej.
30. miejsce, 13/16 w II półfinale
Pozwolenia na tym forum: