Ile punktów przyznał(a)byś propozycji rumuńskiej?
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1312
RUMUNIA: WRS (Llámame)
Czw Lip 01, 2021 11:37 pm
[postbg=https://i.servimg.com/u/f51/19/62/66/77/bckgrd10.jpg]
Reprezentantem Rumunii podczas Konkursu Eurowizji w Turynie 2022 został rumuński piosenkarz Wrs w utworze Llámame.
WRS, właśc. Andrei-Ionuț Ursu (ur. 16 stycznia 1993 w Buzău) – rumuński piosenkarz, autor tekstów i tancerz. Zaczął tańczyć w wieku 12 lat, ponieważ zachęcali go rodzice, którzy są tancerzami muzyki ludowej. Przed rozpoczęciem kariery artystycznej pracował jako tancerz dla znanych artystów, takich jak Inna, Antonia czy Carla's Dreams i był częścią baletu Pro TV w programach takich jak Vocea României i Românii au talent. W 2015 roku rozpoczął karierę muzyczną w boysbandzie Shot. Po dwóch latach opuścił projekt, zamieszkał w Londynie i zaczął komponować. W styczniu 2020 podpisał kontrakt z Global Records i rozpoczął projekt muzyki elektropop pod pseudonimem WRS[4]. Zadebiutował w styczniu 2020 roku utworem „Why”. W lutym 2022 wydał singiel „Llámame”, z którym zgłosił się do Selecția Națională 2022.
WRS - LLAMAME
- LiverEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1312
Re: RUMUNIA: WRS (Llámame)
Pią Lip 02, 2021 12:07 am
W poniedziałek 5 lipca odbędzie się publiczna debata nt. udziału Rumunii w Eurowizji. Pojawi się kilku byłych reprezentantów, fan ESC, jakaś muzyczna szycha. Poruszone zostaną tematy, dlaczego wielkie nazwiska nie reprezentują już kraju, czemu zainteresowanie Rumunów konkursem spadło, co można zmienić? Całość zamknie się w dwóch godzinach, będzie można oczywiście dzwonić.
https://eurovoix.com/2021/06/30/romania-debate-eurovision-failure/
Czemu u nas się tak nie da? Wiadomo, że Rumunia ciężka sytuacja. Tyle lat co roku wchodzili do finału, teraz nagle 3 edycje z rzędu wtopili. My "chujowo, ale stabilnie". TVR nie szasta jednak kasą prawdopodobnie jeszcze bardziej niż TVPiS a mimo to chcą coś osiągnąć.
https://eurovoix.com/2021/06/30/romania-debate-eurovision-failure/
Czemu u nas się tak nie da? Wiadomo, że Rumunia ciężka sytuacja. Tyle lat co roku wchodzili do finału, teraz nagle 3 edycje z rzędu wtopili. My "chujowo, ale stabilnie". TVR nie szasta jednak kasą prawdopodobnie jeszcze bardziej niż TVPiS a mimo to chcą coś osiągnąć.
- PolandUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 818
Pią Lip 02, 2021 9:43 am
U nas w zasadzie debata też jest tyle że dwustronna na linii TVP - Związek Muzyków Polskich choć do niej na facebook'owej stronie tego drugiego podmiotu każdy moźe się dołączyć.
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
Wto Lis 23, 2021 10:24 pm
Po roku przerwy, Rumuni wracają do wyboru reprezentanta poprzez preselekcje. Format preselekcji będzie znany w ciągu kilku dni.
https://eurovoix.com/2021/11/23/%F0%9F%87%B7%F0%9F%87%B4-romania-selectia-nationala-returns-for-eurovision-2022/
https://eurovoix.com/2021/11/23/%F0%9F%87%B7%F0%9F%87%B4-romania-selectia-nationala-returns-for-eurovision-2022/
.....................................
- ŁosośModerator
- Klan :
Pią Lis 26, 2021 10:37 pm
Opublikowano reguły preselekcji:
- 23 grudnia opublikowana zostanie lista półfinalistów
- Do półfinałów zostanie zakwalifikowanych 45 propozycji.
- Półfinały będą podzielone na dwie części:
- Pierwszy etap (online) odbędzie się między 5-10 lutego. Polegać on będzie na głosowaniu online. Z 45 utworów, do drugiej częsci półfinału przejdzie 20 piosenek (z czego 15 wybranych przez jury a 5 przez online voting). Głosowanie online odbędzie się między 9-10 lutego na Facebooku Eurovision Romania.
- Drugi etap półfinału (na żywo) odbędzie się 12 lutego. Z 20 półfinalistów, do finału przejdzie najlepsza dziesiątka wybrana głosami wyłącznie jury.
- Finał odbędzie się 5 marca. Zwycięzca zostanie wybranymi głosami jury i widzów.
http://www.tvr.ro/eurovision-2022-incep-inscrierile-pentru-selectia-nationala_34287.html
- 23 grudnia opublikowana zostanie lista półfinalistów
- Do półfinałów zostanie zakwalifikowanych 45 propozycji.
- Półfinały będą podzielone na dwie części:
- Pierwszy etap (online) odbędzie się między 5-10 lutego. Polegać on będzie na głosowaniu online. Z 45 utworów, do drugiej częsci półfinału przejdzie 20 piosenek (z czego 15 wybranych przez jury a 5 przez online voting). Głosowanie online odbędzie się między 9-10 lutego na Facebooku Eurovision Romania.
- Drugi etap półfinału (na żywo) odbędzie się 12 lutego. Z 20 półfinalistów, do finału przejdzie najlepsza dziesiątka wybrana głosami wyłącznie jury.
- Finał odbędzie się 5 marca. Zwycięzca zostanie wybranymi głosami jury i widzów.
http://www.tvr.ro/eurovision-2022-incep-inscrierile-pentru-selectia-nationala_34287.html
Liver lubi ten post
- ŁosośModerator
- Klan :
Wto Sty 04, 2022 1:55 am
Wszystkie utwory są już dostępne - https://www.youtube.com/watch?v=WgTNjZnBY90&list=PLxO8-C91Lp904771aYwWhyZkEKQ1rl8qa
- ŁosośModerator
- Klan :
Nie Lut 06, 2022 2:37 am
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Nie Lut 13, 2022 7:48 am
Przyznam że jestem zachwycony pracą jury w tych selekcjach. Systematycznie oddzielają muzyczne mięsko od kości jak w dobrze ugotowanym rosole. Tele dopuszczone tylko by sobie dodatkowe 5 piosenek z ćwierćfinału na półfinał przeszły a i tak wszystko już do śmietnika poszło :DD (o przepraszam w finale będzie 1/6 wpływu na wynik - co mnie trochę martwi że jurorzy wymyślą byleco)
- Klan :
Sob Mar 05, 2022 5:21 pm
Moim głównym dzisiejszym wyborem na wieczór będzie raczej , zaprzyjaźniłem się ze stawką finałową i cieszy mnie obserwacja jak rosną te piosenki w porównaniu do xnt wersji które słuchaliśmy na początku roku. Ufam jurorom że wybiorą najlepszą piosenkę dziś, czyli "Ireligios", nie po to zrobiono system stworzony do manipulacji by wygrał faworyt czyli WRS lub Dora Gaitanovici
Dawid lubi ten post
- ŁosośModerator
- Klan :
Sob Mar 05, 2022 11:27 pm
Preselekcje zwycięża WRS, z utworem "Olamibebebe" "Llámame".
Dawid and Sebek lubią ten post
- ŁosośModerator
- Klan :
Nie Mar 06, 2022 8:07 pm
marjuz napisał: Ufam jurorom że wybiorą najlepszą piosenkę dziś, czyli "Ireligios", nie po to zrobiono system stworzony do manipulacji by wygrał faworyt czyli WRS lub Dora Gaitanovici
Jak dobrze, że rumunskie jury ma w sobie trochę Boga i wybrało naj muzę a nie jakąś ateistkę co myslała ze jak stanie w kwiatkach, to bd art
Fantastyczny wybór, nie jest to utwór na jedno przesłuchanie - to trzeba przeżyć wiele razy. Świetna kompozycja, prawdziwy latino-bop - taki Alvaro Estrella potrzebowałby 100 songów w melo żeby dojść do takiego songa, a nawet nie wiem czy dałby rady. Nieziemski wokal, ruchy... 4 tancerki - ale w czerni, widać kreatywność w odróżnieniu od kolejnego songa ze srebrnymi kieckami. Profesjonalne jury złożone z największych rumuńskich muzyków zgodnie przyznało, że mamy tu do czynienia z prawdziwym artem, przyznając temu trzy dwunastki, co potwierdza tylko jakość muzyczną tej kompozycji.
Pierwszy latino męski bop od czasów Luci Hanniego....czy olamibebebe będzie stanowić podwaliny pod przyszłą fale męskich art bopiszczy?? nw zobaczymy... mam nadzieję, że tak, im większa jakość muzyczna na Eurowizji, tym lepiej 8/12
Dawid, marjuz and Sebek lubią ten post
- Klan :
Wto Mar 08, 2022 2:28 pm
By chronić honor tego forum walczyć muszę sam, wiec napiszę jak jest. A jest tak:
- etno bit zamiast śpiewanego refrenu - jest
- powtarzanie sylab nie majacych sensu zamiast refrenu - jest
- motyw ognia - jest
- czterej tancerze - obecni
- energiczna choreografia - jest
- o ruchaniu - tak
- obcisłe stroje, lateks - mamy
- wstawki po hiszpańsku - są
Jedyne co się nie zgadza to płeć wokalisty. I nie ma to dla mnie znaczenia. Na tak niskim poziomie działają już instykty co się bardziej podoba co nie. Ja np. wolę "SloMo" bo mi momentami wpada w ucho, ma lepszy tekst i wydaje się nieco bardziej profesjonalne. Tu w ogóle dla mnie nie jest catchy, a przy "bebebe" czuję szczerą żenadę.
#alwaysantifuego
- etno bit zamiast śpiewanego refrenu - jest
- powtarzanie sylab nie majacych sensu zamiast refrenu - jest
- motyw ognia - jest
- czterej tancerze - obecni
- energiczna choreografia - jest
- o ruchaniu - tak
- obcisłe stroje, lateks - mamy
- wstawki po hiszpańsku - są
Jedyne co się nie zgadza to płeć wokalisty. I nie ma to dla mnie znaczenia. Na tak niskim poziomie działają już instykty co się bardziej podoba co nie. Ja np. wolę "SloMo" bo mi momentami wpada w ucho, ma lepszy tekst i wydaje się nieco bardziej profesjonalne. Tu w ogóle dla mnie nie jest catchy, a przy "bebebe" czuję szczerą żenadę.
#alwaysantifuego
vestmann and Luna lubią ten post
Dawid nie lubi tego postu
- MorisonUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 619
Pią Kwi 22, 2022 4:33 pm
Pozwolenia na tym forum: